ΕΠΙΛΟΓΗ ..ΚΑΜΙΝΗ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ..ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μοίρασε το

Ασφαλώς κι ουδείς μπορεί να πιέσει κανένα να είναι υποψήφιος. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει το αυτονόητο μετά την απροθυμία πρωτοκλασάτων στελεχών να ριχθούν στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά, ως φαίνεται, η κυβέρνηση ποιεί την …αδυναμία φιλοτιμία. Διότι, με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία έναντι των πολιτικών δεν είναι εύκολο να πειστεί κάποιος να αφήσει τη θέση που σήμερα κατέχει για να ρισκάρει την απόκτηση μιας άλλης. Με απλά λόγια, δύσκολα ένας βουλευτής – πόσο μάλλον υπουργός – θα διακινδύνευε αποδοχές τριών επιπλέον χρόνων, πέραν του πλήγματος που θα επέφερε στην πολιτική του καριέρα μια ενδεχόμενη αποτυχία.

Ως εκ τούτου αναζητείται η …φιλοτιμία. Ένας πολιτικός χειρισμός δηλαδή, που θα βγάζει το Μέγαρο Μαξίμου απ’ τη δύσκολη θέση να επιβάλει υποψηφιότητες σε απρόθυμους υποψήφιους ή ακόμα καλύτερα να εμφανιστεί υπέρμαχος υπερκομματικών υποψηφιοτήτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας, πέφτει “ως μάννα εξ ουρανού” στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου απαλλάσσεται απ’ τη βάσανο της αναζήτησης πρόθυμου – και με αξιώσεις – υποψηφίου για να αντιμετωπίσει το Νικήτα Κακλαμάνη. Δημιουργεί προγεφύρωμα με ένα μετριοπαθές κομμάτι της Αριστεράς – πολιτικά χρήσιμο για τις μέρες που θα ακολουθήσουν. Και εμφανίζεται πρόθυμος να υπερβεί τα κομματικά στεγανά που επιτάσσουν την αναζήτηση αμιγώς κομματικής υποψηφιότητας – πόσο μάλλον που την ύπαρξή τους επιβεβαιώνουν πληροφορίες που θέλουν υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο Χρήστος Παπουτσής, ο Θανάσης Τσούρας κι ο Παντελής Οικονόμου να προτείνουν κομματικό υποψήφιο.

Ίσως όμως κι αυτού του είδους οι επιφυλάξεις να είναι μέρος του χειρισμού που επιλέγει το Μαξίμου. Αφενός γιατί υπενθυμίζουν την επιρροή του κόμματος και της βάσης κι αφετέρου γιατί τονίζουν το πολιτικό ιμπέριουμ του Γιώργου Παπανδρέου που κατά περίπτωση τα παρακάμπτει προς όφελος της χώρας – εν προκειμένω του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βάση της παραπάνω υπόθεσης η υποψηφιότητα Καμίνη, ακόμα κι αν δεν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών ζυμώσεων μεταξύ στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου με το Φώτη Κουβέλη, συνιστά μια πρωτοβουλία που δύσκολα θα απορρίψει το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά έως την οριστική ανακοίνωση των υποψηφίων, υπάρχει αρκετός χρόνος ζυμώσεων και με την κοινωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να εξηγήσει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου