Αναπτυξιακό άλμα για την Ελλάδα, νίκη για την Ευρώπη

Ο Κώστας Χριστίδης θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή είναι η νίκη της Δημοκρατίας και της ΕΕ. Κι αφού αναλύει την ευρωπαϊκή βοήθεια σε αριθμούς που θα προκαλέσει ένα αναπτυξιακό άλμα, ανακαλεί την εμπνευσμένη ομιλία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή είναι η νίκη της Δημοκρατίας και της ΕΕ. Κι αφού αναλύει την ευρωπαϊκή βοήθεια σε αριθμούς που θα προκαλέσει ένα αναπτυξιακό άλμα, ανακαλεί την εμπνευσμένη ομιλία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Θα χορηγήσει 500 δισ. ευρώ υπό μορφή επιδοτήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ υπό μορφή δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί (ενδεχομένως με μικρές τροποποιήσεις) εντός του επόμενου διμήνου από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης σε αριθμούς

Από την πηγή αυτή η Ελλάδα προτείνεται να λάβει:

22,5 δισ. ως επιδοτήσεις και 9,5 δισ. ως δάνεια.

Επί των ποσών αυτών πρέπει να προστεθούν περίπου 1,5 δισ. από το πρόγραμμα SURE.

3 δισ. από το ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους ποσού 4 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πρόσθετη ρευστότητα 12 δισ. από την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Περαιτέρω ρευστότητα περίπου 10 δισ. για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το λεγόμενο waiver που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Και, βεβαίως, ποσό 19 δισ. από το ΕΣΠΑ περιόδου 2021 – 2027.

Αναπτυξιακό άλμα με ώθηση 80 δισ. ευρώ

Η συνολική εισροή κεφαλαίων από αυτές τις ευρωπαϊκές πηγές για το διάστημα των επτά επόμενων ετών δυνητικά ανέρχεται στο απίστευτο ποσό των 80 δισ. ευρώ περίπου. Με την κατάλληλη χρήση μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακό άλμα – ρεκόρ.

Καιρός παντί πράγματι, αναγράφεται στον Εκκλησιαστή της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι καιρός να αποδοθούν ορισμένες ειλικρινείς ευχαριστίες…

Ένα merci στον Εμμανουέλ Μακρόν και ένα danke στην Άγκελα Μέρκελ. Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επιτελείο των συνεργατών του για τις διαπραγματεύσεις και τις συνολικές προσπάθειες ενίσχυσης της αξιοπιστίας της Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων. Στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι πιο βαθιές ευχαριστίες, όμως, πρέπει να ανατρέξουν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις πολυετείς προσπάθειές του που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου 1981. (Σημειωτέον ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, 25-28 Ιουνίου 1979, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι “το ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τις ιστορικές του ευθύνες και […] αποχωρεί από τη Βουλή”).

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέπνεε το ευρωπαϊκό όραμα

Ας στρέψουμε όμως, την μνήμη μας στον αρχιτέκτονα της ένταξής μας στην ΕΟΚ, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν η εμπνευσμένη ομιλία του στο Δημαρχείο του Άαχεν την 4η Μαΐου 1978. Τότε μεταξύ άλλων είπε:

“Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς την μορφή, την έκταση και τον ρυθμό της ενώσεως. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει λογική αντίρρηση για την ένωση αυτή καθ’ εαυτή. Η οποία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ήπειρό μας. […] Πιστεύω ότι και στην περίπτωση της ενώσεως της Ευρώπης, θα ισχύσουν αυτά που έλεγε ο μοναρχικός Σατωμπριάν για τη Δημοκρατία: Μπορείς να την καταπολεμήσεις. Μπορείς να την καθυστερήσεις. Αλλά ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να πεις, η νίκη η τελική θα’ ναι δική της”.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, η τελική “νίκη”, έρχεται πιο κοντά. Εξ ου και η ανάγκη ευχαριστιών προς τους παλαιούς και τους σύγχρονους συντελεστές της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου