Το μεταναστευτικό γκρέμισε την Μέρκελ

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης καταγράφει την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και μεταφέρει την άποψη πολλών ότι το μεταναστευτικό ήταν ο βασικός λόγος που γκρέμισε την Μέρκελ. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης καταγράφει την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία. Και μεταφέρει την άποψη πολλών ότι το μεταναστευτικό ήταν ο βασικός λόγος που γκρέμισε την Μέρκελ.


Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις εξαγγελίες της κας Μέρκελ, για ολοκλήρωση της θητείας της και άμεση εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα της, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της ΕΕ και έντονες ζυμώσεις. 

Τα κράτη-μέλη προχωρούν σε νέους σχεδιασμούς. Όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα των επικείμενων ευρωεκλογών για να καθορίσουν τη στάση τους, στη διεκδίκηση των αξιωμάτων στις κορυφές των οργάνων της ΕΕ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως δεν θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο. Η κ. Μέρκελ τόνισε, πως θέλει να παραμείνει στη θέση της καγκελαρίου μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2021. Όμως η απόφασή της δείχνει την έκταση στην οποία η ηγεσία της έχει αποδυναμωθεί λόγω των άσχημων εκλογικών αποτελεσμάτων και των εντάσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους του CDU, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Το μεταναστευτικό γκρέμισε την Μέρκελ

Η απόφαση της πάρθηκε μετά τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπου το CDU πήρε την πρώτη θέση, όμως έχασε περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Αναλυτές από τη Γερμανία τονίζουν, πως για την πτώση των ποσοστών και της δημοφιλίας  των συντηρητικών, οι οποίοι στράφηκαν προς την εθνικιστική δεξιά, ευθύνονται εν μέρει οι αμφιλεγόμενες πολιτικές της Μέρκελ στο Μεταναστευτικό.

Το SPD επίσης εμφάνισε χαμηλές επιδόσεις στη Βαυαρία και στην Έσση, προκαλώντας μια εσωτερική διένεξη στο εσωτερικό του κόμματος, ως προς το αν θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πριν λίγες ημέρες, η επικεφαλής του SPD, Αντρέα  Νάλες, δήλωσε πως για να παραμείνει το κόμμα στον συνασπισμό, ο συνασπισμός θα πρέπει να αλλάξει.

Το CDU, το CSU και το SPD σχημάτισαν τον «μεγάλο συνασπισμό» τους τον Μάρτιο, όμως κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα, δε βλέπουν  τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν, παρά μόνο να διαγράφονται πτωτικές πορείες. Η συνεργασία, για να αποφευχθούν νέες εκλογές, δείχνει να ήταν μια λάθος στάση. Οι συνεργαζόμενοι εταίροι έδειξαν να μη πιστεύουν στη συμμαχία τους.

Ακέφαλη Ευρώπη χωρίς Γερμανία

Οι ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν κουραστεί από την διακυβέρνηση των «ίδιων κομμάτων» τα τελευταία 13 χρόνια. Οι εκλογές στη Βαυαρία και στην Έσση έδειξαν ανερχόμενα κόμματα όπως οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι ψηφοφόροι της Γερμανίας αναζητούν νέες «πολιτικές λύσεις», που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν ποιοτικότερα και με μεγαλύτερη άνεση. Μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, θα είχε ως αποτέλεσμα μια πολυκομματική βουλή και θα ακολουθούσαν σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτό θα άφηνε τη Γερμανία, τον ισχυρό πολιτικό και οικονομικό παράγοντα, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μήνες χωρίς  ισχυρή ηγεσία.

Ως συνέπεια  οι πολιτικές  ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να πήγαιναν πίσω και να περίμενε η ΕΕ τον διορισμό νέας Γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποφασίσει με ποιές δυνάμεις θα συνεργαστεί. Οι χρόνοι είναι δύσκολοι και απαιτητικοί. Θα επικρατήσουν οι πιο ισχυροί και οι πιο δυνατοί. Οι λαοί αντιδρούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου