Βαριά ευθύνη θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ένα βουνό προβλημάτων. Το πόσο αντικρατικιστές είναι, θα φανεί λίγα εικοσιτετράωρα από την ανάληψη της εξουσίας. Από τα πρόσωπα μέχρι των αριθμό των υπουργείων. Αν φτάσουμε πάλι τους 50, τότε δεν θα έχει γίνει καλή αρχή. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ένα βουνό προβλημάτων. Το πόσο αντικρατικιστές είναι, θα φανεί λίγα εικοσιτετράωρα από την ανάληψη της εξουσίας. Από τα πρόσωπα μέχρι των αριθμό των υπουργείων. Αν φτάσουμε πάλι τους 50, τότε δεν θα έχει γίνει καλή αρχή.


Κόσμος πάει κι έρχεται. Τρία αρχηγικά κόμματα προϊόν της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός του μαγικού 3% στις ευρωεκλογές. Τα δύο από αυτά Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αποσύρονται από την κούρσα της 7ης Ιουλίου, ενώ το τρίτο η Ένωση Κεντρώων θα επιμείνει και θα υποστεί κατά τα φαινόμενα μια ακόμη ήττα.

Όμως οι ευρωεκλογές, ανέδειξαν ένα νέο υπερδεξιό κόμμα, αυτό του Κ. Βελόπουλου και ένα που βγαίνει από τα αριστερά στον Σύριζα, το Μέρα25 με ηγέτη τον άνθρωπό, που μας κόστισε 100 δισ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι οι Βουλευτικές εκλογές και το επιζητούμενο που είναι η κατάκτηση της εξουσίας, θα εξαφανίσουν πολλούς μικρούς κομματικούς σχηματισμούς. Ήδη έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά την φασιστική Χρυσή Αυγή, ενώ σε χαμηλά ποσοστά κινείται το ΚΚΕ.

Ο μπαλαντέρ στο εκλογικό παιχνίδι που είναι το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ), βρίσκεται εν μέσω δύο πυρών. Η έξοδος από την πολιτική σκακιέρα του Ε. Βενιζέλου δεν είχε στο εσωτερικό του Κινήματος κάποια εμφανή επίπτωση. Το τι σημαίνει θα φανεί την βραδιά των εκλογών.

Ιστορικά στο ΠΑΣΟΚ έχουμε εξόδους από το κόμμα, όλων των πρώην αρχηγών, που στην προκειμένη περίπτωση διατέλεσαν και Πρωθυπουργοί. Από τον Κ. Σημίτη μέχρι τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μοίρα είχε και ο Ε. Βενιζέλος, που τέθηκε εκτός από την Φώφη Γεννηματά.

Η επόμενη μέρα για τα τρία κόμματα που παίζουν άμεσα η έμμεσα στο παιχνίδι της εξουσίας, θα είναι δύσκολη. Η ΝΔ, που όπως όλα δείχνουν θα κερδίσει τις εκλογές, και  θα αναλάβει να διαχειριστεί την εξουσία, θα βρεθεί μπροστά σε ένα βουνό προβλημάτων.

Από την οικονομία και την παιδεία που έχει διαλύσει ο Κ. Γαβρόγλου, μέχρι την ασφάλεια εσωτερική και εξωτερική. Ο Σύριζα που προβλέπεται να είναι ο μεγάλος ηττημένος, θα φανεί αν έχει ωριμάσει πολιτικά, από τον τρόπο που θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα, στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος η Φώφη Γεννηματά θα κληθεί να διαχειριστεί τα του οίκου της από την μια και τα της σχέσης της με τη νέα κυβέρνηση στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκλογής νέου προέδρου, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε αλλαγές που αφορούν την ουσιαστική προστασία των πολιτών, αλλά και στην παιδεία, που διέλυσαν οι πολιτικές του Σύριζα.

Μολονότι από τα νέα σχήματα που πιθανόν θα εμφανισθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί και με την ΝΔ, εν τούτοις όλα αυτά μοιάζουν από δύσκολα έως ασύμβατα.

Με αυτή την έννοια η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ένα βουνό προβλημάτων. Το πόσο αντικρατικιστές είναι, θα φανεί λίγα εικοσιτετράωρα από την ανάληψη της εξουσίας. Από τα πρόσωπα μέχρι των αριθμό των υπουργείων. Αν φτάσουμε πάλι τους 50, τότε δεν θα έχει γίνει καλή αρχή.

Αν παραμείνει ο υπέρογκος αριθμός των γενικών γραμματέων, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μία από τα ίδια. Ένας σε κάθε υπουργείο με προοπτική της κατάργησης της θέσης και την αντίστοιχη αναβάθμιση των γενικών διευθυντών των υπουργείων θα είναι μια ορθή πολιτική.

Η εξουσία κάποτε πρέπει να πάψει να είναι λάφυρο γι’ αυτόν που  την κατέχει. Μια ώριμη δημοκρατία οφείλει να σέβεται τους πολίτες, που εξουσιοδοτούν ένα κόμμα να διαχειριστεί με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο για ένα χρονικό διάστημα, την εξουσία.

Αν καταργηθούν τα αυτοκίνητα όλων αυτών, των γραμματέων και φαρισαίων της εξουσίας, αν καταργηθούν επίσης των βουλευτών, αν αποσυρθούν οι αστυνομικοί από τους κάθε λογής celebrities και από τους βουλευτές με ελάχιστες εξαιρέσεις, αν πάψουν να διαθέτουν γραφεία και προσωπικό οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής, τότε θα δοθεί η εικόνα στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει.

Διαφορετικά οι πολίτες θα λένε όλοι ίδιοι είναι … Κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές με την υπόθεση του βολέματος στη Βουλή συγγενών και φίλων, με διακομματική ως ένα βαθμό συναίνεση, που πρακτικά σημαίνει υψηλότερες αμοιβές για τους ευνοημένους και άρτιες συνθήκες εργασίας.  

Αλλάξτε την Ελλάδα… Δοκιμάσαμε δεξιούς, σοσιαλιστές και αριστερούς. Όλοι βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση. Μένει μόνο η ελπίδα, που θα φανεί  στις 7 Ιουλίου.  Ας μην πάει κι αυτή χαμένη.

Το βάρος της ευθύνης είναι πολύ μεγάλο. Αν κι αυτή τη φορά οι πολίτες απογοητευθούν, τότε δεν μένει άλλη λύση για τους νέους μας, παρά να πάρουν, όσοι απέμειναν το δρόμο της ξενιτειάς.

Και αυτή η νέα αφαίμαξη οφείλει πάσι θυσία η κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, να αποτρέψει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου