ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ …ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ “CASUS BELLI”

Μοίρασε το

Κίνηση σκοπιμότητας που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας, ή μια ουσιαστική χειρονομία καλής θέλησης από την Άγκυρα προς την Ελλάδα;  Μια ακόμα «επιχείρηση διγλωσσίας» προκειμένου να διευκολύνει την Ευρωπαϊκή της προοπτική ή μία κίνηση συμβιβασμού της Τουρκίας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και το Διεθνές Δίκαιο; Βρέθηκε κάποια «χρυσή τομή» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μέσω των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και οι Τούρκοι κάποιο βήμα αναμένοντας κάποια ανάλογη κίνηση και από την Ελλάδα; Αυτά και μερικά ακόμα είναι τα σημαντικότερα ερωτήματα που απορρέουν από τις πληροφορίες που δημοσιεύει μερίδα του Τουρκικού Τύπου, περί σοβαρής πιθανότητας άρσης του γνωστού «casus belli» (αιτία πολέμου) που έχει θέσει η Άγκυρα (με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως έχει δικαίωμα από το Νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

Αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική της πολιτική εμφανίζεται να κάνει η Τουρκία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο τουρκικών πολιτικών εφημερίδων, φτάνοντας ακόμα και σε άρση του δόγματος του «casus belli» στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με τους συντάκτες των δημοσιευμάτων στον Τουρκικό Τύπο στο νέο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, επίσημο εγχειρίδιο για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που είχε ανακοινωθεί στο προηγούμενο έγγραφο πριν από πέντε χρόνια.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται μετά από μια “σκληρή περίοδο” αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που πήρε ακραίες μορφές με την “έξοδο” του ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέϊς και την διεξαγωγή ερευνών εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, αλλά και την έξοδο του επίσης ερευνητικού σκάφους ΤΕΣΜΕ στη Σαμοθράκη. Και αυτά σε συνδιασμό με τις διαρκείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χρου και τις προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά.  

Η εφημερίδα «Sabah» έχει το θέμα του νέου Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Τα 12 μίλια δεν είναι πλέον αιτία πολέμου».  Όπως γράφει η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας Ντουιγκού Γκιουβέντς, στο έγγραφο, του οποίου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή και είναι γνωστό ως «Βιβλίο των Κόκκινων Γραμμών» της Τουρκίας, οι γειτονικές χώρες δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως «εξωτερική απειλή», αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως casus belli, στο εξής δεν θα θεωρείται ως προέχουσα απειλή.

Κατά τη συντάκτρια «συμπεριλαμβάνεται πλέον και στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό». Το εν λόγω κείμενο θα ολοκληρωθεί προς στο τέλος του έτους και αναμένεται να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Στο τελευταίο Εγγραφο, που είχε γραφεί το 2005 και ανανεώνεται κάθε πενταετία, αναφερόταν ότι η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια θεωρείται αιτία πολέμου. Στη νέα γραφή η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα σε 12 μίλια δεν χαρακτηρίζεται ως προέχουσα απειλή, ενώ αντί γι’ αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.

Η «Milliyet» για το θέμα στην πρώτη σελίδα της έχει τον τίτλο «Απάλειψη απειλών από το Κόκκινο Βιβλίο». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως στο τμήμα εξωτερικής πολιτικής του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας που ξαναγράφεται, η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Ελλάδα, που παλιότερα αναφέρονταν ως «προέχουσα απειλή», παύουν να αποτελούν απειλή.

Στο δημοσίευμα, που υπογράφει η συνεργάτιδα της εφημερίδας Ασλί Αϊντίντασμπας, τονίζεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» θα αποτελέσει σφραγίδα στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που ξαναγράφεται. Η συντάκτρια αναγράφει ότι «ενώ το Ιράκ παρουσιαζόταν ως απειλή στο προηγούμενο Εγγραφο λόγω του ΡΚΚ, το νέο Εγγραφο επισημαίνει τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Ιρακινούς στον αγώνα κατά του ΡΚΚ».

Πάντως για την ώρα η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί προσεκτικά τις διεργασίες στην γείτονα χώρα. Διπλωματικοί αλλά και στρατιωτικοί κύκλοι ανέμεναν κατ΄αρχήν να δουν τις τελικές επεξεργασίες και διατυπώσεις που θα υπάρξουν στο κείμενο που θα συμπεριληφθεί στην κόκκινη βίβλο.

Υπήρχε όμως μια σχετική επιφύλαξη, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που σημείωναν πως «η Τουρκία άλλα λέει και άλλα κάνει» και ότι  «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παίρνει πίσω το θέμα «casus belli». Η πρώτη ήταν στα μέσα του 2005 και παρά ταύτα δεν είδαμε τίποτα να αλλάζει».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου