ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Την περασμένη βδομάδα μετά από αντικρουόμενα και συγκεχυμένα μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων, στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Λουκά Παπαδήμου ξεκαθαρίστηκε ότι το σενάριο οιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παγώνει προσωρινά.

Από τη στιγμή που ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλωντ Τρισέ, έκρινε πως η σχετική συζήτηση δεν είναι της παρούσης και επέπληξε τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Γκλοντ Γιουνκερ για την πρωτοβουλία του να θέσει θέμα “ήπιας αναδιάρθρωσης” η συζήτηση εστιάστηκε για όσα η Ελλάδα έχει μπροστά της να κάνει.

Έτσι την εβδομάδα που ξεκινά τα πάντα επανέρχονται στη γνωστή και προδιαγεγραμμένη πορεία. Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το Μνημόνιο 2 και να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης επιλέξιμων ακινήτων του Δημοσίου, που από κοινού κυβέρνηση και Τρόικα θα υποβάλλουν.

Το ζητούμενο εδώ είναι οι εγγυήσεις των δανειστών. Η πρώτη αφορά στην ιδέα δημιουργίας ανεξάρτητου φορέα που θα διεκπεραιώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και στον οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, είναι μεν στο τραπέζι, δεν είναι όμως γνωστό σε ποιο βαθμό έχει ωριμάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήδη έχει αναφερθεί σχετικά, είναι καθοριστική και διευκολύνει τους χειρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανταμείψει για αυτό σε ένα επερχόμενο ανασχηματισμό.

Η δεύτερη εγγύηση αφορά στην έγκριση του Μνημονίου 2 με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή. Το προηγούμενο διάστημα έπαιξε πολύ το σενάριο της συναίνεσης που μάλλον είχε σκοπό να παρασύρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα είδος συνευθύνης και άρα και συμμετοχής στο κόστος στην περίπτωση που συναινούσε ή στην απόδοση ευθύνης ενδεχόμενου αδιεξόδου στην περίπτωση που αρνούνταν. Τελικώς, η ΝΔ με εύστοχους χειρισμούς του Αντώνη Σαμαρά απέφυγε την παγίδα και πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου θα στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η τρίτη εγγύηση αφορά στην έγκριση με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών της δανειακής σύμβασης του 2010 – οι πρόνοιες τις οποίες προβλέπουν την παραχώρηση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Η συγκεκριμένη “εκκρεμότητα” συνιστά και το “τελευταίο οχυρό” για τη χώρα, καθώς η μη κύρωσή της επιτρέπει την αμφισβήτηση της από άλλη κυβέρνηση στο μέλλον. Πλην όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανησυχεί τους δανειστές που εντέχνως καλλιεργούν κλίμα πολιτικής αστάθειας και ανατροπής των υφισταμένων πολιτικών συσχετισμών.

Στο πλαίσιο αυτό η δυναμική των πραγμάτων δεν είναι προβλέψιμη. Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι πως το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο καυτό – κι όχι μόνο λόγω υψηλών θερμοκρασιών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου