ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η MOODY’S ΓΙΑ ΤΟ …ΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μοίρασε το

Οι αγορές σημειώνουν ευθαρσώς πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μηχάνημα “τεχνικής υποστήριξης” και δίνει αγώνα επιβίωσης. Η τελευταία προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση πολλών βαθμίδων (multi notch downgrade) της Ελλάδας από τη Moody’s το επιβεβαιώνει. Στην τελευταία της έκθεση ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Τρόικα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Με απλά λόγια, διερωτάται έως πότε θα λειτουργεί το …μηχάνημα “τεχνικής υποστήριξης” και βεβαίως για πόσο ακόμα διάστημα ο …ασθενής θα βρίσκεται σε κώμα!

Με όρους ιατρικούς, η περίπτωση της Ελλάδας είναι δύσκολη. Από τη μια πλευρά, ο ασθενής. Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει στη θεραπευτική αγωγή. Συνεπώς, εύλογες οι ανησυχίες. Από την άλλη οι θεραπευτές. Ακόμα και οι ίδιοι δεν είναι βέβαιοι για τη θεραπευτική αγωγή που χορηγούν. Και σε ένα τρίτο πλάνο, όλοι εκείνοι που ανησυχούν μήπως και τελικά ο ασθενής δεν τα καταφέρει και χάσουν όσα τους χρωστά. Ευτυχώς, για αυτούς που υπάρχουν τα παιδιά του και η ακίνητη περιουσία του…

Με όρους ιατρικούς πάντα, υπάρχει το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που τελικώς δεν συμβεί το απευκταίο και ο ασθενής ανανήψει, θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί η υγεία του. Που σημαίνει νέα θεραπευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες κ.ο.κ.! Και σε αυτή την περίπτωση εγείρονται επιφυλάξεις. Όπως και στο στάδιο της “μηχανικής υποστήριξης”, έτσι και στο στάδιο της αποκατάστασης χρειάζεται χρόνος και σωστή θεραπευτική αγωγή. Που σημαίνει νέες ανησυχίες, για όλους.

Αν όλα πάνε καλά και ασθενής περάσει επιτυχώς και αυτό το στάδιο, τότε επανέρχεται στην αγορά και αρχίζει να κάνει δειλά τα νέα του βήματα. Έως ότου συνειδητοποιήσει τι πέρασε και προσανατολιστεί στη νέα πραγματικότητα θα χρειαστεί νέο χρόνο και φυσικά τη συγκατάβαση και την υπομονή των δανειστών του. Και εδώ μπαίνουν νέες επιφυλάξεις και νέες ανησυχίες. Θα είναι τότε σε θέση ο ασθενής να επανέλθει ακμαίος και αποδοτικός στην εργασία του για να αρχίσει να αποπληρώνει τα νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν όσο βρισκόταν στην εντατική και προστέθηκαν στα προγενέστερα; Εδώ και αν είναι που εγείρονται επιφυλάξεις.

Κρίνοντας από το επίπεδο και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, ορθώς εγείρονται επιφυλάξεις. Διαπιστώνεται ότι στον οργανισμού του ασθενούς υπάρχουν κύτταρα που αποβάλουν τη θεραπευτική αγωγή και ο ασθενής παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι της εντατικής. Εκτός και αν τελικά ο οργανισμός αποβάλει τα “προβληματικά” κύτταρα – γεγονός εξαιρετικά δύσκολα επί του παρόντος…

Π.Κ.Μ.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου