Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Γαλλία και Γερμανία

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η Ευρώπη εξαρτά το μέλλον της από την Γαλλία και την Γερμανία να βρουν κοινή πορεία. Για την ώρα Μακρόν και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει σε κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και Ευρωστρατού. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης σημειώνει ότι η Ευρώπη εξαρτά το μέλλον της από την Γαλλία και την Γερμανία να βρουν κοινή πορεία. Για την ώρα Μακρόν και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει σε κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και Ευρωστρατού.


Η κυβέρνηση εστιάζει στην καθημερινότητα, με την παράλληλη επίλυση των εκκρεμοτήτων της με τους δανειστές. Οι πολίτες αναμένουν να δουν τις «υποσχέσεις του πρωθυπουργού» από το βήμα της ΔΕΘ, να γίνονται  πραγματικότητα.

Η  Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Τα στελέχη της δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις που προκύπτουν. Το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι μακρύ. Χάνεται όμως, πολύτιμος χρόνος σε συσκέψεις και «ανούσιες» δηλώσεις.

Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, με τους ηγέτες τους να είναι «δημοσκοπικά λαβωμένοι». Τα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους, δεν τους επιτρέπουν να ανοίξουν τον ουσιαστικό  διάλογο για το «μέλλον της Ευρώπης».

Για την ανάγκη «επανίδρυσης» της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο «παγκόσμιου χάους» μίλησε στο Γερμανικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Κάλεσε την Γερμανία να προσεγγίσει την Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το Γάλλο-Γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος». Για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο Μακρόν.

«Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Όπως σημειώνει η Deutsche  Welle σε επίπεδο επικοινωνίας Μέρκελ και Μακρόν κάνουν ότι δύναται για να επιδείξουν ομοφωνία. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαφωνίες παρέμειναν.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Γαλλία και Γερμανία

Συμπερασματικά: οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Δεν συμφωνούν στη θέσπιση Υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας. Φαίνεται πάντως ότι συμφωνούν πλέον και στη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Τη θέση ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα συνταράξουν το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Θα βοηθήσουν την Ιταλία στον αγώνα της για τον προϋπολογισμό υποστήριξε ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης, επικεφαλής του λαϊκιστικού κινήματος Πέντε Αστέρια. Υποστήριξε ότι από τον Μάιο η Κομισιόν θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στη σύγκρουση με την Ιταλία.

Μόλις μερικές ημέρες μετά την εκ νέου απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες και την απειλή για επιβολή κυρώσεων, διότι δεν συμβαδίζει με τη δέσμευση των κρατών-μελών της ευρωζώνης για χαμηλά ελλείμματα, ούτε θα συμβάλει στη μείωση του ιταλικού ελλείμματος που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων αρνείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό της.

Η Κομισιόν από την πλευρά της  αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία, για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.. Και είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα επιβληθούν και πρόστιμα.

Η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει σε αυτές τις «ζυμώσεις» με ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σημερινή κρίση στην Ευρώπη θα αναδείξει τους νέους ηγέτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου