ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Μοίρασε το

Ήταν οι εκλογές της αποχής και της ανατροπής. Από τη μια πλευρά, η πρωτοφανής αποχή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτεί την αποδοκιμασία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξει υπευθυνότητα και σύνεση. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Ουδείς δικαιούται να πανηγυρίζει – πλην ίσως των ίδιων των πρωταγωνιστών. Οι εντυπώσεις απ’ τους χρωματισμούς στο χάρτη είναι κενές πολιτικού περιεχομένου.

Γίνεται σαφές πως η πολιτική στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να διεξάγεται με όρους ισχύος. Διότι η ισχύς βρίσκεται στους πολίτες, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση μίλησαν δια της σιωπής τους. Την επόμενη φορά – που δεν είναι σίγουρο αν θα είναι εκλογές… – ουδείς γνωρίζει τον τρόπο που θα μιλήσουν. Για το λόγο αυτό, από σήμερα τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλουν να εγκαταλείψουν τους πολιτικούς τακτικισμούς και να δουν το συμφέρον του τόπου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου να αποσύρει ότι πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα – απειλή πρόωρων εκλογών, εξεταστικές επιτροπές. Ο Αντώνης Σαμαράς να εγκαταλείψει την αντιμνημονιακή ρητορική, καθώς το μνημόνιο είναι μια υπαρκτή μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, οι ανατροπές που έγιναν στους τρεις μεγάλους Δήμους αποτυπώνει την ωριμότητα του εκλογικού κόμματος. Ιδιαίτερα όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν πρόσωπα κι όχι κόμματα. Ψήφισαν όσους θεώρησαν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των δημοτών. Με απλά λόγια, ψήφισαν αυτοδιοικητικά.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, η ανατροπή είναι μεγάλη. Μετά από πολλά χρόνια η πόλη αλλάζει χέρια και πηγαίνει σε ένα “μη κομματικό” πρόσωπο που υποστηρίχθηκε από ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, πέραν και πάνω από κομματικούς χρωματισμούς και δεσμεύσεις. Η νίκη του Γιώργου Καμίνη δίνει ένα μήνυμα για τα περιθώρια που έχουν οι ενεργοί πολίτες να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν επιτυχώς στα κοινά – προνόμιο μέχρι τώρα ανθρώπων των κομματικών σωλήνων – που στην περίπτωση του Πειραιά και της Πάτρας καταψηφίστηκαν.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία του Γιάννη Μπουτάρη, επίσης “μη κομματικού” προσώπου είναι μεγάλη. Αμφισβήτησε ευθέως την μονοκρατορία της “παραδοσιακής Δεξιάς” και έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας για την ύπαρξη σημαντικών προοδευτικών δυνάμεων στην πόλη.

Και στις δυο περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η συνετή στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς που τον πρότεινε, αποδεικνύοντας πως όταν ο πολιτικός λόγος της Αριστεράς φεύγει από στεγανά και στερεότυπα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου