Η ανικανότητα ως “μαύρος κύκνος”

Ο Κώστας Χριστίδης διερωτάται αν το απρόβλεπτο από την τραγωδία στο Μάτι, είναι ο κατά Taleb “μαύρος κύκνος”. Αναλύοντας όμως τα χαρακτηριστικά του καταλήγει πως είναι η ανικανότητα που δεν απέτρεψε ένα κατά τα άλλα προβλέψιμο γεγονός. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης διερωτάται αν το απρόβλεπτο από την τραγωδία στο Μάτι, είναι ο κατά Taleb “μαύρος κύκνος”. Αναλύοντας όμως τα χαρακτηριστικά του καταλήγει πως είναι η ανικανότητα που δεν απέτρεψε ένα κατά τα άλλα προβλέψιμο γεγονός. Για το οποίο πρέπει να αποδοθούν ευθύνες παρά τον ανένδοτο του κ. Τσίπρα για τα αυθαίρετα.


Ο Nassim Nicholas Taleb στο μπεστ-σέλλερ του “Ο Μαύρος Κύκνος” πραγματεύεται τον αντίκτυπο του εξαιρετικά απρόβλεπτου σε πολλούς τομείς της ζωής. Χαρακτηρίζει ως “μαύρο κύκνο” ένα ακραίο γεγονός. Αυτό συγκεντρώνει σωρευτικά τρία χαρακτηριστικά.

Ήταν μαύρος κύκνος η τραγωδία στο Μάτι;

Πρώτον και κυριότερο, είναι εξωτικό. Υπό την έννοια ότι κινείται πέρα από τις κανονικές προσδοκίες. Και τούτο επειδή κανένα στοιχείο του παρελθόντος δεν αφήνει να φανεί πειστικά ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή η εμφάνισή του.

Δεύτερον, έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις.

Τρίτον, παρά τον χαρακτήρα του ως εξωτικού, η ανθρώπινη φύση μάς κάνει να πλάθουμε ερμηνείες, μετά την επέλευσή του, που το εμφανίζουν ως γεγονός ερμηνεύσιμο και μάλιστα προβλεπτό.

Πριν δούμε εάν η τραγωδία στο Μάτι μπορεί να θεωρηθεί ως μία τέτοια περίπτωση, ας θυμηθούμε τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της περί αυτόν ηγετικής ομάδας στην καταστρεπτική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Την 23η Ιουλίου ο κ. Τσίπρας προΐσταται συσκέψεως, παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Εκεί περί ώραν 23:40 δεν γίνεται λόγος για ύπαρξη έστω και ενός νεκρού. Η μη αναφορά σε νεκρούς δικαιολογείται εκ των υστέρων. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Πολάκης δικαιολογείται. “Δεν είχε βάλει σφραγίδα ο ιατροδικαστής” (!).

Την 25η Ιουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Μεταξύ αυτών, διορισμούς στο δημόσιο και αύξηση της βαθμολογίας κατά 20% για τα τέκνα τους στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

Ακολουθούν επιπλήξεις Καμμένου προς …καμένους κατοίκους της περιοχής για ψευδολογίες και πολεοδομικές παραβάσεις.

Κατόπιν συνέντευξη Τύπου. Ο τότε, πλέον, υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικαλείται “αδιάσειστα” στοιχεία για την δράση εμπρηστών. Ενώ ο ίδιος και οι αρχηγοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής ισχυρίζονται ότι τα πάντα λειτούργησαν χωρίς λάθη. (Σημ: άπαντες απεπέμφθησαν μετά πάροδο δεκαημέρου).

Απαγορεύεται η συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές του Skai.

Ο πρωθυπουργός “αναλαμβάνει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη’’, αν και ο υπουργός του κ. Βερναρδάκης δηλώνει: “Μη χτυπάτε τον Τσίπρα, είναι μόνο 44 ετών” (!).

Ανένδοτος για αυθαίρετα πέραν από την ανικανότητα

Άλλοι υπουργοί υποδεικνύουν ως αιτία της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή (που έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1950). Ο δε κ. Τσίπρας κηρύττει ανένδοτο αγώνα κατά των αυθαιρέτων. Και αυτόν, μολονότι η κυβέρνησή του συνέχιζε μέχρι πρότινος αδιατάρακτα την πρακτική νομιμοποίησής τους. Και είχε αναστείλει την εφαρμογή υπαρχόντων πρωτόκολλων κατεδάφισης.

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ήταν η πολλοστή από αυτές που μαστίζουν την Ανατολική Αττική επί δεκαετίες. Συνεπώς δεν είχε τίποτε το απρόβλεπτο ή πρωτόγνωρο. Ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων ήταν, βεβαίως, πρωτόγνωρος. Όπως πρωτοφανής ήταν η ανικανότητα και η έλλειψη συντονισμού Υπουργών, Περιφερειάρχη, Γραμματέως Πολιτικής Προστασίας, κατά τόπον αρμοδίων Δημάρχων και Αρχηγών Σωμάτων. Αυτή η πρωτοφανής ανικανότητα ήταν ο πραγματικός “μαύρος κύκνος”. Για την επελθούσα καταστροφή υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Με αρμόδιες για τον καταλογισμό τους τις δικαστικές αρχές και το εκλογικό σώμα αντιστοίχως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου