Στη συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με τον Γιώργο Παπανδρέου φάνηκε πως η κυβέρνηση εισήλθε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πιο κρίσιμης κι επικίνδυνης αποστολής της.
Τους επόμενους δυο με τρεις μήνες οι πολιτικές αντοχές της θα δοκιμαστούν. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να “περάσει” από τη Βουλή το νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα λιτότητας που θα διαρκέσει μέχρι το 2014. Πρόκειται για την αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη, προτού υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ευνοϊκή ρύθμιση, τύπου επαναγοράς ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Για αυτό εξάλλου κι η “παγωμένη” Καγκελάριος ήταν σαφής όταν σημείωνε πως υπάρχουν “μέτρα που απομένουν να ληφθούν από την Ελλάδα”.
Με το νέο πακέτο λιτότητας να στοχεύει σε αύξηση της συνολικής εξοικονόμησης από το 5% στο 8% του ΑΕΠ και την πολιτική του μνημονίου να αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητα του, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πετύχει τις πολιτικές συναινέσεις που απαιτούνται, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Ήδη τα φαινόμενα ασυνεννοησίας μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, αλλά κι η διευρυνόμενη δυσπιστία των κυβερνητικών βουλευτών ως προς τις υποδείξεις της Τρόικας, αποκαλύπτουν τόσο την κόπωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και την πίεση που ασκείται απ’ την κοινωνία.
Κι αυτό σε μια στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να σκληραίνουν τη στάση τους, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία της αντι-μνημονιακής πολιτικής, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο πολιτικής σύγκλισης.
Οι αλλεπάλληλες αρνήσεις της αντιπολίτευσης εκ των πραγμάτων περιορίζουν τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμα κι αν του προσφερθεί ως “δώρο” των προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση του, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ή ακόμα και η μείωση κατά 1-1,5% των επιτοκίων, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Ήδη, χθες η ΝΔ έσπευσε να δημιουργήσει κλίμα που να μην επιτρέπει στην κυβέρνηση πρόωρους πανηγυρισμούς, υποβαθμίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης που “είναι ήδη ειλημμένη απόφαση”.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν και οι αποφάσεις της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου είναι ήδη ειλημμένες. Το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου αδυνατεί να τις επηρεάσει. Όπως φαίνεται, παρ’ όλη την κινητικότητα που επιδεικνύει, ελάχιστη επιρροή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Συνεπώς, η επιβίωση της κυβέρνησης του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα λάβουν άλλοι. Για τον ίδιο η ώρα των αποφάσεων θα ακολουθήσει των Συνόδων, όταν και θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ ενός σαρωτικού ανασχηματισμού ή μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.