Θεσμική εκτροπή ενόψει;

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το επονομαζόμενο σκάνδαλο Novartis προέκυψε μετά τη συγκέντρωση Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό τον περασμένο Φεβρουάριο. Και συντηρείται με τρόπο που παραπέμπει ή προμηνύει θεσμική εκτροπή. Κάτι που υπονοεί το tweet του Γιώργου Κυρίτση με αναφορά στο πραξικόπημα του 1967. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι το επονομαζόμενο σκάνδαλο Novartis προέκυψε μετά τη συγκέντρωση Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό τον περασμένο Φεβρουάριο. Και συντηρείται με τρόπο που παραπέμπει ή προμηνύει θεσμική εκτροπή. Κάτι που υπονοεί το tweet του Γιώργου Κυρίτση με αναφορά στο πραξικόπημα του 1967.


Έχει ο καιρός γυρίσματα, που λέει και ο λαός. Μόνο που τα γυρίσματα του Αλέξη Τσίπρα είναι κυβιστήσεις. Ζαλίζουν και μοιάζουν με τον πάλαι ποτέ μοτοσικλετιστή στο βαρέλι, που το αποκαλούσαν γύρο του θανάτου.

Κι αν όλα αυτά αφορούσαν τον ίδιο δεν θα μας απασχολούσε καν. Όταν όμως αφορούν όλους μας και προσδιορίζουν τις τύχες μας, τότε πέφτει και μας παραπέφτει λόγος να έχουμε άποψη. Και να την εκδηλώνουμε με κάθε πρόσφορο μέσον. Γιατί η εξέλιξη της υπόθεσης Novartis, που είναι σκάνδαλο καθώς αφορά το φάρμακο και την διαμόρφωση της τιμής του, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Αφήνει έκθετα πολιτικά πρόσωπα που τα εμφανίζει μεθοδευμένα να σέρνουν τον χορό των πολιτικών διώξεων.

Από την άλλη εμπλέκει λειτουργούς της δικαιοσύνης. Οι οποίοι ενήργησαν όχι σύμφωνα με το νόμο, αλλά κατά παράβαση του νόμου. Δεν μπορείς πολύ απλά να καθιστάς προστατευόμενο μάρτυρα ένα πρόσωπο για το οποίο, άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, το καταδεικνύει ως εμπλεκόμενο. Εδώ δυο τινά συμβαίνουν. Ή το γνώριζες και παραβίασες το άρθρο 45 παρ.2 του ποινικού κώδικα, που δεν επιτρέπει πρόσωπα που εμπλέκονται να μπορούν να χαρακτηρισθούν προστατευόμενοι μάρτυρες. Ή δεν το γνώριζες και κινήθηκες έξω από τις διατάξεις του δικαιικού [1] μας συστήματος.

Το Σκοπιανό, δημιούργησε το σκάνδαλο Novartis

Για για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν ένα χρόνο γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Μίκης Θεοδωράκης που ήταν ο κύριος ομιλητής αποκαλεί τους κυβερνώντες εθνομηδενιστές. Την επομένη και στον απόηχο αυτής της συγκέντρωσης που αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που του αρέσει να πίνει καφέ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταφθάνει στην Αλεξάνδρας. Σκοπός του, όπως μας είπαν, να ενημερωθεί για τον φάκελο Novartis. Σύμπτωση άραγε; Ή αντιπερισπασμός και προσπάθεια μετατόπισης των φώτων της δημοσιότητας σε ένα άλλο θέμα που αγγίζει την κοινωνία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η χρεοκοπία της χώρας οφείλεται στις μίζες που εισπράχθηκαν από τις παράνομες συναλλαγές πολιτικών προσώπων με ιδιώτες;

Ακολούθησε το θέατρο της παρουσίας στη Βουλή των 10 πολιτικών προσώπων. Αυτά σύρθηκαν στην διαδικασία από εικασίες περί χρηματισμού τους, που κατέθεσαν κάποιοι εκ των προστατευόμενων μαρτύρων. Στοιχεία δεν προσκομίσθηκαν. Η υπόθεση επανήλθε στη Δικαιοσύνη. Άνευ στοιχείων η Βουλή δεν είχε την δυνατότητα να κάνει παραπομπές.

Η Δικαιοσύνη έψαξε να βρει μέσω των λογαριασμών των πολιτικών αυτών προσώπων κάποια τεκμήρια. Για την ώρα ουδέν νεώτερον έχει προκύψει. Για αυτό απ’ ό,τι φαίνεται και η υπόθεση έχει βαλτώσει και δεν έχει επανέλθει στη Βουλή.

Θεσμική εκτροπή

Όμως, και κατά περίεργο τρόπο, που γεννά απορίες το σκέλος που αφορά τους πολιτικούς, η υπόθεση δεν έχει περάσει στο αρχείο. Κάποιες δηλώσεις υπουργών δείχνουν την άμεση διάθεση εμπλοκής στην όλη υπόθεση. Αρχικά ο Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε πριν καν δει στοιχεία και ντοκουμέντα, να δηλώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με ύφος θριαμβευτικό και πομπώδες, ότι έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους.

Ακολούθησε ο πολλά βαρύς Παύλος Πολάκης, επίσης Αναπληρωτής υπουργός Υγείας να δηλώνει εντός της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν δεν πάμε μερικούς στην φυλακή δεν κερδίζουμε τις εκλογές. Αλλά δεν έμεινε εκεί ο Παύλος Πολάκης. Μέσω του προσφιλούς του tweet ονομάτισε εισαγγελείς, που δεν κινούνται με τους ρυθμούς του προκειμένου να διεκπεραιώσουν σειρά εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων. Στον Παύλο Πολάκη απάντησε με αιχμηρό της σχόλιο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Μίλησε για θεσμική εκτροπή που στοχοποιεί  δικαστικούς λειτουργούς και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Το Μέγαρο Μαξίμου κώφευσε σε αυτήν την δικαστική διαμαρτυρία. Ακολούθησε η δήλωση του αντιπροέδρου του Πάνου Καμμένου, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος επικαλέστηκε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Εννούσε προφανώς επεισόδιο με την Τουρκία ως αφορμή καθυστέρησης της εισόδου στη Βουλή για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πραξικόπημα του Γιώργου Κυρίτση

Το κερασάκι όμως ήρθε με την ανάρτηση του Συριζαίου Βουλευτή Γιώργου Κυρίτση. Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι μπορεί να μην γίνουν οι εκλογές εντός της συνταγματικής προθεσμίας, κάνοντας μια περίεργη παρομοίωση με τις εκλογές του Μαΐου του ’67, που έγιναν τελικά το Νοέμβριο του 1974, αφού μεσολάβησε η επτάχρονη δικτατορία.

Τι εννοούσε άραγε ο ποιητής; Ούτε για χιούμορ δεν μπορεί κανείς να δεχθεί τέτοιες θέσεις και απόψεις. Εκτός αν εννοούσε τα όσα συνέβησαν το 1917 στη Ρωσία. Τότε δηλαδή που ο ρωσικός λαός είχε ψηφίσει τον μετριοπαθή Κερένσκι. Αλλά που οι μπολσεβίκοι του συντρόφου Λένιν, ο οποίος είχε φθάσει στη χώρα, με σφραγισμένο «διπλωματικό» τρένο και τις ευλογίες των Γερμανών, που τότε ήταν σε εμπόλεμη σχέση με τη Μόσχα, πήγαν στην Αγία Πετρούπολη και με τα όπλα, κατά το πρότυπο που ακολούθησαν οι Απριλιανοί, κατέλαβαν τις βασικές υποδομές της χώρας εκείνης της εποχής.

Μπορεί η υπόθεση του αρχικά προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη να έχει πολλά νομικά ελαττώματα. Αυτά αφορούν τις ανακριτικές αρχές. Έχει όμως και ευθείες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πιέστηκε να εμπλέξει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως αυτά των Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Αν αυτές τις καταγγελίες, τις συνδέσουμε με τα όσα είχε πει στο παρελθόν η πρώην ανακρίτρια αυτής της υπόθεσης, που  μιλούσε για τον Ρασπούτιν, που ζητούσε επιμόνως να ασκηθούν διώξεις και χωρίς απλές καν ενδείξεις ενοχής, λέγοντας, “ας αθωωθούν μετά στα δικαστήρια”, τότε βρισκόμαστε χωρίς αμφιβολία μπροστά  σε μια ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα καταγγέλλουν οι δικαστές, μιλώντας για θεσμικές εκτροπές…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου