ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Μοίρασε το

Πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου επέμενε ότι “λεφτά υπάρχουν” και πως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμοζόταν στο ακέραιο. Λίγο μετά διαπίστωσε ότι το ταμείο ήταν περισσότερο μείον απ’ όσο και ο ίδιος γνώριζε. Οπότε, εις το ακέραιο εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ πήγε περίπατο και ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια δραματική στροφή 180 μοιρών, εξαγγέλλοντας μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων. Το πρώτο σοκ απ’ τη στροφή Παπανδρέου δικαιολογήθηκε ως αναγκαστική κίνηση αποτροπής για τα “χειρότερα που έπονται”.

Αλλά τα χειρότερα δεν αποτράπηκαν. Ήρθαν. Τι και αν ο Παπανδρέου πάσχιζε να δείξει στον έξω κόσμο πως ήταν αποφασισμένος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα του ελληνικού χρέους. Σε λίγες μέρες βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Άρχισαν οι πτήσεις. Οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες, οι συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, το λόγια περί “παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης” και για κάποιο μηχανισμό βοήθειας που υπάρχει – αλλά που δεν ήθελε την βοήθεια… – απλά τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Τελικά, και τη βοήθεια του αναγκάστηκε να ζητήσει και το πιστόλι αποδείχθηκε ότι ήταν στραμμένο εναντίον της Ελλάδας.

Δεύτερο μεγάλο σοκ. Η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα με μια διεθνή δανειακή σύμβαση με όρους επαχθείς που ελάχιστοι γνώριζαν και γνωρίζουν στις λεπτομέρειες του. Ήταν μια σύμβαση την οποία ουδόλως διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα. Της επιβλήθηκε με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να το είπε ευθαρσώς στους υπουργούς του, σε εκείνη την ημίωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: “Ή μνημόνιο” ή “χρεοκοπία”. Και αποφασίστηκε το πρώτο.

Τώρα ο Παπανδρέου λέει πως θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο – που ήδη όμως δεν εφαρμόζεται, όπως δείχνουν τα νούμερα. Κάπως έτσι, ο καλά ενημερωμένος… δημοσιογράφος του BBC προχθές αμφισβητούσε το “μπορούμε να τα καταφέρουμε” του Πρωθυπουργού, ρωτώντας τον επιμόνως πως είναι δυνατό να τα καταφέρει χωρίς απολύσεις στο σπάταλο δημόσιο.

Τις τελευταίες μέρες, λίγο μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός επιμένει: “Όχι απολύσεις, όχι νέοι φόροι”. Βάση της περσινής εμπειρίας, μπορεί τελικώς να συμβεί το τελείως αντίθετο. Στο τελευταίο Eurogroup, οι δανειστές μας δεν ενέκριναν την τρίτη δόση του δανείου. Που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιανουάριο που λήγει η προθεσμία, η χώρα θα βαδίζει προς τη χρεοκοπία. Οπότε το δίλημμα θα τεθεί εκ νέου εκβιαστικά. “Απολύσεις στο δημόσιο” ή “χρεοκοπία”. Είθισται να επιλέγεται το μη χείρον βέλτιστον…

Π.Κ.Μ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου