ΕΔΩ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ…ΕΚΕΙ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ …ΠΟΤΕ ΠΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;

Μοίρασε το

– ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ “ΣΕΝΑΡΙΑ” ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

– ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΕΘ

– ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ “ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ “ΦΕΤΕΣ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ”

«Φλερτ» με πρόωρες κάλπες ή μια προσπάθεια για να σφίξουν τα πράγματα και να κλείσει ο κύκλος της γκρίνιας που εντάθηκε στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με το ασφαλιστικό; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα προκαλεί μια αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη σε συνέντευξη του (στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της «μητέρας των μαχών», όπως χαρακτηρίστηκε το ασφαλιστικό, αν και η Κυβερνητική πλειοψηφία  βγήκε από αυτή την αναμέτρηση χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες ή διαρροές. Ο κ. Καστανίδης εμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο, μαζί με τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, προκαλώντας ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων και αντιδράσεων.

Αυτό που δημοσίως είπε ο κ. Καστανίδης , είναι αλήθεια ότι παρασκηνιακά έρχεται και επανέρχεται στις «κλειστές συζητήσεις» Κυβερνητικών παραγόντων και επιτελών του Μαξίμου τακτικά και κάθε φορά που «ζορίζουν τα πράγματα». Άλλωστε εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, σχεδόν αμέσως μετά από μια εκλογική αναμέτρηση αρχίζουν σε όλα τα επίπεδα οι συζητήσεις παρασκηνιακές και δημόσιες για πρόωρες εκλογές.

ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Αυτή η συζήτηση είναι ένα είδος πανάκειας κάθε φορά που το εκάστοτε κυβερνών κόμμα περνάει μια σκληρή πολιτική δοκιμασία και εξακολουθεί όμως να «έχει πολιτικά το πάνω χέρι». Λειτουργεί δε πολλές φορές και ως «φόβητρο» για «ανυπάκοους βουλευτές» από την στιγμή μάλιστα που αν υπάρχει πρόωρη προσφυγή σε κάλπες μέσα σε 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση , τότε δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης αλλά λίστας.

Δεν είναι βέβαια σίγουρο πως αυτή την φορά ο Χάρης Καστανίδης ήθελε να κτυπήσει καμπανάκι σε όσους αντιδρούν ή έχουν αρχίζει να γκρινιάζουν με το παραμικρό ή αν βλέπει κάτι το βαθύτερο , όπως π.χ τα απανωτά περιοριστικά μέτρα και η μεγάλες και σκληρές ανατροπές που επέρχονται με το ασφαλιστικό (πρωτίστως) δημιουργούν ένα θολό πολιτικό τοπίο για το κυβερνών κόμμα και έχουν επιφέρει σοβαρότατες ρωγμές στις σχέσεις του με την κοινωνία..

Βέβαια συζήτηση και πάλι για πρόωρες κάλπες και μάλιστα τον Νοέμβριο είχε τροφοδοτηθεί και όταν  ήταν στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η ψήφιση του Μνημονίου με την Τρόϊκα , αλλά και η προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ.
Και τότε υπήρχαν εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , αλλά και εισηγήσεις για το αντίθετο. Οι υποστηρικτές μάλιστα της άποψης ότι δεν χρειάζονται τώρα εκλογές προσβλέπουν κυρίως στο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη και πρόοδος στα δημοσιονομικά και θα μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει αποτελέσματα η πολιτική της και είναι δυνατόν με καλύτερους όρους στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει υλοποιώντας και ένα μέρος του προεκλογικού του προγράμματος , αφού πρώτα έσωσε την χώρα από την πτώχευση.

“ΣΑΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ”

Από τη  άλλη όμως πλευρά υπάρχει η εκτίμηση πως ο κόσμος συσσωρεύει αγανάκτηση , πως τα πράγματα ναι μεν ως προς τους οικονομικούς δείκτες θα πάνε καλύτερα , όμως τον χειμώνα όταν τα μέτρα θα έχουν περάσει για τα καλά στη τσέπη του κόσμου και θα γίνει πρακτικά αντιληπτό πόσο έχει μειωθεί το πραγματικό εισόδημα τα πράγματα θα είναι πολύ ζοφερά για το Κυβερνών Κόμμα.

Αν και βλέπουν ότι η Ν.Δ και ο Α. Σαμαράς δεν μπορούν για αρκετό διάστημα ακόμα να αποτελέσουν εναλλακτική λύση και το αντίπαλο δέος στο ΠΑΣΟΚ , ωστόσο εκτιμούν πως είναι δυνατόν μέσα στο κλίμα πολιτικής απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί να υπάρξει «σαλαμοποίηση» της πολιτικής ζωής και να αναδυθούν άλλες λύσεις , όπως π.χ οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας ή κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων στηριγμένη σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κ.α

Ουσιαστικά αν και δεν κινδυνεύει άμεσα η Κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Αντώνη Σαμαρά και την Ν.Δ , ωστόσο μπορεί να «συμπιεστεί» μέσα από άλλου τύπου λύσεις.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Λίγο πριν το ασφαλιστικό μπει στην τελική ευθεία κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επεσήμαιναν πως «η μόνη περίπτωση να πάμε σε πρόωρες εκλογές είναι να βρεθεί και πάλι στην ανάγκη ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να λάβουν πρόσθετα σκληρά μέτρα πέραν των όσων προβλέπονται από το μνημόνιο».  Κάτι τέτοιο τόνιζαν «αυτόματα δρομολογεί κάλπες, αφού θα ήταν και μια έμεση ομολογία αποτυχίας , αλλά και πέραν τούτου για να πας σε ακόμα πιο δραστικές πολιτικές χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή».

Βέβαια οι εξελίξεις πρωτίστως στη κοινωνία έχουν το δικό τους ρύθμο , καθώς ο κόσμος από την μια περνάει δύσκολα, από την άλλη αποτιμάει καταστάσεις και «ζυγίζει» την κατάσταση και τα πραγματικά δεδομένα.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως προετοιμάζεται για αντισταθμιστικά μέτρα και ένα «μίνι κοινωνικό πακέτο» προς τους κοινωνικά πιο ευπαθείς, αλλά και με ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής ώστε να μετριαστούν οι εντυπώσεις από τα περιοριστικά μέτρα .

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι κινήσεις αυτές του Πρωθυπουργού πλην απροόπτου θα ξεκινήσουν με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και προκειμένου να υπάρξει όχι μόνο η κατάλληλη προεργασία, αλλά και να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» από τα σκληρά μέτρα και την ολοκλήρωση των δύσκολων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε πρώτη φάση ο Γιώργος Παπανδρέου στην επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον αείμνηστο Αντρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το κοινωνικό πακέτο για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση πάντα τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν . Αν και τα μέτρα θα είναι χαμηλού κόστους ωστόσο ο κ. Παπανδρέου θέλει να λειτουργήσει κατ’ αρχήν συμβολικά αυτό το πακέτο προκειμένου να περάσει η αντίληψη πως αν και η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υποστέλλεται η σημαία της κοινωνικής πολιτικής 

Το επόμενο βήμα θα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες αργότερα, όπου εκεί ο Πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση του, παρουσιάζοντας τους άξονες για μια νέα ανάπτυξη αλλά και μια πολιτική τόνωσης των επενδύσεων που κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ανάκαμψη.

Ο πρώτος αυτός κύκλος των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου το Φθινόπωρο οπότε και θα παρουσιάσει τις θεσμικές πρωτοβουλίες του (π.χ προτάσεις για αλλαγές στοΣύνταγμα που θα παραπεμθούν σε Αναθεωρητική Βουλή , νέος Εκλογικός Νόμος κ.α )

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πάντως το θέμα που άνοιξε την Παρασκευή αό τις επισημάνσεις του . Καστανίδη , εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων, είπε: «Ή μια γενναία κυβέρνηση, όπως αυτή, θα σώσει τη χώρα, αλλά η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια, ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης». .

Ο κ.Καστανίδης, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δήλωσή του αυτή, που σαφώς άφηνε περιθώρια για ερμηνείες περί διπλής κάλπης, δέχτηκε το τηλεφώνημα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος του ζήτησε να αποσαφηνίσει τί ακριβώς εννοούσε και ποιο το νόημα της δήλωσής του. Ο κ.Καστανίδης είπε ότι, θέλοντας να τονίσει το πρώτο κομμάτι της δήλωσής του ότι η κυβέρνηση αυτή θα σώσει τη χώρα, συμπλήρωσε τα περί νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ο ίδιος δεν θέτει θέμα πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Παπανδρέου να μην κρύβει την έκπληξή του απέναντι στη δήλωση αυτή, καθώς ο ίδιος, μια εβδομάδα πριν, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για πρόωρες εκλογές, ενώ είναι γνωστό ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι η τρόικα και οι δανειστές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρ’ όλα αυτά, στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Καστανίδης έκανε λόγο για μέτρα που προκαλούν ιδεολογική πικρία, συμπληρώνοντας ότι καμμία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν θα λάμβανε αν δεν ήταν απόλυτα ανάγκη.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνει πάντως ότι ο κ.Καστανίδης, με τη δήλωσή του περί “ανάγκης δημοκρατικής νομιμοποίησης” είναι ξεκάθαρο ότι υπαινίσσεται πρόωρες εκλογές. «Τώρα, πλέον, είναι η σειρά του Πρωθυπουργού να μας απαντήσει υπεύθυνα, αν σκέφτεται να πραγματοποιήσει (και πότε?) αυτό που υπονοεί ο Υπουργός του»  λέει ο κ.Παναγιωτόπουλος

 Πάντως μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Mega το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας και σχολιάζοντας τα περί πρόωρων εκλογών επεσήμανε ότι “η  πολιτική σταθερότητα είναι ανεκτίμητο αγαθό. Και αυτή τη διασφαλίζει το Κίνημά μας, η κυβέρνησή μας. Με αυτήν την ένοια εγώ πιστεύω ότι εκλογές δεν χρειάζονται, γιατί τα διακυβεύματα, τα οποία ο ελληνικός λαός θα κληθεί να χειριστεί μέσω εκλογών, είναι μπροστά μας και τα χειρίζεται με ευθύνη μία κυβέρνηση, η οποία είναι κυβέρνηση έκτακτης αναγκης».

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου