Η ενέργεια διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης περιγράφει τις προσπάθειες της Ευρώπης να επιλύσει τη σπαζοκεφαλιά με το ρωσικό φυσικό αέριο και την τιμή του. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης περιγράφει τις προσπάθειες της Ευρώπης να επιλύσει τη σπαζοκεφαλιά με το ρωσικό φυσικό αέριο και την τιμή του.


 

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και καλείται να δείξει τόλμη και αποφασιστικότητα. Οι πολίτες απαιτούν θαρραλέες λύσεις στα προβλήματα τους και επιτέλους οι ηγέτες των κρατών-μελών  να δείξουν την απαιτούμενη συνοχή. 

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών και αντεγκλήσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», επεσήμανε σύμφωνα με το Reuters.

Η κα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα, ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας, χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», είπε η πρόεδρος της ΕΕ.

Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της συνόδου της Πράγας, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας. 

Θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΕ.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, είπε, θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας..

«Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας.»

 Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή λύση. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρηθούν οι  ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε, ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU, για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. 

Αυτό θα φέρει επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ  θα μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ελλάδα κινείται σε σταθερή τροχιά διεκδικήσεων και απαιτεί ομοφωνία και αλληλεγγύη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου