ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μοίρασε το

Στη ΝΔ άρχισαν να συγκεντρώνουν βιογραφικά. Ο Αντώνης Σαμαράς εξουσιοδότησε τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να προβεί σε αξιολογήσεις νέων στελεχών, ικανών να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Παράλληλα δε, με την αναζήτηση νέων μάχιμων “στρατιωτών” αλλάζει και λάβαρα και γενικώς, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται για εκλογές.

Πρόκειται άραγε για παιχνίδι εντυπώσεων ή στη Ρηγίλλης εκτιμούν βασίμως – αν δεν γνωρίζουν ήδη – πως το επόμενο δίμηνο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές;

Ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα. Πλην όμως καλού – κακού, η ηγεσία της ΝΔ δεν χάνει τίποτα να διατηρεί τον κομματικό μηχανισμό σε επαγρύπνηση. Άλλωστε με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει και τη συνοχή της παράταξης και μειώνει τις πιθανότητες να υποστεί εκλογικό αιφνιδιασμό και το κυριότερο, εξαναγκάζει τον Γιώργο Παπανδρέου να σκεφτεί ωριμότερα προτού χρησιμοποιήσει εκ νέου το εκλογικό χαρτί – όπως έπραξε τον περασμένο Νοέμβριο.

Προφανώς, αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να είναι έτοιμος. Να μπορεί να σηκώσει το γάντι. Να μην επιτρέψει σε κανένα να ισχυριστεί πως του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει την εξουσία, αλλά εκείνος απλά φοβήθηκε να την αναλάβει.

Κάπως έτσι, η Ρηγίλλης απαντά στα νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διακινεί το Μαξίμου για διαφορετικούς λόγους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τα δικά του προβλήματα και στην απειλή προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δείχνει να βλέπει λύση σε διάφορα ζητήματα. Ένα πρώτο είναι η συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ουδείς βεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τους κ.κ. Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα και Β. Παπαχρήστο στο δρόμο της …ανεξαρτητοποίησης. Πόσο μάλλον που το επόμενο δίμηνο οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα κληθούν να συναινέσουν σε νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, σε νέα αναπροσαρμογή του Ασφαλιστικού, σε νέες μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή/και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών.

Κι εδώ ίσως βρίσκεται το σκεπτικό της στρατηγικής του Μαξίμου. Να εξάγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να εξαναγκάσει τους διεθνείς δανειστές να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και ρεαλισμό στην ελληνική κρίση χρέους.

Παραδόξως σε αυτή την προσπάθεια, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την υποστήριξη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και την έκδοση ευρωομολόγου υποστηρίζει και την ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους, με παράλληλη αναπροσαρμογή των όρων δανεισμών, υποστηρίζει.

Προφανώς όχι γιατί σε περίπτωση που η προσπάθεια ευοδωθεί θα αλλάξει το κλίμα και θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αλλά γιατί θα έχει ευκολότερο έργο, όταν, αν και εφόσον κληθεί να αναλάβει την εξουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου