ΗΠΑ: Ο Μεγάλος Αδελφός στην εποχή του Covid 19

Η Κέλλυ Κοντογεώργη διαπιστώνει πως η ιδέα μιας εντολής ενεργοποίησης του lockdown των ΗΠΑ, από τoν Trump δεν είναι αθώα. Ενεργοποιεί το φακέλωμα των πολιτών για την αποφυγή της διάδοσης του covid19. Ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα εποχή. Το σχέδιο "Μεγάλος Αδερφός" new-deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη διαπιστώνει πως η ιδέα μιας εντολής ενεργοποίησης του lockdown των ΗΠΑ, από τoν Trump δεν είναι αθώα. Ενεργοποιεί το φακέλωμα των πολιτών για την αποφυγή της διάδοσης του covid 19. Ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα εποχή. Το σχέδιο “Μεγάλος Αδερφός”  όπου το κράτος θα σκανάρει τους πολίτες καλύτερα από ότι οι ίδιοι γνωρίζουν τον εαυτό τους.


Την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς με στόμφο και προβληματισμό σχολιάζει πως, είμαστε στο τέλος της αρχής. Την ώρα που τα ευρωομόλογα διχάζουν την Γερμανία. Την ώρα που η Βρετανία καταγράφει αύξηση κατά 24% των νεκρών ημερησίως,. Την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζει νέο πακέτο ανακούφισης. Την ώρα που η Ισπανία μετράει πάνω από 10.000 νεκρούς. Την ώρα που η Κίνα πήρε την ιστορική απόφαση. Να απαγορεύσει στην πόλη Σέντσέν την κατανάλωση κρέατος από γάτα και σκύλο! Την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τον “Μεγάλο Αδελφό” που επιστρέφει σε όλο του το μεγαλείο. Δεν αναφέρομαι στο reality show που προβάλλεται με τεράστια επιτυχία σε όλα τα τηλεοπτικά του κόσμου. Αλλά στο σχέδιο που ήδη εξελίσσεται στην Αμερική για φακέλωμα των κρουσμάτων του COvid19. 

Κοινωνικό πείραμα Covid 19!

Ιστορικοί και επιστήμονες ανησυχούν πως με πρόσχημα τον φονικό ιό, μπαίνει σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα. Ο ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι, με άρθρο του στους Financial Times, επισημαίνει : “Πολλά από τα βραχυπρόθεσμα έκτακτα μέτρα θα γίνουν στο μέλλον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αυτή είναι η φύση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, επισπεύδουν τις ιστορικές συγκυρίες και διαδικασίες.”  Ο Χαράρι εξηγεί πως “οι αποφάσεις που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να χρειάζονταν χρόνια διαβουλεύσεων για να ληφθούν, παίρνονται πλέον μέσα σε λίγες ώρες. Ωθείται η χρήση νέων, παράκαιρων, ακόμη και επικίνδυνων τεχνολογιών, επειδή είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος της απραξίας. Στο άρθρο μάλιστα προειδοποιεί ότι : “Χώρες ολόκληρες μετατρέπονται σε πειραματόζωα σε μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα.”

Από το περασμένο Σάββατο, 24 πολιτείες, ή το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ, καλείται να μείνει κλεισμένο σπίτι του. Στην Αμερική, κάθε πολιτεία εφαρμόζει τη δική της εκδοχή της εντολής stay-home stay-safe, καθώς και τον δικό της τρόπο επιβολής των μέτρων.

Με το επικρατούμενο κλίμα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, το κράτος επιτήρησης σπεύδει για να δράσει. Έχοντας τη δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα και να εισχωρήσει βαθιά στη ζωή μας, οι προτεινόμενες λύσεις, δημιουργούν ανησυχία. Όταν μάλιστα ενδέχεται να έχουν πιο μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις από το τρέχον πρόβλημα που προτίθεται να αντιμετωπίσει.

Μας παρακολουθούν;

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) E. Snowden διέρρευσε έγγραφα σχετικά με δραστηριότητες μαζικής επιτήρησης. Όπως δήλωσε οι κυβερνήσεις μπορούν να επεκτείνουν την πρόσβαση που έχουν στις προσωπικές πληροφορίες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν για να παρακολουθήσουν τις ενέργειές τους.

“Γνωρίζουν ήδη τι ψάχνετε στο διαδίκτυο“, δήλωσε ο Snowden κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. “Γνωρίζουν ήδη πού καλείται από το τηλέφωνό σας. Τώρα γνωρίζουν ποιος είναι ο ρυθμός της καρδιάς σας, ποιος είναι ο παλμός σας. Τι θα συμβεί όταν αρχίζουν να τα αναμιγνύουν και να εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη σε όλα αυτά; “

Την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναζητούσε νέες έκτακτες εξουσίες λόγω κορωνοιού. Ο γερουσιαστής Rand Paul από το  Kentucky προειδοποίησε στο Twitter : “Πρέπει να αντισταθούμε απολύτως στην πίεση της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενη μια κρίση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνει η ελευθερία σου. Αμερικανοί, αντισταθείτε. “

Η Εθνική Φρουρά σε κάθε σπίτι

Αυτές τις ημέρες μάλιστα το τηλεοπτικό κανάλι FOX News αναφέρει: “Το Ρόουντ Άιλαντ σχεδιάζει να στείλει την Εθνική Φρουρά σε κάθε σπίτι. Σε μια προσπάθεια να κυνηγήσει ανηλεώς όποιον ήρθε στην πολιτεία από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Η αστυνομία της πολιτείας, εν τω μεταξύ, άρχισε να μαζεύει αυτοκίνητα με πινακίδες της πολιτείας της Νέας Υόρκης. ”

Ο δήμαρχος του Σικάγου, Lori Lightfoot, προειδοποίησε δημόσια τους κατοίκους λέγοντας: Βγείτε μόνο για τα βασικά. Πρέπει να αναπροσαρμόσετε τον τρόπο που σκέφτεστε.”  Όσο για τις συγκεντρώσεις ατόμων δήλωσε:  “Όχι μόνο η αστυνομία θα τις διαλύσει, αν δεν συμμορφώνεστε με αυτές τις εντολές, αλλά θα αναγκασθούμε να κλείσουμε τα πάρκα και τις λίμνες … Δεν μπορείτε να κάνετε μακρινές ποδηλατικές βόλτες. Οι παιδικές χαρές είναι κλειστές. Πρέπει να συμμορφωθείτε με την εντολή. ”

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προειδοποιούν τακτικά ότι «δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στο φυσιολογικό». Και πως η κοινωνική απομάκρυνση ήλθε για να μείνει. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο? Την ώρα που η αστυνομία υιοθετεί ένα νέα μέτρα για την επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ετοιμάζεται το έδαφος για άλλα μέτρα, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Υπάρχει η προστασία των προσωπικών δεδομένων;

Οι ειδικοί προστασίας δεδομένων σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID 19. Η ιταλική και η αμερικανική ερευνητική ομάδα Ghost Data, σε συνεργασία με το Logo Grab, στόχευαν σε περιοχές της Ιταλίας, όπου οι κάτοικοι υποτίθεται ότι βρίσκονται σε περιορισμό.

Η Ghost Data χρησιμοποίησε δεδομένα που εξήχθησαν από το Instagram για την αυτόματη αναγνώριση ατόμων και θέσεων. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 33.120 άτομα παραβίασαν τις εντολές απομόνωσης στην Ιταλία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η άδεια συλλογής των δεδομένων δεν ήταν απαραίτητη. Επειδή οι δημοσιεύσεις τους είναι δημόσιες. Οι χρήστες δεν κλήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να επεκταθεί η τεχνολογία για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID 19. Την ίδια ώρα επαινεί την «αντίδραση της Κίνας». Με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν πρόσφατα την Κίνα σε κρούσματα του φονικού κορωνοιού, είναι πλέον ώριμο για τους κυβερνήτες, να προσπαθήσουν να σύρουν την Αμερική προς την παρακολούθηση και λογοκρισία σε κινέζικο στυλ.  Για την καλύτερη καταπολέμηση του ιού… αλά Κίνα.

Ο Μεγάλος Αδελφός συμβαίνει τώρα

Ρεπορτάζ του Forbes αναφέρονται τον εντοπισμό μέσω τηλεφώνου με τίτλο : «COVID-19: Ναι, συμβαίνει τώρα – Αυτά πρέπει να γνωρίζετε.»

Ανησυχητική είναι και η επισήμανση της Βρετανίας και των ΗΠΑ ως «χώρες στις οποίες η θυσία της ελευθερίας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, παρά το σαφές δημόσιο συμφέρον». Το Forbes κάνει συγκρίσεις με την «καλή Κίνα, την κακή Αμερική», και επιδίδεται σε ψυχολογικές επιχειρήσεις γράφοντας : «Αποδεικνύεται ότι μετά από χρόνια κριτικής για την κατάσταση της επιτήρησης και τον περιορισμό ατομικών ελευθεριών στην Κίνα, όταν ήλθε η κρίση, υπήρχαν κάποια χρήσιμα διδάγματα για να μάθουμε».

Η κουλτούρα του καταδότη

Μια άλλη πτυχή των ολοκληρωτικών καθεστώτων που εισέρχονται τη σύγχρονη Αμερική είναι η κουλτούρα του «καταδότη». Όπου οι πολίτες προτρέπονται να καρφώσουν τους γείτονές τους. Η αστυνομία στην Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια εφαρμογή. Η οποία θα επιτρέπει στους κατοίκους να αναφέρουν τους παραβάτες της οδηγίας για «παραμονή στο σπίτι». Το application παράγει ένα χάρτη θερμότητας. Ο χάρτης δείχνει πού υπάρχουν δυνητικά «παράνομες» συγκεντρώσεις, ή επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να επέμβει άμεσα η αστυνομία. Ομοίως, ο εισαγγελέας του Μίτσιγκαν ζητά από τους κατοίκους να επικοινωνήσουν με την τοπική αστυνομία τονίζοντας. “Θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους διαπιστώνεται ότι εκούσια τον παραβιάζουν …”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου