Κάτοχος του 9,2% του Twitter είναι πλέον ο CEO της Tesla, Elon Musk, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.
Ο Elon Μusk έχει πλέον στην κατοχή του σχεδόν το 10% του Twitter.
Ο Musk, ο οποίος διαθέτει ένα από τα πιο κραταιά προφίλ στην πλατφόρμα με 80 εκατ. ακόλουθους, αγόρασε το ποσοστό αυτό στις 14 Μαρτίου. Το τρελό ράλι για την τιμή της μετοχής του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχει ξεκινήσει μόνο με το άκουσμα της είδησης. Η μετοχή στο σημερινό pre-market είναι ήδη πάνω περίπου 25%.
Ο Elon Musk κατέχει 73.486.938 μετοχές του Twitter, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9,2% της εταιρείας, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όπως μετάδωσε το CNBC οι μετοχές του Musk στο Twitter ήταν αξίας 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.
Οι μετοχές ταξινομούνται ως παθητικό μερίδιο, αλλά ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives, είπε στο CNBC ότι η αγορά «θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξαγορά».
Ο Musk αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους φανατικούς χρήστες της υπηρεσίας και πρόσφατα πραγματοποίησε δημοσκόπηση μέσω του λογαριασμού του, ρωτώντας τους χρήστες αν πιστεύουν πως το Twitter βαδίζει σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, με το 70% των χρηστών να απαντά “όχι”.
Ο Musk είχε αμφισβητήσει δημόσια την προσέγγιση του Twitter για την ελευθερία του λόγου μέσω δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter στις 25 Μαρτίου, 11 μέρες δηλαδή μετά την απόκτηση του μεριδίου.
«Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία. Πιστεύετε ότι το Twitter τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή;» ρώτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, προτού σημειώσει σε επόμενο tweet ότι «οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές».
Σε σύνολο 2 εκ. ψήφων, το 70,4% απάντησε αρνητικά και μόλις το 29,6% συμφώνησε με το ερώτημα.
«Δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας εκατομμυρίων ανθρώπων και οργανισμών, η αποτυχία τήρησης των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία», έγραψε ο Musk την επόμενη μέρα, προτού ρωτήσει δημόσια εάν ο κόσμος χρειάζεται μια «νέα πλατφόρμα», κάτι που προφανώς δεν είναι πλέον στις σκέψεις του.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Musk ανέφερε ότι ήταν «υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου» αφού ισχυρίστηκε ότι η Starlink είχε προειδοποιηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις να εμποδίσει την πρόσβαση σε ρωσικές πηγές ειδήσεων, κάτι που ανέφερε ότι «δεν θα το πράξουμε ποτέ εκτός και αν απειληθούμε με όπλο».
Η χρήση του Twitter από τον Musk του έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα κατά το παρελθόν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2018 όταν και μέσω tweet ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει τα κεφάλαια για να κάνει ιδιωτική την Tesla και να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο εάν η αξία της μετοχής ξεπερνούσε τα 420 δολάρια.
Τελικά προέκυψε ότι δεν είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πώληση, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να απαιτεί από τον Musk και τους δικηγόρους της Tesla να προ εγκρίνουν τυχόν tweets σχετικά με την βιωσιμότητα της εταιρείας, τις πωλήσεις, την οικονομική πορεία της.