Έλεγχος ΡΑΕ στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας

Μοίρασε το

Έλεγχο στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει στις εταιρείες ενέργειας τη φορολόγηση μέσω επιβολής έκτακτης εισφοράς στα συγκυριακά λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου υπερκέρδη τους.


«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες.

«Οι εταιρείες ενέργειας θα κληθούν συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Γιατί όταν συμφωνούμε σε κάτι πρέπει να φωνασκείτε; Γιατί το κάνετε αυτό, αφού όλοι συμφωνούμε πως τα μέτρα είναι σωστά;». «Τα υπερκέρδη θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη». «Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν αυξημένα κέρδη» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «Πότε θα γίνει αυτό; Καλά ρωτάτε κ. Φάμελε. Μόλις έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ, θα δούμε τα κέρδη και τότε θα υπολογίσουμε την εισφορά. Όπου υπάρχουν υπερκέρδη, αυτά θα φορολογηθούν».

Α. Τσίπρας: «Βρίσκεστε εκτός της πραγματικότητας της κοινωνίας»

<<Δεν κατανοείτε τι βιώνουν τα νοικοκυριά>>, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση εξαπολύοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απόσταση από την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας: «Δεν συνειδητοποιείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και όπως είχατε πει και εν καιρώ πανδημίας, καταλάβατε ότι οι πολίτες είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους». τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν σας κρύβω κ. Μητσοτάκη ότι πριν ανέβετε στο βήμα το συναίσθημα μου για τις εξελίξεις ήταν μεγάλη ανησυχία. Παρακολουθώντας σας να μιλάτε επι 50 λεπτά – σε μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που είναι απρόθυμη να σας στηρίξει – το συναίσθημα μου δεν είναι μόνο ανησυχία αλλά και φόβος για όλα αυτά που έρχονται. Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που πηγαίνουμε. Τι έχει συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά με δική σας ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ακρίβεια».

Μιλώντας για τις τιμές της ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να ανάψουν τα καλοριφέρ. Δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως είχατε εσείς πει».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε «τα χειρότερα έρχονται και εσείς κινείστε με ένα manual νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

«Η κρίση μπορεί να γιατρευτεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής», τόνισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να παρέμβει «στην εσωτερική αγορά και να αγγίξετε τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών».  «Η λογική σας είναι επικίνδυνη, θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας», επεσήμανε.

O κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν θέλει να βάλει πλαφόν στην τιμή της ενέργειας και διερωτήθηκε «γιατί δεν παίρνετε πίσω τα υπερκέρδη των εταιρειών». «Ζητάμε πλαφόν τώρα στα υπερκέρδη των εταιρειών Ενέργειας», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης και του ΦΠΑ, «στα ελάχιστα όρια που προβλέπει η Κομισιόν», ενώ επανάφερε και ζήτησε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου