Στις ΗΠΑ ακυβερνησία με μια διχασμένη κοινωνία

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει τα σημάδια παρακμής των ΗΠΑ, όταν ο Τραμπ των 250.000 νεκρών από κορωνοϊό επιτυγχάνει υψηλές εκλογικές επιδόσεις και όταν οι Δημοκρατικοί παρουσιάζουν ένα μέτριο υποψήφιο όπως Μπάιντεν. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακυβερνησία μια, σε πολλά επίπεδα, διχασμένη κοινωνία. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει τα σημάδια παρακμής των ΗΠΑ, όταν ο Τραμπ των 250.000 νεκρών από κορωνοϊό επιτυγχάνει υψηλές εκλογικές επιδόσεις και όταν οι Δημοκρατικοί παρουσιάζουν ένα μέτριο υποψήφιο όπως Μπάιντεν. Αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ακυβερνησία μια, σε πολλά επίπεδα, διχασμένη κοινωνία.


Δεν είχε καθόλου άδικο ο Ντόναλντ Τραμπ όταν επέλεξε να απευθύνεται στο πιο αμόρφωτο κομμάτι του αμερικανικού λαού. Είναι αυτό που κάθε χρόνο αυξάνεται και που ήδη καθορίζει την πορεία της χώρας. Είναι αυτό που καταφέρεται κατά των ελίτ. Και είναι αυτό που στην εξουσία το εκπροσώπησε ένας δισεκατομμυριούχος καιροσκόπος επιχειρηματίας.

Σημάδια παρακμής

Από μόνο του το γεγονός αυτό δείχνει μια εσωτερική αποσύνθεση, η οποία σε δεύτερη φάση θα έχει για την παγκόσμια συγκυρία εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις. Παράλληλα δε θα προκαλέσει και δύσκολα εκτιμώμενες για την ώρα γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Και από την άποψη αυτή, ίσως το πιο σημαντικό σημάδι της αμερικανικής πορείας προς την παρακμή, αναδύεται μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

Όσο «τοξικός» κι αν είναι ο Τραμπ, δεν ευθύνεται εκείνος για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που του επέτρεψαν να καταλάβει τον προεδρικό θώκο. Για τον οποίο ξεκίνησε χωρίς καν την υποστήριξη του κόμματος του.

Δεν ήταν ο Τραμπ εκείνος που οδήγησε τη μισή Αμερική να απαρνηθεί το υπάρχον καθεστώς. Ούτε να άρει την εμπιστοσύνη της στο «σύστημα». Δεν είναι ο Τραμπ που ευθύνεται για το γεγονός ότι ο καλύτερος αντίπαλος που μπόρεσε να κατεβάσει στο «γήπεδο» το κόμμα των Δημοκρατικών, μετά από 4 χρόνια «Τραμπισμού», ήταν ο Μπάιντεν. Ένας μάλλον μέτριος πολιτικός, με εμφανή θέματα «βιολογικής επάρκειας». Ο Τραμπ ως άριστος καιροσκόπος λαϊκιστής και νάρκισσος, απλώς εκμεταλλεύτηκε αυτά που βρήκε.

Υπάρχει όμως ένα γεγονός. Ο Τραμπ παρουσίασε εκλογικές επιδόσεις, με 230.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Και ενώ έχει διαπράξει σωρεία λανθασμένων χειρισμών κι εκτιμήσεων. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να απασχολήσει τους πολιτικούς στα υπόλοιπα κράτη της Δύσης. Ιδίως δε την Ευρώπη.

Όχι μόνο για τις πιθανές συνέπειες που περιγράψαμε παραπάνω. Αλλά και ως παράδειγμα εξελίξεων που κυοφορούνται από καιρό. Εξελίξεις που ίσως και να επιταχύνονται από την τρέχουσα συγκυρία της εξαιρετικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Σε ακυβερνησία μια διχασμένη κοινωνία

Κατά τα λοιπά, η εξαιρετικά διχασμένη αμερικανική κοινωνία αποτελεί από μόνη της ωρολογιακή βόμβα. Και αυτό προκαλεί κρύο ιδρώτα αν σκεφτεί κανείς ποιο είναι και θα είναι το επίπεδο ανθρώπων που έχουν στη διάθεση τους το μεγαλύτερο οπλοστάσιο στον κόσμο.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δύο θεμελιακά συμπεράσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, είναι τα ακόλουθα:

  • Τα «προγνωστικά» των δημοσκόπων, στη χώρα που καθιέρωσε τις δημοσκοπήσεις και έχει το μεγαλύτερο know how, έπεσαν για μια ακόμη φορά έξω. Γεγονός που αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον συγκεκριμένο κλάδο, παγκοσμίως.
  • Η αμερικανική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με μεγάλες διαφορές όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές και μορφωτικό επίπεδο. Αλλά κι ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους, άνδρες και γυναίκες, ακόμη και στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα οι Δημοκρατικοί (που ελέγχουν τη Βουλή) θα ελέγξουν και τη Γερουσία.

Άρα, η ακυβερνησία είναι μπροστά στα μάτια μας εν ώρα πανδημίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου