Η Βουλή στην εποχή του plexiglass

...Η Κέλλυ Κοντογεώργη παρακολουθεί τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, φωτίζει θεατές και αθέατες πτυχές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με ...τα fake news και τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο. new-deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη περιγράφει την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο που θα ζήσουμε στη Βουλή. Aνάμεσα σε plexiglass, τηλεδιασκέψεις, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά gel. Η Βουλή εισέρχεται στην εποχή της αποστείρωσης.


Όπως όλα γύρω μας, σε μια κοινωνία που άλλαξε, σε μια χώρα που άλλαξε. Σε έναν κόσμο που άλλαξε, μοιραία και η Βουλή των Ελλήνων, άλλαξε. Προσαρμόστηκε στην απαιτήσεις και στις ανάγκες του lockout που θα ακολουθήσει σταδιακά.

Ο μικρό-κόσμος της Βουλής έχει να εκτελέσει και να υλοποιήσει το δικό της χάρτη εξόδου στην μετά-κορωνοιό εποχή υπό την καθοδήγηση και τον σχεδιασμό του προέδρου του Σώματος Κ. Τασούλα.

Η νέα εποχή στο Κοινοβούλιο επιτάσσει, plexiglass, αποστάσεις ασφαλείας και βεντάλιες για να υπάρχει αέρας, καθώς τα κλιματιστικά θα παραμείνουν για αρκετό καιρό κλειστά…

Οι συνεδριάσεις δεν θα είναι πλέον όπως τις έχουμε ζήσει. Τα έδρανα και τα θεωρεία θα αργήσουν να γεμίσουν από κόσμο. Ενώ ένα βασικό συστατικό, αυτό της αντιπαράθεσης και των υψηλών πολιτικών διαξιφισμών, θα εκλείψει.

Διαφάνηκε άλλωστε και από την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός, με σκοπό να ενημερώσει το σώμα – αποτελούμενο από 60 βουλευτές-  για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνηση για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων.

Πολλοί περίμεναν η συνεδρίαση αυτή, να μετατραπεί σε σφοδρή μάχη ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, για το κατά πόσο πέτυχε ή απέτυχε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Η απάντηση περί αποτυχίας, δόθηκε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του Πρωθυπουργού. «Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η μάχη των εντυπώσεων άλλαξε γλώσσα…

Οι τοποθετήσεις όλων των αρχηγών εξέπεμπαν μια διαφορετική ψυχολογική γλώσσα. Η μάχη των εντυπώσεων αλλάζει την εικόνα.

Ο άλλοτε επιθετικός και επικριτικός αντιπολιτευτικός λόγος, πρόσκρουσε πάνω στο προστατευτικό plexiglass που έχει τοποθετηθεί στο βήμα της Ολομέλειας.

Μια απόφαση που πάρθηκε μετά από εισηγήσεις των ειδικών, ως μέτρο για τη διασπορά του κορονοϊού στο προσωπικό της Βουλή και, συγκεκριμένα, στους στενογράφους που εργάζονται ακριβώς κάτω από το Βήμα.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσαν το πρώτο δείγμα της γραμμής που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Αναμφισβήτητα τα πολιτικά αφηγήματα των κομμάτων έχουν μετασχηματιστεί από την εμπειρία του κορωνοϊού.

Ο σχεδιασμός απαιτεί η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή αυτό το καλοκαίρι, ώστε η κυβέρνηση να τρέξει το νομοθετικό έργο, που περιλαμβάνει τα 26 νομοσχέδια. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν όλες τις ρυθμίσεις που θα αλλάξουν την ζωή μας.  Η επιδημία αποτελεί σημείο τομής. Τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την πολιτική ζωή.

Το μοντέλο της μικτής τηλε-συνεδρίασης

Η Βουλή μελετά το μοντέλο της μικτής  τηλε-συνεδριάσης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ολομέλεια της Βουλής μπορούν να είναι παρόντες 60 βουλευτές (1 ομιλητής + 59 βουλευτές στα έδρανα). Οι υπόλοιποι βουλευτές μπορούν να μετάσχουν μέσω τηλε-συνεδρίασης.

Η υλοποίηση του σχεδίου ωστόσο, απαιτεί να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και εν συνεχεία να τοποθετηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Όλα δείχνουν ότι οι μικτές συνεδριάσεις, θα είναι διέξοδος για τους βουλευτές της περιφέρειας που διαμένουν σε ξενοδοχεία, καθώς δεν μπορούν να έρθουν λόγω των περιορισμών που ισχύουν.

Έτσι με την τηλεσυνεδρίαση θα μπορούν να παρεμβαίνουν και να τοποθετούνται στο νομοθετικό έργο της Βουλής.

Όπως η Βουλή των Κοινοτήτων…

Ο  πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στο «κατηγορώ» του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την συνεδρίαση της Βουλής εν μέσω πανδημίας, με την ακολουθία των ΠΝΠ.

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε την μέθοδο των τηλεδιασκέψεων, όπως στη Βουλή των Λόρδων και των Κοινοτήτων.
«Δεν παρακολουθώ τη Βουλή των Λόρδων γιατί μου το απαγορεύει το άρθρο 4 του Συντάγματος. Παρακολουθώ όμως τη Βουλή των Κοινοτήτων», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Έχουν 650 μέλη. Είναι παρόντες 50 στις συνεδριάσεις και 110 συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη. Δεν έχουν τους υπόλοιπους 500 με τηλεδιάσκεψη. Παρά ταύτα, επειδή και σας ακούμε και όλοι συζητάμε στη Διάσκεψη των Προέδρων, χωρίς να κάνουμε τους έξυπνους, δεν φανταζόμουν ότι θα μιλάω με τους γιατρούς, περισσότερο από ό,τι μιλώ με τους διευθυντές νομοθετικής εργασίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Είναι μια έκτακτη συνθήκη. Βάλαμε τηλεδιάσκεψη στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον -γιατί ακούστηκε ότι δεν έγινε διαβούλευση- και εξετάστηκαν επί 8 ώρες, 25 φορείς.

Ο Κανονισμός προβλέπει ακρόαση μέχρι 10 φορείς αλλά ακούστηκαν 25 φορείς. Στην Ολομέλεια θα κάνουμε τις απαραίτητες προμήθειες.

Η αίθουσα της Ολομέλειας δεν ήταν προετοιμασμένη, όπως η αίθουσα της Γερουσίας, για συνέδρια. Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε καλύτερα από το βρετανικό κοινοβούλιο, αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, να συνεδριάζουμε και να συμμετέχουν περισσότεροι από 200 βουλευτές», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου