ΑΓΓΕΛΟΥ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ “ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ”

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στο Γιάννη Αγγέλου δεν αρέσει το πολιτικό life style. Επί χρόνια στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, ακόμα και τα χρόνια που ήταν το νούμερο 2 του Μεγάρου Μαξίμου, ουδέποτε επιχείρησε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αντιθέτως, προτιμούσε να μένει στη σκιά και σιωπηλός. Κάπως έτσι αντιλαμβάνονταν το ρόλο του ιδανικού “αντ’ αυτού”. Το ρόλο του ιδανικού “έμπιστου συνεργάτη”. Και μάλλον αυτά πρέπει να είναι και τα κριτήρια.

Ο Κώστας Καραμανλής τουλάχιστον αυτά τα κριτήρια είχε για να τον διατηρεί πάντα κοντά του. Να τον προστατεύει και να προστατεύεται απ’ αυτόν. Ήταν μια σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης. Αμοιβαίου σεβασμού και διακριτών ρόλων.

Εκ της θέσεώς του και μόνο ο Γιάννης Αγγέλου ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει όλο το παρασκήνιο του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης. Το αντίθετο θα ήταν αδιανόητο και πολιτικά ανορθόδοξο. Στο κάτω κάτω αν δεν είναι επιβεβλημένο να γνωρίζει ο πλέον στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τότε ποιος άλλος;…

Λόγω θέσης και …ρόλου λοιπόν, ο Γιάννης Αγγέλου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για όλες τις “περίεργες” υποθέσεις που στιγμάτισαν την διακυβέρνηση Καραμανλή. Από την υπόθεση Ζαχόπουλου μέχρι τις υποκλοπές. Κι από τα δομημένα ομόλογα μέχρι το Βατοπαίδι, το όνομα του Γιάννη Αγγέλου φιγουράριζε στις πολιτικές και παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων. Ο ίδιος πάντως απέφευγε τη …φιγούρα. Δεχόταν αδιαμαρτύρητα τα πυρά. Παρέμενε το πολιτικό αλεξίσφαιρο του Κώστα Καραμανλή.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ο Γιάννης Αγγέλου εμφανίζεται περίπου ως υπόδικος. Αρκεί κανείς να δει το κατηγορητήριο που συνέταξε η εφέτης-ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για να το καταλάβει. Οι επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, η απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα και η υποχρέωση καταβολής ποσού εγγύησης 400.000 €, το επιβεβαιώνουν. Ουδείς άλλος εκ των εννέα κατηγορουμένων για την υπόθεση είχε τέτοια αντιμετώπιση.

Ουδείς άλλος όμως αντέδρασε με τη μετριοπάθεια που αντέδρασε ο Γιάννης Αγγέλου. Κανένα υπαινιγμός μεταβίβασης ευθυνών. Στη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε φαίνεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να αναζητά άλλοθι και συνενόχους. “Ο Γ. Αγγέλου είναι ο πρώτος που επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια, μακριά όμως από πάσης φύσεως σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να λειτουργεί υπό όρους ή με την απειλή της δημοσιότητας” ανέφεραν μεταξύ άλλων οι συνήγοροι του.

Ποια είναι η φύση των σκοπιμοτήτων; Κι ένα μικρό παιδί την αντιλαμβάνεται. Με τον Αγγέλου στριμωγμένο στη γωνία, κάθε σκέψη επανόδου του Κώστα Καραμανλή στην ενεργό πολιτικό δράση αναβάλλεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου