ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ποιος θα φανταζόταν, ένα μόλις χρόνο πριν, πως η λαϊκή παρότρυνση προς τον Γιώργο Παπανδρέου να τα αλλάξει όλα, θα αφορούσε τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επιβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στην ελληνική κοινωνία; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα υιοθετούσε και θα εφάρμοζε τις πλέον ακραίες “νεοφιλελεύθερες” πολιτικές (σημ: ο όρος “νεοφιλελευθέρες” αποδίδεται σε αρκετούς βουλευτές της συμπολίτευσης); Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η παρουσία του ΔΝΤ που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά δαιμονοποιούσε θα έπαιρνε τη μορφή του “σωτήρα” της χώρας, την ύστατη στιγμή πριν την χρεοκοπία; Ποιος θα φανταζόταν ότι η υποψία απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας θα γινόταν παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη;

Πέραν όμως της φαντασίας υπάρχει κι η πραγματικότητα. Ό,τι και αν είχε φανταστεί κανείς ελάχιστη σημασία έχει από τη στιγμή που η φαντασίωση πήρε σάρκα και οστά. Ή ακριβέστερα που πήρε τη μορφή κειμένου. Κατά συνέπεια στην καινούργια χρονιά που έρχεται δεν χρειάζεται να επιστρατεύσει κανείς τη φαντασία του. Αρκεί να ανατρέξει στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα και επικύρωσε πρόσφατα η Βουλή. Εκεί θα δει όλα τα μελλούμενα για τη χρονιά που έρχεται. Και θα κρίνει…

Η ουσία είναι πως πράγματι τη χρονιά που πέρασε άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα. Για ορισμένους, μάλλον τους περισσότερους, ήρθαν τα “πάνω-κάτω” – για κάποιους, ορισμένους, τα “κάτω-πάνω”… Συνεπώς, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν συνεπής ως προς την πρόθεσή του να τα αλλάξει όλα σε μια χώρα που η στασιμότητα προσδιορίζει την ταυτότητα της.

Και είναι αυτή η “επιτυχία” του που περιγράφεται σε πρόσφατο άρθρο της διεθνούς φήμης περιοδικού Newsweek, το οποίο εξυμνεί την προσπάθεια του. Στην αισιόδοξη εκδοχή της, η προσπάθεια αυτή, ενδέχεται να εμπεριέχει το σπόρο της αναγέννησης. Τουλάχιστον έτσι αποτιμάται από τον συντάκτη του άρθρου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Έως τότε η προσωπική επιλογή του καθενός οφείλει να προσδιορίζεται από την πληρέστερη γνώση της πραγματικότητας, την ψυχραιμία και τη διορατικότητα. Θεωρητικά πάντα κάθε αλλαγή δημιουργεί νέες συνθήκες και ως εκ τούτου νέες ευκαιρίες. Το ερώτημα είναι αν οι ευκαιρίες αυτές αφορούν μια σημαντική μερίδα των πολιτών, ή απλώς κάποιους λίγους πληροφορημένους, μυημένους και ως τούτου ισχυρούς. Ποιος μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα; Άλλωστε το μόνο βέβαιο είναι ότι παρήλθε η εποχή των βεβαιοτήτων. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Υφήλιο γενικότερα…

Καλή χρονιά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου