Ο εφιάλτης των επερχόμενων ημερών

Ο Αντώνης Ζαϊρης δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για ό,τι περιμένει την χώρα το προσεχές διάστημα καθώς δεν διαθέτει παραγωγική βάση, ούτε στρατηγική για εξαγωγές. Έτσι, ιδιωτικές επενδύσεις, απασχόληση, αποταμίευση θα είναι ορισμένες από τις εφιαλτικές λέξεις… new deal

Μοίρασε το

Ο Αντώνης Ζαϊρης δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για ό,τι περιμένει την χώρα το προσεχές διάστημα καθώς δεν διαθέτει παραγωγική βάση, ούτε στρατηγική για εξαγωγές. Έτσι, ιδιωτικές επενδύσεις, απασχόληση, αποταμίευση θα είναι ορισμένες από τις εφιαλτικές λέξεις…


Μία μικροσκοπική ανάγνωση των δεικτών της οικονομίας παρέχει μία προσωρινή ανακούφιση η οποία πηγάζει από τα εξής δεδομένα:

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε στο +1% από 0% το 1ο τρίμηνο. Η  απασχόληση ενισχύθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 +1,6% από +1,2% το αντίστοιχο του 2017. Η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών που συνέδραμε στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που για το μήνα Αύγουστο κυμάνθηκε στις 105,2 μονάδες σε σχέση με τις 99,2 τον Αύγουστο του 2017 (με τα τελευταία βέβαια στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπήρξε μικρή επιδείνωση στις 101,3 μονάδες λόγω κυρίως επιδείνωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία, κάτι που παρατηρείται στο σύνολο της Ευρώπης).

Η καταναλωτική στη συνέχεια εμπιστοσύνη για τον Αύγουστο ήταν στις -47,8 μονάδες. Ενώ τον Σεπτέμβριο περαιτέρω βελτιωμένη στις -44,9 μονάδες. Βασιζόμενη στις εκτιμήσεις και αισιοδοξία των νοικοκυριών αλλά και στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο 2018 ανήλθε στο +1,9% πλέον αύξησης +2,4% το 2017. Για δε τον μήνα Ιούνιο στο +2% πλέον αύξησης +4% του Ιουνίου του 2017. Επιπρόσθετα οι καταθέσεις του Ιουλίου άγγιξαν τα 106,4 δισ. ευρώ έναντι 99,8 δισ. του Ιουλίου 2017. Η δε αύξηση καταθέσεων για 7ο συνεχόμενο μήνα +764 εκατ ευρώ. Ενισχύει τις απόψεις περί βελτίωσης των χρηματοικονομικών συνθηκών στην Οικονομία.

Η χώρα δεν διαθέτει παραγωγική βάση

Ωστόσο, αν προβεί κανείς σε μια περισσότερο μακροσκοπική ανάλυση τότε οι συντεταγμένες αυτής της ανάγνωσης είναι λιγότερο αποθαρρυντικές και περισσότερο απογοητευτικές και αδιέξοδες. Καθώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια η χώρα συνεχίζει να μη διαθέτει σοβαρή παραγωγική βάση. Ούτε την χρειαζούμενη εξωστρέφεια που θα της επιτρέψουν να γίνει μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα αυτές ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ περίπου. Ενώ οι εισαγωγές στα 22 δισ. ευρώ με το εμπορικό έλλειμμα να παραμείνει ανυπέρβλητο εμπόδιο στα 9 δισ. ευρώ. Το επίπεδο αύξησης των εξαγωγών για παράδειγμα του μηνός Ιουλίου είναι της τάξης του 11% σε αξία και 9% σε όγκο αντισταθμίστηκε για το ίδιο μήνα από την ταυτόχρονη άνοδο των εισαγωγών κατά 11%. Με συνέπεια τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος που μόνο για τον Ιούνιο ανήλθε στο 1,5 δισ.

Τα εμπόδια της γραφειοκρατίας

Η χώρα επιπλέον δεν διαθέτει καμία στρατηγική εξαγωγικού προσανατολισμού και συγκεκριμένης κατεύθυνσης σε προϊόντα και κλάδους εμπορεύσιμους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κλάδους που επάξια μπορούν να αντισταθούν στις ανταγωνιστικές πιέσεις άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Κλάδοι υψηλής προτεραιότητας για την ελληνική οικονομία όπως τα logistics, ο τουρισμός, η ναυτιλία, πρότυπα έξυπνα εμπορικά προϊόντα, εφαρμογές software κα, αγκομαχούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας και να πάρουν θέση στην παγκόσμια αγορά.

Οι επενδύσεις, από την άλλη, δεν θα έρθουν από μόνες τους επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια δίχως την ύπαρξη σοβαρού Σχεδίου ενεργοποίησης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να συγχρονιστούν με το ρυθμό της αποταμίευσης της οικονομίας που παραμένει ασθενικός σε ποσοστό 11% του ΑΕΠ (γύρο στα 20 δισ.) ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Είναι φανερό ότι οι εγχώριες επενδύσεις δεν αρκούν. Δεν καλύπτονται από την εγχώρια αποταμίευση αφού αυξάνονται περισσότερο. Ως εκ τούτου, η μόνη διέξοδος είναι τα ξένα κεφάλαια και η στρατηγική εξωστρέφειας. Αυτή θα απομειώσει το χάσμα επενδύσεων αποταμίευσης. Έτσι και θα αποφευχθεί η όξυνση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης

Αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει αναιμικός για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Στο 2,2% σε σχέση με το 1,4% του 2017. Η δε ανάκαμψη που τροφοδοτείται από τη ζήτηση κυρίως λόγω επενδύσεων σε πάγια στοιχεία π.χ. κατοικία αλλά και την  ιδιωτική κατανάλωση, παραμένει προβληματική λόγω της δυσκολίας ρευστότητας που παρατηρείται στην πραγματική οικονομία.

Μετά το οριστικό τέλος του τρίτου μνημονιακού προγράμματος η χώρα θα εκτεθεί αναγκαστικά και απροκάλυπτα στις ψυχρές αγκαλιές των διεθνών αγορών. Από τη συμπεριφορά αξιολόγησης που θα επιδείξουν θα εξαρτηθεί και η πορεία της χώρας την επόμενη μέρα. Χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός. Καθώς λέξεις όπως, ιδιωτικό χρέος, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, απασχόληση, παραγωγικότητα, αναδιάρθρωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, ανάπτυξη, αποταμίευση, εξαγωγές, επενδύσεις κ.ά. θα μας γίνουν  εφιάλτης και θα μας απασχολούν σε καθημερινή βάση. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου