ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ “ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ”;

Μοίρασε το

  του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Αν ισχύει η υπόθεση πως τα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων δίνουν …απαντήσεις για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων, τότε μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα για τις “ζυμώσεις” που γίνονται στο παρασκήνιο.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον “Ελεύθερο Τύπο” και όσες θα επακολουθήσουν αναδύουν οσμή προεκλογικής ετοιμασίας.

“Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στη χώρα;”, ρωτά ο δημοσκόπος. Η συντριπτική πλειοψηφία (73,8%) απαντά απερίφραστα όχι. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν σήμερα κάποιος είναι οι εκλογές. Όχι γιατί έχει πολλά σημαντικότερα προβλήματα να τον απασχολούν, αλλά γιατί απλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι εκλογές δε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πεποίθηση που αποτυπώνεται στα υψηλά ποσοστά του …Κανένα (43,3%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργού.

Ωστόσο, παρ’ ότι η απάντηση είναι μάλλον γνωστή εκ των προτέρων, το ερώτημα τίθεται. Γεγονός που αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συζητείται εντόνως. Ερώτημα και απάντηση εμπεριέχουν ταυτόχρονα ένα δίλημμα και μια απειλή. Το δίλημμα τίθεται απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο στη λογική “Παπανδρέου ή χάος”, καθώς, βάση των δημοσκοπικών τάσεων και του εκλογικού νόμου βοηθούντος, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκύψει. Άρα εμμέσως προαναγγέλλεται πολιτική αστάθεια που επιτείνει τη σύγχυση και οξύνει την ανασφάλεια της κοινωνίας.

Κατ’ επέκταση το δίλημμα υποκρύπτει και την απειλή. Αν πολιτική-κοινωνική συναίνεση στις απαιτούμενες αλλαγές δεν είναι εφικτή, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου προκηρύσσει εκλογές κι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες ενώπιον των πολιτών που δεν τις επιθυμούν – ούτε τις εκλογές, ούτε τις αλλαγές… Η απειλή βεβαίως, αφορά πρωτίστως τους υπουργούς και τους βουλευτές της συμπολίτευσης που δείχνουν απρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος των αλλαγών με αποτέλεσμα το κυβερνητικό έργο να έχει σταματήσει. Διότι στην περίπτωση που εκλογές γίνουν, ουδείς εγγυάται για το πολιτικό τους μέλλον.

Την ίδια στιγμή ο Παπανδρέου δείχνει να μην πολυενδιαφέρεται για το δικό του μέλλον. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει εξασφαλίσει περισσή διεθνή αποδοχή και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και μια “ηρωική έξοδο” θα μπορούσε και να συνιστά την καλύτερη προσωπική επιλογή.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα πάρει την “καυτή πατάτα” από το Γιώργο Παπανδρέου. Δεδομένης της μικρής διαφοράς (2,9%) μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, που αφήνουν τις προγνώσεις στο όριο του στατιστικού λάθος, μια εκδοχή απάντησης για την επόμενη μέρα στο κυβερνών κόμμα υποκρύπτεται στο ερώτημα των δημοσκόπων: “ποιος πολιτικός σάς είναι περισσότερο συμπαθής”…

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου