Τι κάνει η ΝΔ την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει;

Ο Θανάσης Κ. κάνει επτά εκλογικούς συνδυασμούς και καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κινηθεί ανάμεσα στο 23,63% και το 19,62% με κεντρική τιμή πρόβλεψης το 21,45%! Το στοίχημα είναι για τη ΝΔ που έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, αρκεί να μιλήσει με σαφήνεια… new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. κάνει επτά εκλογικούς συνδυασμούς και καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κινηθεί ανάμεσα στο 23,63% και το 19,62% με κεντρική τιμή πρόβλεψης το 21,45%! Το στοίχημα είναι για τη ΝΔ που έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, αρκεί να μιλήσει με σαφήνεια…


Ένας από τους τρόπους να προσεγγίσει κάποιος εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, είναι να ξεκινήσει με κάποιες «σταθερές» (ή λιγότερο αβέβαιες υποθέσεις) – και πάνω τους να κτίσει ορισμένα «εναλλακτικά σενάρια».

Για παράδειγμα, έχουμε δύο μείζονες περιοχές, που λίγο-πολύ γνωρίζουμε (ή μπορούμε να υποθέσουμε) πώς πάνε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ:

Τις 14 εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γρεβενά, Δράμα, Ημαθία, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Φλώρινα, Χαλκιδική) με συνολικούς ψηφοφόρους, το 23% του εκλογικού σώματος.

Και τις πέντε μείζονες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς και Υπόλοιπο) με συνολικούς ψηφοφόρους το 31% του εκλογικού σώματος.

Ενώ, βεβαίως, απομένει όλη η υπόλοιπη επικράτεια, με ψηφοφόρους το 46% του εκλογικού σώματος. 

Στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε

Στη Μακεδονία, λοιπόν, ξέρουμε περίπου τι συμβαίνει: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά. Και κάθε φορά που κυβερνητικοί εκπρόσωποι περιοδεύουν στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, προσπαθώντας να μεταπείσουν τις τοπικές κοινωνίες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να… εξαγριώσουν τους κατοίκους ακόμα περισσότερο.

Στην Αττική θυμούνται το Μάτι και την Μάνδρα

Στην Αττική έχουμε νωπά ακόμα τα γεγονότα της καταστροφής στο Μάτι, της πλημμύρας στη Μάνδρας και το Κέντρο που είναι απροσπέλαστο και – αναρχοκρατούμενο – πλέον. Ξέρουμε ότι και ο εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές απώλειες (από το 2015). Όχι όσες στη Βόρειο Ελλάδα, βέβαια, αλλά πάνω από τον μέσον όρο.

Και στην υπόλοιπη επικράτεια ξέρουμε ότι οι απώλειές του είναι τουλάχιστον 10%! Παραδείγματός χάριν, στην πολύ «ευνοϊκή» παλαιότερα για το ΠΑΣΟΚ (και για το ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα) και πάντως «δυσμενή» για τη ΝΔ περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία), όχι απλώς προηγείται πλέον καθαρά η ΝΔ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 27%. Να σημειωθεί ότι στις τρεις αυτές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο του 2015 είχε πάρει  38,69%.

Αν στην Δυτική Ελλάδα έχει ήδη χάσει πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2015, τότε στο σύνολο της (υπόλοιπης επικράτειας), η απώλειες θα είναι τουλάχιστον ίσες, αλλά – το πιθανότερο – μεγαλύτερες.

Αν λοιπόν, κάνουμε τις πιο μετριοπαθείς υποθέσεις για τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ – ότι δηλαδή στην Μακεδονία έχει κρατηθεί στο 15%, στην Αττική στο 24% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 25% (μεσοσταθμικά) – αυτό σημαίνει ότι πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 22,4%!Αλλά αυτό είναι ένα μάλλον «ευνοϊκό» σενάριο για το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, στη συνέχεια, υποθέσουμε, ότι στη Μακεδονία είναι κοντά στο 13%, στην Αττική γύρω στο 22% και στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στο 25% (μεσοσταθμικά), τότε πανελλαδικά βρίσκεται γύρω στο 22%.

7 σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα

Κι αν δεχθούμε ότι στη Μακεδονία βρίσκεται στο 12%, στην Αττική βρίσκεται στο 21,5%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 24%, τότε πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 20,5%!

Συνολικά τώρα: υπολογίζοντας 7 εναλλακτικά εκλογικά σενάρια (δηλαδή 7 συνδυασμούς υποθέσεων, αντίστοιχα, για Μακεδονία, Αττική και υπόλοιπη Επικράτεια), με τα ποσοστά του να διακυμαίνονται στη Μακεδονία από 10-15%, στην Αττική από 21% μέχρι 28% και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 23,5% μέχρι 25%, υπολογίσαμε τα ακόλουθα πανελλαδικά αποτελέσματα για το ΣΥΡΙΖΑ: Στην…. «καλυτερότερη» περίπτωση: 23,63%. Και στη δυσμενέστερη: 19,62%. Κεντρική τιμή πρόβλεψης: 21,45%!

(Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω αναλυτικές υποθέσεις απέφυγαν «ακραίες εκτιμήσεις», όπως για παράδειγμα ότι στην Μακεδονία πάει για «μονοψήφιο» νούμερο, ή ότι στην Αττική θα πέσει κάτω από το 21% συνολικά, γιατί ενώ κρατάει δυνάμεις στη Β’ Αθηνών, στο υπόλοιπο Αττικής και στην Α’ Αθηνών η κατάρρευσή του είναι θεαματική. Όπως και στις δύο περιφέρειες του Πειραιά άλλωστε. Αν λαμβάναμε υπ’ όψιν τέτοια σενάρια, τότε οι υπολογισμοί θα ήταν σαφώς δυσμενέστεροι για το ΣΥΡΙΖΑ.)

Μικρή η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ

Όποιοι, λοιπόν, επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει «καλύτερα»:

Είτε «πειράζουν» τα δημοσκοπικά στοιχεία, δηλαδή τις απαντήσεις των ερωτωμένων – η περιβόητη «στάθμιση».

Είτε υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ξεπεράσει την κατάρρευσή του στη Μακεδονία (αλλά και σε κάποιες άλλες περιφέρειες).

Είτε κάνουν την «αφελή» υπόθεση πως ένα σημαντικό μέρος των «αναποφάσιστων» που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν τελικά. Πράγμα που δεν συμβαίνει, όμως, γιατί όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κι ύστερα έφυγαν, νιώθουν τελικά περισσότερο προδομένοι και θυμωμένοι, απ’ όσους δεν τον ψήφισαν καθόλου.

Είτε, τέλος, υπολογίζουν ότι ο Τσίπρας θα βγάλει κάποιο «θεαματικό λαγό» από το καπέλο του, την τελευταία στιγμή – αν και, ως τώρα, ό,τι έχει τραβήξει δεν του βγήκε.

Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνολική «δεξαμενή» από την οποία περιμένει να αντλήσει ψήφους, που δεν ξεπερνάει το 25% του εκλογικού σώματος. Αυτή κάνει ό,τι μπορεί να την «απορροφήσει» στο μάξιμουμ, αλλά ήδη έχει απώλειες – κι από αυτό το «όριο» – ίσως και σημαντικές απώλειες. Κάνει ό,τι μπορεί να πλησιάσει το 25% που είναι το «μέγιστό» του, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει. Και είναι πολύ πιθανό να πέσει σημαντικά πιο κάτω.

Μεγαλύτερη η δεξαμενή της ΝΔ

Με τη ΝΔ τα πράγματα είναι ακριβώς εντελώς διαφορετικά: Εδώ η δυνητική «δεξαμενή» της είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η «αντι-Σύριζα» ψήφος συνολικά, είναι της τάξης του 75% του εκλογικού σώματος, (αλλά εκεί μέσα υπάρχει, ασφαλώς και το ΚΚΕ, και τα αριστερίστικα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: 10 με 13% συνολικά).

Από το υπόλοιπο 62% υπάρχει η «κεντρώα ψήφος» (τώρα πια σαφώς οριοθετημένη και προς το ΣΥΡΙΖΑ και προς την Αριστερά συνολικά) που φτάνει το 12% μάξιμουμ. Είναι το σύνολο όσων ψήφισαν το 2015 ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΟΚ), Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων κλπ. και δεν πάνε πια στο ΣΥΡΙΖΑ με τίποτε. Ούτε στα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα.

Το ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ και αντιδεξιά σε αντιαριστερή ψήφος

Από αυτούς, τους περισσότερους τους διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ για να πιάσει και να ξεπεράσει το 8% (ώστε να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες Προεδρικής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές). Είναι πιθανό να το επιτύχει! (Κι αν το ΚΙΝΑΛ άλλαζε το όνομά του σε… ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανό να άγγιζε ή να ξεπέρναγε το 10% – κατά την ταπεινή μου άποψη, τουλάχιστον…)

Μένει ένα 50% πλέον που είναι πια η «αντί-αριστερή» ψήφος. Δεν υπάρχει μόνο η «αντί-δεξιά» ψήφος που φθίνει συνεχώς τελευταία, λόγω της πολύ κακής εμπειρίας που αποκόμισε η κοινωνία από την 4ετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πια υπάρχει και η «αντί-αριστερή» ψήφος που αυξάνεται συνέχεια.

Εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που «έγιναν αντί-αριστεροί» τα τελευταία 4 χρόνια! Δεν πρέπει να τους αγνοούμε! Ούτε να τους ξεχνάμε, ούτε να τους υποτιμούμε. Ούτε να τους υπό-εκτιμούμε.

Όπως η εμπειρία της «μεταπολίτευσης» το 1974 έσπρωξε ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος τότε στην «αντί-δεξιά» δεξαμενή – και τη διόγκωσε για δεκαετίες – έτσι και τώρα η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκανε το αντίστροφο: «Έσπρωξε» ένα μέρος του εκλογικού σώματος δεξιότερα.

Αν αφαιρέσουμε, λοιπόν, από το 50% της «αντί-αριστερής» ψήφου, ένα 10% που διεκδικεί συνολικά η ΧΑ μαζί και με τα ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, απομένει ένα 40% «καθαρό», που μπορεί να διεκδικήσει άνετα η ΝΔ.

Συν ένα πιθανό 2-4% από τα «υπόλοιπα» του Κεντρώου χώρου (που δεν θα καταφέρει να απορροφήσει το ΚΙΝΑΛ), που κι αυτό μπορεί να διεκδικήσει η ΝΔ.

Η ΝΔ διεκδικεί ψήφους

Συμπέρασμα πρώτο. Η ΝΔ έχει μια συνολική «δεξαμενή» ψηφοφόρων, άμεσα «διεκδικήσιμων», της τάξης του 40-43%! Δηλαδή (αν αφαιρέσουμε το 28% που πήρε το 2015) μια «επέκταση» γύρω στις 15 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού σώματος.

Δηλαδή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μειώσει τις απώλειές του στο 10-12%, η ΝΔ μπορεί να αυξήσει την εκλογική επιρροή της κατά 12-15%! Από αυτούς, οι 3-4 μονάδες περίπου είναι «κεντρώοι» ιδεολογικά απόκλισης (που αν δεν ψηφίσουν ΝΔ θα πάνε στο ΚΙΝΑΛ, ή σπίτι τους – δενπάνε ΣΥΡΙΖΑ πια). Οι υπόλοιποι είναι δεξιοί ή πάντως όχι «αντί-δεξιοί» πια, που είτε έκαναν αποχή στο παρελθόν, είτε μετακινήθηκαν δεξιότερα τα τελευταία χρόνια, είτε ήταν παλιοί ψηφοφόροι της ΝΔ που ψήφισαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ και το… «σκυλομετάνιωσαν».

Υπάρχουν φιλελεύθεροι πατριώτες

Συμπέρασμα δεύτερο. Οι άνθρωποι που περιμένουν να ακούσουν ένα καθαρό, σύγχρονο, φιλελεύθερο, πατριωτικό λόγο. Χωρίς «κλισέ πολιτικής ορθότητας». Είναι τριπλάσιοι ως τετραπλάσιοι, από τους λεγόμενους «κεντρώους» (που κι αυτοί οι τελευταίοι, δεν είναι αρνητικοί σε ανοικτά φιλελεύθερα ή πατριωτικά μέτωπα κατά της Αριστεράς – και δεν γουστάρουν ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αλλιώς).

Συμπέρασμα τρίτο. Η ΝΔ στα δεξιά της έχει τα περισσότερα να κερδίσει! Στα δεξιά της πρέπει να προσέξει. Όχι τόσο γιατί «κινδυνεύει» από εκεί, αλλά γιατί εκεί υπάρχουν αρκετοί ακόμα που πρέπει να πείσει. Ενώ εκείνοι που ενοχλούνται από «δεξιά ανοίγματα» πρώτον δεν ενοχλούνται πια. Δεύτερον δεν γουστάρουν έτσι κι αλλιώς «πολιτική ορθότητα», τρίτον έχουν και το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν.

Συμπέρασμα τέταρτο: Για να πιάσει την εκλογική δεξαμενή της (40-43%) η ΝΔ πρέπει να μιλήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια:

Η ΝΔ της σαφήνειας

Για το Μακεδονικό. Σίγουρα είναι «δεσμευτική» η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά οι Μακεδόνες μας ΔΕΝ υποχρεούνται να λένε τα Σκόπια με το νέο επίσημο όνομά τους. Και αυτό πρέπει να τους το πούμε.

Και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων ΔΕΝ θα τον δεχθούμε μέσα στη χώρα μας. Κι αυτό επίσης πρέπει να τους το λέμε συνέχεια στη Βόρειο Ελλάδα. Και από το βέτο μας εν όψει ευρωπαϊκής ένταξης των Σκοπίων δεν πρόκειται να παραιτηθούμε. Και αυτό ήδη το λέμε. Αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς! Και γενικά καμιά κακή συμφωνία δεν άντεξε στο χρόνο – κι αυτό πρέπει να τους το θυμίζουμε.

Για το μεταναστευτικό. Να επαναλαμβάνουμε συνεχώς – και στους νησιώτες μας και παντού – ότι τα σύνορα θα τα κλείσουμε. Τα hot spots θα τα ελέγξουμε. Τους λαθρομετανάστες θα τους επαναπατρίσουμε. Όπως ακριβώς προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Πολιτική συνολικά (δείτε τις δηλώσεις Βέμπερ, αλλά και τις προτάσεις ακόμα και του Μακρόν, επ’ αυτού). Και πάντως η Ελλάδα θα πάψει να είναι ξέφραγο αμπέλι διακινητών και ΜΚΟ.

Για την ασφάλεια. Οι κουκουλοφόροι θα εξουδετερωθούν. Το άσυλο παρανομίας θα καταργηθεί. Τα τάγματα εφόδου (Ρουβίκωνας κλπ.) θα διαλυθούν. Και για όσα έκαναν θα λογοδοτήσουν, η ανομία θα ξηλωθεί βήμα-βήμα από παντού!

Επίσης, δεν θα έβλαπτε καθόλου και δεν θα κόστιζε τίποτε, να έβγαινε η ΝΔ επίσημα και να δήλωνε ότι ο Σταυρός στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι… «διχαστικό σύμβολο». Και ότι «προληπτικές συλλήψεις» είναι αντισυνταγματικές και συνιστούν ανήκουστη εκτροπή!

Έτσι απλά για να καταλαβαίνουν όλοι – και για να «σφίγγουν» οι… πωποί! Αυτά – εντελώς ενδεικτικά  – είναι τα ελάχιστα που πρέπει να ειπωθούν, αλλά θα έχουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας περιμένει να τα ακούσει αυτά! Και μόνο η ΝΔ μπορεί να τα πει. Απ’ αυτά πλέον θα εξαρτηθεί η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ!

Άντε πια…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου