Απαγορεύτηκε ο απόπλους στο πλοίο που “έκοψε” το Καλλιστώ

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει : Απαγορεύτηκε ο απόπλους στο εμπορικό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας που "έκοψε" στα δύο το Καλλιστώ. new deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αποκαλύπτει ότι απαγορεύτηκε ο απόπλους στο εμπορικό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας που “έκοψε” στα δύο το Καλλιστώ.


Το Νομιμό Συμβούλιο του Κράτους δεν έμεινε αδρανές στο πρόσφατο ναυτικό ατύχημα. Την ώρα που διεξάγονται έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες το Πορτογαλικό Maersk και έκοψε στα δύο το ναρκοθηρευτικό  «Καλλιστώ», το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κινήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο, ενήργησε για λογαριασμό του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από αίτηση του ΝΣΚ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάσισε την απαγόρευση απόπλου. Απαγόρευσε και την μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης του πλοίου, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Το εμπορικό πλοίο, μπορεί να αποπλεύσει μόνο στην περίπτωση που καταβάλει το ποσό των 40.000.000 ευρώ εγγύηση για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε.

Ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου Maersk βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα. Αντιμετωπίζει τις κατηγορίες πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης. Ωστόσο υποστήριξε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Πολεμικό Πλοίο αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά του ναρκοθηρευτικού

Οι ζημιές που έχει υποστεί το «Καλλιστώ» καταγράφονται αναλυτικά στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στην πλωτή δεξαμενή που έχει ήδη μεταφερθεί.

Την ημέρα του ατυχήματος από τη θάλασσα περισυνελλέγαν δύο μέλη του πληρώματος που τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Συνολικά το Καλλιστώ είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Το «Καλλιστώ», σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποστεί ολική καταστροφή. Υπάρχουν βλάβες στο ναρκαλιευτικό σύστημα και σε σε όλα τα εργαλεία ναρκοθηρίας. Μάλιστα η ζημιά εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στα αίτια του ατυχήματος αναμένεται να ρίξει φώς και το μαύρο κουτί του φορτηγού πλοίου το οποίο θα ανοίξει στην Πορτογαλία. Αφού αποκρυπτογραφηθεί ο σκληρός δίσκος, το υλικό θα σταλεί στις ελληνικές ανακριτικές αρχές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου