ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Μοίρασε το

– ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΘΕΣΗ

– ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  

του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΛΑΡΥΤΗ

Η ώρα του ανασχηματισμού ήγγικεν. Πιθανότατα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία προκύπτει εξ ανάγκης, λόγω της συμμετοχής μελών της κυβέρνησης στις περιφερειακές εκλογές. Aν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού, μετά την έντονη και εν πολλοίς διαλυτική για τη συνοχή της κυβέρνησης φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με τους περιφερειάρχες, αλλά και την έκταση του ανασχηματισμού, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένα δεδομένα τα οποία, όπως έλεγαν καθ’ όλα έγκυρες κυβερνητικές πηγές, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν…

1. Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι, ως φαίνεται, δομικός, σαρωτικός και με υπερυπουργούς. Όσοι τα διακίνησαν έπαιξαν και μάλλον έχασαν, αφού προκάλεσαν, άθελά τους, μεγαλύτερη ζημιά από τα πιθανά κέρδη τα οποία προσδοκούσαν.

2.Οι πιέσεις που ασκήθηκαν, ορισμένες φορές μάλιστα χοντροκομμένα, από κάποια επιχειρηματικο-εκδοτικά συμφέροντα έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Όσοι ήθελαν να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό αδύναμο και απόντα που χρήζει αναπλήρωσης ακύρωσαν και την πιθανότητα να ορίσει όντως κάποιον συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Όχι, όμως, με την έννοια του «υπερυπουργού», του «αντ’ αυτού» ή του «αναπληρωτή πρωθυπουργού», αλλά για να προβληθεί καλύτερα και πιο συντονισμένα το παραγόμενο κυβερνητικό έργο.

Αφ’ ης στιγμής αυτή η πιθανότητα έγινε σενάριο και σίριαλ που αμφισβητούσε την ικανότητα του πρωθυπουργού να συντονίζει αυτός, όπως είναι άλλωστε και εκ του συντάγματος ο ρόλος του, το κυβερνητικό έργο δεν μπορούσε να ευδοκιμήσει. Αν ο πρωθυπουργός το αποδεχόταν θα ήταν σαν να παραδεχόταν και τα επιχειρήματα με τα οποία το σενάριο αυτό προβαλλόταν. Πιθανότατα «κάηκε» και το σενάριο της μετονομασίας του υπουργείου Εσωτερικών σε υπουργείο Συντονισμού, αφού ενδεχομένως ακόμα και ησημειολογία της μετονομασίας του υπουργείου θα επανέφερε από το παράθυρο αυτή τη φιλολογία.

3.Ανεξαρτήτως πάντως του τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, ο Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο τα δημοσιεύματα και η τηλοψία έφεραν ως επικρατέστερο για τη θέση του υπερυπουργού, παραμένει πρώτος τη τάξει υπουργός και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον και, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ν’ αλλάξει ριζικά τη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.

4.Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να υιοθετήσει το καταστροφικό, όπως αποδείχθηκε, για τον Κ. Καραμανλή δίδυμο μοντέλο διακυβέρνησης, με τους Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη θέση των Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Αλογοσκούφη. Όσο κι αν εκτιμά τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της διακυβέρνησης.

Η αλλαγή που ετοιμάζει στη δομή και τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου είναι αυτή που πιστεύει ότι θα εξορθολογίσει και θα κάνει πιο αποτελεσματική τη διακυβέρνηση, και όχι τα παρωχημένα μοντέλα με τα οποία ασκήθηκε μέχρι τώρα η κυβερνητική λειτουργία. Οι αλλαγές όμως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέονται ούτε με τη συγκυρία ούτε με τον ανασχηματισμό. Αργότερα και όταν θα καταλήξει στο ακριβές μοντέλο, μπορεί…

5.Οι τριβές που πιθανότατα θα αναπτύσσονταν μεταξύ ενός υπουργού-συντονιστή και του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, αλλά και του υπουργού  Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ήταν κάτι που προφανώς έλαβε υπ’ όψιν του ο Γ. Παπανδρέου, καθώς και οι δύο έχουν καθήκοντα διαμεσολάβησης μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών και μάλιστα ορισμένα είναι ειδικής φύσεως, τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ένας τρίτος.

Μένουν 14 από τους 15

Αποκλειομένης, λογικά, της πιθανότητας να έχουμε δομικό ανασχηματισμό, ριζικές αλλαγές και υπερυπουργούς, αυτό που θα γίνει είναι αυτό που ο πρωθυπουργός είπε προσφάτως με έμφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο, παρά τις αρχικές παλινωδίες, εξέφραζε με απόλυτο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις τελευταίες ενημερώσεις των δημοσιογράφων. Ότι δηλαδή θα έχουμε αντικαταστάσεις όποιων υπουργών ή υφυπουργών κληθούν να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Μέχρι στιγμής, αυτοί που γνωρίζουμε είναι τέσσερις. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στ. Αρναουτάκης, Υποδομών Ι. Μαγκριώτης και Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας. Ακόμη κι αν κάποιος εξ αυτών δεν δεχθεί να είναι υποψήφιος, θεωρείται βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί. Τούτων δοθέντων, η απλή αντικατάσταση σημαίνει ότι τη Δευτέρα θα έχουμε έναν νέο υπουργό και τρεις νέους υφυπουργούς.

Θα παραμείνει όμως σ’ αυτό το σενάριο ο πρωθυπουργός ή θα θελήσει με αφορμή αυτές τις αλλαγές-αντικαταστάσεις να δώσει την αίσθηση μιας διαφορετικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν δεν διώξει άλλα μέλη της; Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πώς όμως μπορεί να δοθεί αυτή η εντύπωση με τους 14 από τους 15 υπουργούς να παραμένουν στην κυβέρνηση; Αυτή την εξίσωση ίσως μόνον ο Παπανδρέου θα μπορούσε να τη λύσει. Να μην κάνει δηλαδή ριζικό ανασχηματισμό, να δημιουργηθεί όμως αυτή η εντύπωση και ταυτόχρονα να μην κάψει το χαρτί των σαρωτικών αλλαγών, αλλά να μπορεί να το παίξει, αν χρειαστεί, αργότερα!

Η «έξυπνη» λύση

Κι όμως, γι’ αυτό που μοιάζει σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει βρει λύση. Και την οποίαν δεν αποκλείεται, με κάποιες παραλλαγές ή προσθήκες, να εξαγγείλει τη Δευτέρα. Ας παρακολουθήσουμε πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει. Η Κατερίνα Μπατζελή φεύγει. Το υπουργείο Οικονομίας σπάει και ιδρύεται υπουργείο Ναυτιλίας – ή όπως αλλιώς αυτό ήθελε ονομαστεί. Αμέσως δημιουργείται και μια νέα θέση υπουργού. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλάζει θέση και γίνεται, ας πούμε, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και στη θέση πηγαίνει ο μέχρι τούδε αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημ. Δρούτσας. Το υπουργείο Υγείας καταλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και στη θέση του αναβαθμίζεται ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης. Το νεοσυσταθέν υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναλαμβάνει η Λούκα Κατσέλη. Στο υπουργείο Οικονομίας πηγαίνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Αυτομάτως, υπάρχουν δύο κενές υπουργικές θέσεις. Μία στο Αγροτικής Ανάπτυξης και μία στο Προστασίας του Πολίτη. Κάλλιστα σ’ αυτές μπορούν να πάνε στο πρώτο ο Κ. Σκανδαλίδης, στον οποίο λέγεται ότι έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι θα μπει στην κυβέρνηση, και στο δεύτερο ο Χρ. Παπουτσής που μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και με τους προαναφερθέντες να καταλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις. Να πάει δηλαδή ο Χρυσοχοΐδης στο Υγείας, ο Σκανδαλίδης στο Πρ. του Πολίτη, ο Παπουτσής στο Οικονομίας, η Κατσέλη στο Αγρ. Ανάπτυξης. Ή θα μπορούσε να πάει είτε η Μαριλίζα στο Ναυτιλίας, είτε ο Σκανδαλίδης, είτε ακόμη και ο Γιάννης Διαμαντίδης και η Κατσέλη στο ΥΠ.ΕΞ., αν και θεωρείται απίθανο να δεχθεί τη θέση.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν πολλές παραλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν. Ενδέχεται αυτό το σενάριο ο Γ. Παπανδρέου να θελήσει να το ενισχύσει έτι περαιτέρω και να το συνδυάσει και με αλλαγή στη γραμματεία του κόμματος. Στην περίπτωση αυτή ο Σωκρ. Ξυνίδης ίσως οριστεί αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, θέση την οποίαν κατέχει σήμερα η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται και να μην «τσαλακώνει» τον γραμματέα του κόμματος και να ενισχύει τον ρόλο της Βορείου Ελλάδος, προσδοκώντας και πολιτικά οφέλη στις περιφερειακές εκλογές, αφού αναβαθμίζει τον ρόλο του υπεύθυνου (από υφυπουργός γίνεται αναπληρωτής υπουργός) για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό ταυτόχρονα αποτελεί και έμμεση πριμοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών, άρα και του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ενδεχομένως να ενισχυθεί έτι περαιτέρω με έναν υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τη θέση, λόγω της εξειδικευμένης υφής της, να καταλάβει εξωκοινοβουλευτικός που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα. Στο ΥΠΕΞ αναμένεται να συσταθεί οπωσδήποτε και μια νέα θέση υφυπουργού, την οποία πιθανότατα θα καταλάβει ο Δημήτρης Δόλης.

Θέση υφυπουργού για τα έσοδα έχει ζητήσει και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εφόσον συσταθεί ξεχωριστό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκλείπει και ο λόγος να υπάρξει μια επιπλέον θέση υφυπουργού στο Δημ. Τάξης όπως έχει ζητήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης που είχε αναλάβει το λιμενικό κομμάτι της Ναυτιλίας. Στις κενές θέσεις των υφυπουργών υπάρχει μακρά λίστα από υπό αξιοποίηση βουλευτές. Μάλιστα αν κριθεί ότι πρέπει ν’ αλλάξει θέση και ο υφυπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος ίσως δημιουργηθεί μια νέα καραμπόλα, εάν το πόστο του καταλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο οποίος πιθανότατα θα διατηρήσει και τον τίτλο του αναπληρωτή.

Στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στο κόμμα και τη θέση του Σ. Ξυνίδη δεν καταλάβει κάποιο διακεκριμένο και ιστορικό κομματικό στέλεχος, τότε ο Γ. Παπανδρέου ενδεχομένως να καταφύγει στον ικανότατο Μιχ. Καρχιμάκη, ο οποίος όμως και προκειμένου να συνεχίσει να εκπροσωπείται η Κρήτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ενδέχεται να μετακινηθεί στη θέση του Στ. Αρναουτάκη ή στο υπουργείο Εθ. Άμυνας, εφόσον υπάρξει αλλαγή του Π. Μπεγλίτη.
Εάν στην κυβέρνηση εισέλθει ο Χρ. Παπουτσής, ίσως διαχωριστεί ο ρόλος του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με τον  Τηλ. Χυτήρη, τον Μιλτ. Παπαϊωάννου και τον Ι. Διαμαντίδη να έχουν σοβαρές πιθανότητες να καταλάβουν το πρώτο πόστο, και τον Γιώργο Φλωρίδη, εφόσον δεν μπει στην κυβέρνηση, ως ικανό ρήτορα, το δεύτερο.

Τέλος αναβάθμιση ενδέχεται να υπάρξει και για τη Ρεγγίνα Βαρτζελή, η οποία από διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να πάει στο Μαξίμου προκειμένου να προετοιμαστούν οι αλλαγές που θα υπάρξουν στη δομή και στη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τα πλεονεκτήματα

Το τι εν τέλει θα γίνει θα το μάθουμε πιθανότατα τη Δευτέρα. Μέχρι τότε τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν. Επειδή όμως δεν μπορούν να συνεχιστούν κι άλλο, αφού κινδυνεύει να πάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και το θέμα του ανασχηματισμού να καλύψει οποιοδήποτε άλλο μήνυμα, είναι σίγουρο ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη, ώστε την Τετάρτη να ταξιδέψουν μαζί με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη, αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα του σύνθεση.

Το σενάριο που προαναφέραμε έχει τρία επιπλέον πλεονεκτήματα. Ο πρωθυπουργός, πρώτον, μεταβαίνει στη ΔΕΘ με άλλον αέρα, δίνοντας την εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος, δεύτερον, ισορροπεί ανάμεσα στις αναγκαίες αλλαγές όπως του ζητούν πολλοί και στη διατήρηση του υφιστάμενου σχήματος όπως του εισηγούνται άλλοι και, τρίτον, καθησυχάζει όσους φοβούνται ότι οι αλλαγές θα φέρουν προσκόμματα στην υλοποίηση του μνημονίου.

Το ρεπορτάζ του Λάμπρου Καλαρύτη δημοσιεύεται στην εφημεριδα “ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου