ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ …ΑΛΛΑ ΑΠΙΘΑΝΕΣ… ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μοίρασε το

-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ
-ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

Απίθανη θεωρούν το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους την εμφάνιση αποκλίσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατά την επικύρωση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την ολομέλεια της βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η βεβαιότητα αυτή διατρανώνεται και απ’ όσους θεωρούνται στην πρώτη γραμμή των ενδοκομματικών αμφισβητιών της κυβερνητικής πολιτικής. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστο Παπουτσή: Προεξόφλησε ότι όλοι οι συνάδελφοί του θα επικυρώσουν το σχέδιο αλλά τόνισε πως ουδείς θα υποστείλει  τη σημαία της κριτικής ή της απαίτησης για διαρκή βελτίωση των μέτρων που λαμβάνονται.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει εκρηκτικό, όπως φαίνεται από εκδηλώσεις περιφερειακών και κοινωνικών οργανώσεων σε διαβουλεύσεις με κορυφαίους του κόμματος και υπουργούς, ενώ τη δυσφορία της ηγεσίας προκαλούν οι αποστάσεις που τηρούν υπουργοί από την ανάληψη κόστους για σκληρές αποφάσεις ομολόγων τους.

Το μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως οι υπουργοί δεν έχουν ανταποκριθεί στην παρότρυνση του Γιώργου Παπανδρέου να διαχωρίζουν το σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος από τις πολιτικές για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει διαρκώς πως οι πολίτες θα δεχθούν θυσίες μόνο αν πεισθούν για τις αλλαγές που επέρχονται. Επιμένεις το ότι οι βολεμένοι δεν θα συνδράμουν τις μεταρρυθμίσεις και ζητεί να αναδειχθούν οι δυνάμεις της αλλαγής.

Με το απεργιακό μέτωπο να διευρύνεται χωρίς να εντυπωσιάζει, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της εν μέσω προσφυγών επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δεν θεωρεί όμως ότι αυτό θα ανασχέσει  την πολιτική της και θεωρεί το μνημόνιο για τη διεθνή στήριξη αλώβητο και ως στοιχείο του διεθνούς Οικονομικού Δικαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα Δικαστήρια μπορεί να εκδικάσουν μόνον προσφυγές κατά περίπτωση και, μάλιστα, μετά από την εφαρμογή νόμων και προεδρικών διαταγμάτων. 

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψη πως οι οργανωμένοι ή ατομικώς προσφεύγοντες από τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, είναι -στην πλειονότητά τους- υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ ή και εκπρόσωποί του σε μαζικούς χώρους διοχετεύει προς αυτούς την (πραγματική) απειλή για το τι μπορεί να σημάνει η αντίδραση του διεθνούς μηχανισμού αν και όταν θα παρακωλυθεί  δικαστικά η εφαρμογή του μνημονίου.

Αυτοί, σε απάντηση, χαρακτηρίζουν τις προσφυγές τους «έσχατη γραμμή κοινωνικής άμυνας απέναντι στις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων δεκαετιών», ενώ η κυβερνητική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι όλες οι δυνατές περιπτώσεις νομικής ανάσχεσης των κυβερνητικών μέτρων «έχουν αντιμετωπισθεί» επί χάρτου. Ωστόσο, τους αρμόδιους νομικούς προβληματίζει, για παράδειγμα, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

(Μη) αναδιάρθρωση

Η ανασφάλεια και η οργή συντηρούν τη συζήτηση για αποχή βουλευτών από την κύρωση των αποφάσεων ή ακόμη και για καταψήφισή τους. Αυτό διατηρεί ενεργό την αρχή της κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν τυπικώς δεν έχει επιβληθεί για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλιστα διαψεύδεται με ένταση, όπως και ότι –σε περίπτωση καταψήφισης του Ασφαλιστικού- θα γίνουν πρόωρες εκλογές με λίστα, οι οποίες θα «κοστίσουν» έδρες, χαρτοφυλάκια και πολιτικές καρριέρες.

Κάποια στελέχη αντιδρούν στη χρήση αυτής της απειλής, θεωρώντας ότι και η «απλή» χρήση της μπορεί να επισείσει τον πέλεκυ του διεθνούς μηχανισμού και να καταστήσει πιθανή την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κοινωνία ήδη δοκιμάζεται από τα «παλιά». Τα στελέχη αυτά υπενθυμίζουν με έμφαση ότι πρόωρες εκλογές σημαίνουν πριν απ’ όλα στάση πληρωμών στο εξωτερικό και το εσωτερικό, δηλαδή κάτι που εξ αρχής αποκλείεται.

«Ανοικτά» σε μια στάση πληρωμών εμφανίζονται στελέχη όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, εν ονόματι μιας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας που θα αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και όχι απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Υπουργοί τονίζουν πως η επιμήκυνση του χρόνου για την καταβολή της αξίας και των τόκων των ομολόγων, πέραν αυτού που προβλέπει το μνημόνιο Ελλάδας-ΔΝΤ-Κεντρικής Ευρωτράπεζας είναι στις προθέσεις του διεθνούς μηχανισμού βοήθειας. Υπό την προϋπόθεση όμως της αποτελεσματικής εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου. «Πρέπει τώρα να ασχοληθούμε προσεκτικά με τους στόχους μας και τα χρονοδιαγράμματα», είπε εν ολίγοις ο πρωθυπουργός, προχθές.

Υπουργοί Μαξίμου

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για δοθεί μια «εικόνα απάλυνσης» της κοινωνικής πολιτικής παράλληλα με τη σκληρή οικονομική. Αυτή η επιδίωξη επαναφέρει στη συζήτησή (τους) τον ανασχηματισμό ή αντικατάσταση στις κομβικές θέσεις του κομματικού μηχανισμού, καθώς και της κυβερνητικής επικοινωνιακής ομάδας και εκπροσώπησης.

«Στον αφρό» συντηρούνται και τα σενάρια για το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης αλλά και ο ψίθυρος για έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, «το οποίο θα καθορίσει τα όρια της πολιτικής του για τη διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας του». Οι υποστηρικτές του συνεδρίου το θεωρούν απαραίτητο για για ενισχυθούν οι δεσμοί της Ιπποκράτους με την κομματική βάση, οι οποίοι –στις δημοσκοπήσεις- φαίνονται πολύ χαλαροί πια.

Το συνέδριο, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές, δεν συνιστά προτεραιότητα του  Γ.Παπανδρέου, όσο και αν ο ίδιος επιμένει να διαχωρίζονται και να διαχωρισθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις που επιβάλλει η συγκυρία από τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και το πολιτικό πλαίσιο δράσης του ΠΑΣΟΚ.

Στον πρωθυπουργό εξακολουθούν να αποδίδονται σκέψεις για το επιτελείου του μεγάρου Μαξίμου αλλά οι σχετικές αναφορές δεν σχολιάζονται επισήμως, συνεπώς η φημολογία συνεχίζεται απρόσκοπτη. Μεταξύ άλλων, «επαναφέρει» έμπειρα στελέχη όπως οι Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας στον κεντρικό πυρήνα παραγωγής πολιτικής. 

Για «εθνικό όραμα»

Προβλέπει «οργανική» συμμετοχή του Παύλου Γερουλάνου στον πυρήνα αυτόν και την παράλληλη ενίσχυση της θέσης ήδη ισχυρών πολιτικών και «επικοινωνιακών» στελεχών κοντά στον πρωθυπουργό.  Τα σενάρια δεν «διευκρινίζουν» εάν οι εν λόγω υπουργοί θα διατηρήσουν, θα αλλάξουν ή θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ανασχηματισμός δεν επιβεβαιώνεται απ’ οπουδήποτε αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης υποδεικνύονται από κομματικούς παράγοντες ως υποψήφιοι για ανώτερες αυτοδιοικητικές θέσεις στις περιοχές προέλευσής τους.

Σε θολή ατμόσφαιρα κινείται και η (αποκλειόμενη κατά τ’ άλλα) βολιδοσκόπηση για καθιέρωση δεύτερης αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση ισότιμης του Θόδωρου Πάγκαλου,  για την οποία προοριζόταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ταυτόχρονη την υπουργοποίηση του αναπληρωτή Πάνου Μπεγλίτη στο Άμυνας.

Ο κ.Βενιζέλος αποφεύγει τον σχολιασμό της φημολογίας αυτής και επιμένει για «εθνική ενότητα ενώπιον της κρίσης», ζητώντας από το κυβερνητικό κέντρο «ένα νέο εθνικό όραμα, μια νέα εθνική αφήγηση»…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου