ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Μοίρασε το

– “ΚΑΙΕΙ” ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

– ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Το «σπιράλ» των μονοδιάστατων δημοσιονομικών πολιτικών, που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση, δείχνει πλέον τα σοβαρά αδιέξοδα του, καθώς και αν ακόμα προσπαθήσεις να αποφύγεις ένα δυσάρεστο μέτρο, υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της Τρόϊκα, πρέπει να επιβάλλεις ένα άλλο προκειμένου «να βρεθούν λεφτά». Τα όσα έγιναν προσφάτως και στη Ρουμανία – που όταν τα δικαστήρια έκριναν δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες περικοπές σε αποδοχές εργαζομένων μέσα σε ελάχιστες ώρες η Κυβέρνηση «τίναξε» στα ύψη τον Φ.Π.Α πολλών βασικών αγαθών- υπό άλλες συνθήκες γίνονται τώρα και στην Ελλάδα.

Υπολογίζοντας προφανώς το τεράστιο και άμεσο πολιτικό κόστος που θα είχε η αρχικώς προβλεπόμενη  νέα εκτίναξη του ΦΠΑ, φαίνεται να επιλέγει αντ΄αυτού την εξομοίωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ώστε να «μαζευτούν» από εκεί τα λεφτά που αρχικά προγραμματίζονταν να μαζευτούν από την αύξηση του ΦΠΑ.

Πάντως αν προχωρήσει τελικά αυτό το μέτρο θα πρόκειται για ένα ακόμα «κτύπημα» στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που ήδη έχουν συρρικνωθεί αισθητά λόγω των περιοριστικών πολιτικών που υποχρεωτικά ακολουθεί η Κυβέρνησης.

Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν την  εξομοίωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και ως επί το πλείστον για το σκέλος των εσόδων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Αυτό, όμως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό κόστος και για τον συγκεκριμένο λόγο αναζητούνται άλλες λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης. Εάν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιστρέφουν ένα ποσό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. ύψος εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής).

Το δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης μπορεί να ανέλθει και σε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, για το 2010 το Δημόσιο αναμένεται κανονικά να επιστρέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, ποσό που μπορεί να περιορισθεί σε 500 εκατ. ευρώ, όσα προκύπτουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι εξίσου υψηλό, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και πληγούν (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης) τα μεσαία στρώματα.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν αποκλείσει, λόγω επίσης πολιτικού κόστους, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Αντίθετα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, εάν θα δώσουν επιπλέον κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εάν θα προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων- παρά το γεγονός ότι για την τελευταία έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα.

Εν τω μεταξύ, την έκδοση “ομολόγων της διασποράς” εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά στις αγορές από τις αρχές του 2011 και, παράλληλα, να αξιοποιήσει κεφάλαια ομογενών. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, η οποία έχει και τη θετική γνώμη του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

Πάντως, αποδίδει καρπούς το φοροσαφάρι του ΣΔΟΕ κυρίως στα τουριστικά θέρετρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών τον Αύγουστο τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 10, 8%

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου