Εκλογές πριν το κούρεμα καταθέσεων

Ο Θανάσης Κ. εξηγεί πως η βόμβα για ανακεφαλαίωση τραπεζών που πέταξε ο Γιάννης Δραγασάκης δεν ήταν τυχαία. Προεφοφλεί εκλογές προκειμένου το δυσεπίλυτο πρόβλημα με τα κόκκινο δάνεια να σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τσίπρας φαίνεται να χάνει την στήριξη από τους ξένους. new deal Σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. εξηγεί πως η βόμβα για ανακεφαλαίωση τραπεζών που πέταξε ο Γιάννης Δραγασάκης δεν ήταν τυχαία. Προεφοφλεί εκλογές προκειμένου το δυσεπίλυτο πρόβλημα με τα κόκκινο δάνεια να σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τσίπρας φαίνεται να χάνει την στήριξη από τους ξένους.


Χθες ο Δραγασάκης έριξε τη… «βόμβα» του: Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, θα χρειαστεί ανακεφαλαίωση των τραπεζών! Και το χειρότερο: Είχε δίκιο! Μόνο που αργά το κατάλαβε κι αυτός. Από τη σελίδα αυτή το επισημαίνω εδώ και τρία χρόνια. Και πολλοί άλλοι, βέβαια…

Εκείνο που παρέλειψε να πει ο Δρασαγάκης, είναι ότι ανακεφαλαίωση μπορεί να γίνει μόνο με τρεις τρόπους:

Είτε με κρατικό δανεισμό, δηλαδή με χρήματα που θα βάλει το δημόσιο (όπως έγινε το 2012).

Είτε ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή από επενδυτές.

Είτε, τέλος, με bail-in, δηλαδή με «κούρεμα» καταθέσεων και ομολόγων των τραπεζών (όπως έγινε στην Κύπρο το 2013).

Απ’ όλα αυτά, το δεύτερο μάλλον αποκλείεται! Με τόσα «κόκκινα δάνεια» και με τέτοια αναιμική οικονομία, κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν βρίσκεται να βάλει τα χρήματα που χρειάζονται.

Το πρώτο αποκλείεται επίσης: διότι η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί το 2012 με πολύ χαμηλά επιτόκια (μεσοσταθμικά 1,5%) από το δεύτερο μνημόνιο, για να σώσει τις τράπεζές της. Η Ιταλία μπορεί να δανείζεται σήμερα με 2% για να σώσει τις δικές της τράπεζες. Αλλά έξω από τα μνημόνια πια, η Ελλάδα πολύ δύσκολα μπορεί να δανειστεί σήμερα για να σώσει τις τράπεζές της. Και το λεγόμενο «μαξιλαράκι» που της άφησαν οι δανειστές δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού αυτό το ποσό (24,1 δισεκατομμύρια) ίσα-ίσα φτάνει για να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους τα πρώτα δύο χρόνια. Κι αν την άφηναν να το χρησιμοποιήσει για άλλο λόγο, αμέσως θα εκτοξεύονταν τα ήδη πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού της.

Εκλογές πριν το κούρεμα καταθέσεων

Ουσιαστικά θα την πέταγαν έξω, ξανά, οι αγορές. Άρα τι μένει; Το bail in! Δηλαδή το «κούρεμα» καταθέσεων… Εκτός κι αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων στο μεταξύ. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, όμως… Γιατί λοιπόν ο Δρασαγάκης – αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν θυμάμαι καλά – πέταξε αυτή τη «βόμβα» χθες;

Μήπως για να πιέσει άμεση προσφυγή στις κάλπες;

Μήπως εκείνο που είπε δημόσια ο Δραγασάκης, ουσιαστικά, είναι πάμε σε εκλογές άμεσα για να σκάσει το bail-in στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, γιατί αλλιώς θα σκάσει στα χέρια τα δικά μας, στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ; Έτσι απλά ρωτάω… Γιατί κάποιο λόγο έχει που πέταξε τέτοια «βόμβα» του. Κι άλλο λόγο δεν μπορώ να βρω…

Ύστερα είδα το περιβόητο βίντεο από τη συνάντηση Τσίπρα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες της Μεσογείου προχθές… Όπου τους λέει ξαφνικά ότι στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία ήταν… 17 χιλιάδες κόσμος – κι ύστερα το διορθώνει: όχι 70 χιλιάδες! Ο Μακρόν τον κοιτάζει αμήχανος. Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας του απαντάει με νόημα: Απ’ έξω που το βλέπαμε «φάνηκε πολύ δύσκολο»… Δηλαδή του είπε με διπλωματικό τρόπο: Άστα αυτά, όπως το είδαμε εμείς φάνηκαν πολύ περισσότεροι από 70 χιλιάδες! (Αν ήταν μόνο 70 χιλιάδες δεν θα ήταν καθόλου «δύσκολο»).

Κι ο Τσίπρας που μάλλον δεν έπιασε το υπονοούμενο, έσπευσε να συμπληρώσει: Ναι αλλά όσοι σκέπτονται με… το μυαλό είναι μαζί μας. Οι άλλοι είναι «ακραίοι εθνικιστές», «ακροδεξιοί» (και ανεγκέφαλοι)! Κι οι συνομιλητές τους τον κοίταγαν αμίλητοι και αποσβολωμένοι. Δεν είναι μόνο που ο Έλληνας Πρωθυπουργός εψευδετο μπροστά στα μούτρα τους. Είναι ότι καθύβριζε και το λαό του! Είναι προφανές, ότι τον βλέπουν πια ως «τελειωμένο»!

Ο Τσίπρας με τον Μαδούρο

Ο Μακρόν χαζός δεν είναι. Είδε τις φωτογραφίες από την Πλατεία Συντάγματος και γνωρίζει ότι στο τελευταίο Συλλαλητήριο ήταν τουλάχιστον επταπλάσιοι απ’ όσους τους είπε ο Τσίπρας. Ο ίδιος ο Μακρόν σε μια χώρα πενταπλάσια από την Ελλάδα ταρακουνήθηκε για τα καλά και νιώθει εντελώς αποδυναμωμένος από πολύ λιγότερους που έβαλαν «κίτρινα γελέκα» και διαδήλωσαν εναντίον του. Άρα κατάλαβε καλύτερο από κάθε άλλον, ότι Τσίπρας είναι πια «τελειωμένος»

Κι ύστερα την επόμενη μέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε ουσιαστικά την καταρρέουσα κυβέρνηση του τύραννου Μαδούρο. Στη Βενεζουέλα… Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ (και στην Αθήνα και στο Ευρωκοινοβούλιο) κατήγγειλαν ως… «δεξιούς» όσους χτυπάνε το Μαδούρο!

Ο Πρόεδρος του Καναδά Τζάστιν Τρυντό, μεγάλο «αστέρι» της διεθνούς «πολιτικής ορθότητας» και «προοδευτικάριος» ως τα μπούνια κατήγγειλε σκληρότερα από κάθε άλλο το καθεστώς Μαδούρο! Το ίδιο έκαναν και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, προεξάρχοντος του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ! «Ακροδεξιός» και ο Τρυντό; «Ακροδεξιός» και ο Σάντσεθ; «Ακροδεξιοί» και όλοι οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί;

Έχουμε το μοναδικό φαινόμενο, ο Τσίπρας να πάει κόντρα στο 70% του λαού του για να επιβάλει μια «εντολή» που πήρε απ’ έξω – για το Μακεδονικό. Και μόλις έχασε τους Έλληνες, αλλά κέρδισε την «εύφημο μνεία» των ξένων, αμέσως έσπευσε να … εξοργίσει και τους ξένους, στηρίζοντας ένα τύραννο που τον σιχαίνονται όλοι!

Κι εκεί που δημοσιεύματα του δυτικού τύπου «παίνευαν» τον Τσίπρα και του έταζαν μέχρι και… Νόμπελ Ειρήνης, τώρα τον αποδοκιμάζουν με τα χειρότερα! Σαν να ήθελε να τον «ξεγράψουν» οι ξένοι φίλοι του. Ή σαν να… ξεπλήρωνε «γραμμάτιο» στο Μαδούρο. Όλα αυτά δεν τον ενισχύουν! Μάλλον προεξοφλούν πως είναι τελειωμένος. Και από τους ξένους. (Γιατί από τους Έλληνες είναι προ πολλού. Αλλά πόνταρε στην ξένη στήριξη, που τώρα τη χάνει κι αυτήν – για χάρη ενός αιμοσταγούς δικτάτορα που καταρρέει, στην άλλη άκρη της γης!)

Η Κομισιόν είπε όχι στον κατώτατο μισθό

Κι ύστερα ήλθε η αντίδραση της Κομισιόν στην αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε ο Τσίπρας. Που ήταν πλήρως αρνητική! Του είπε στα ίσια ότι κλονίζει την ανταγωνιστικότητα και διώχνει τις επενδύσεις. Ποιος; η Κομισιόν που ήταν ως τώρα «εφεκτική» μέχρι παρεξηγήσεως απέναντί του… Κι ύστερα ήλθε και το EuroWorking Group – που μέχρι πρόσφατα του κάλυπτε όλες τις «αλχημείες» με τα «υπέρ-πλεονάσματα» – και για πρώτη φορά του τα έχωσε χοντρά: και για τον κατώτατο μισθό, και για τις καθυστερήσεις στα προ-απαιτούμενα και στα «κόκκινα δάνεια» που έχουν βαλτώσει… Ακόμα κι όσοι μέχρι πρόσφατα τον στήριζαν, τώρα του τρίζουν τα δόντια… Κι αυτοί «τελειωμένο» τον έχουν! Ή αλλιώς, τους έκανε τη δουλειά και τώρα τον εγκαταλείπουν στην τύχη του.

Μη το κουράζουμε άλλο: Ένας πολιτικός ηγέτης που, ενώ τελειώνει η κοινοβουλευτική θητεία του, έχει στρέψει εναντίον του τη συντριπτική πλειονότητα του λαού του (σε ένα θέμα μεγάλης συμβολικής και πραγματικής σημασίας). Έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδο μέσα στη χώρα του και σπεύδει να τα χαλάσει και τις σχέσεις τους με όσους ξένους φίλους του είχαν απομείνει, «τελειωμένος» είναι!

Όπως και να το κάνουμε, τελειωμένος

Και το γεγονός ότι τους βγάζει όλους… «ακροδεξιούς» και «ανεγκέφαλους» – και μέσα στη χώρα και εκτός – δείχνει ότι δεν έχει και σωτηρία! Γι’ αυτό και οι δικοί του ακόμα, του υποδεικνύουν να φύγει μόνος του, όσο είναι καιρός, γιατί από δω και μπρος τα πράγματα θα χειροτερεύουν για τον ίδιο – και μέσα και έξω…

Μεθοδεύει θεσμική εκτροπή

ΥΓ.1 Στο μεταξύ μέρος του Ελληνικού Τύπου ασχολείται με το:

αν… ο Παπαχριστόπουλος θα παραιτηθεί τώρα ή λίγες μέρες αργότερα,

αν ο Κουικ θα ορκιστεί βουλευτής στη θέση του Παπαχριστόπουλου,

αν ο Καμμένος θα κρατήσει του 5 βουλευτές για να διατηρήσει κοινοβουλευτική ομάδα,

αν ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει εκείνο ή το άλλο,

για το πότε χάνει τα προνόμια του ένας «πολιτικός αρχηγός» που μπήκε στη Βουλή οριακά και στο μεταξύ τον εγκατέλειψαν οι μισοί βουλευτές του!

Παιδιά μη το παιδεύετε. Εκτροπή έχουμε!

Μείζονα αναντιστοιχία Βουλής- εκλογικού σώματος έχουμε.

Απώλεια «δεδηλωμένης» έχουμε (η δεδηλωμένη δεν αφορά μια ψηφοφορία – αφορά τη δυνατότητα κυβερνητικής σταθερότητας σε όλες τις δυνητικές πλειοψηφίες).

Εξαγορά συνειδήσεων έχουμε!

Εσωτερική υπονόμευση της νομιμοποιητικής βάσης της δημοκρατίας μας έχουμε.

Και εξωτερική υπονόμευση των ερεισμάτων της χώρας μας έχουμε (χάριν του… Μαδούρο!)

Εκτροπή λέγεται αυτό!

Δεν έχουμε εκτροπή επειδή… δεν παραιτείται ο Παπαχριστόπουλος και δεν χάνει τα προνόμια του αρχηγού ο Καμένος. Έχουμε εκτροπή, γιατί η χώρα κυβερνάται από μια ευκαιριακή «κουρελού», όπου τον καθοριστικό ρόλο παίζουν ο Δανέλλης, ο Παπαχριστόπουλος, η Κουντουρά και η Μεγαλοοικονόμου…!

Που καθένας τους βγήκε από άλλο κόμμα, άλλα έλεγε, αλλού πήγε, και άλλα ψήφισε… Κι έχουμε «εκτροπή» ακόμα, γιατί κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως ο Πρωθυπουργός που λέει στους ξένους «ναι σε όλα», τελικά τους έβγαλε γλώσσα μόνο για το… Μαδούρο της Βενεζουέλας Κανείς δεν το καταλαβαίνει, αλλά όλοι αρχίζουν και υποπτεύονται διάφορα…

Κυβέρνηση κουρελού

ΥΓ 2 Και κάτι ακόμα: Την «κυβερνητική κουρελού» δεν την κράτησαν όρθια μόνο κάτι απερίγραπτα νούμερα (όπως οι προαναφερθέντες). Την κράτησαν όρθια και δύο τρεις βουλευτές που μέχρι προχθές μας τους παρουσίαζαν ως το «πενταπόσταγμα» της «προοδευτικότητας» και «απαύγασμα του …μεταρρυθμισμού».

Ας μου εξηγήσει κάποιος παρακαλώ, γιατί ο Σταύρος Θοδωράκης είναι τάχα πολύ «καλύτερος» από τον Δανέλη; Ή από τον Παπαχριστόπουλο; Έτσι να το καταλάβω κι εγώ, ο καημένος… Ο Τσίπρας ό,τι κι αν κάνει, είναι τελειωμένος πια. Να δούμε πότε θα τελειώσουμε και με όλους εκείνους που παινεύουν τα νούμερα ως… «φωστήρες»! 

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου