Είναι το Σύνταγμα εμπόδιο στην πρόοδο μας;

Το new deal έδωσε το παρόν σε μια άκρως ουσιαστική συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διοργάνωσε το Ρ.ΕΥ.Μ.Α.. Αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα, αν τελικά το Σύνταγμα είναι εμπόδιο στην πρόοδο, διαπρεπείς Έλληνες κατέθεσαν τις απόψεις τους. new deal Από αριστερά προς δεξιά Αθανάσιος Σκορδάς, Σπύρος Φλογαϊτης, Παναγής Βουρλούμης, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Μοίρασε το

Το new deal έδωσε το παρόν σε μια άκρως ουσιαστική συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση και Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διοργάνωσε το Ρ.ΕΥ.Μ.Α.. Αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα, αν τελικά το Σύνταγμα είναι η πηγή της ελληνικής κακοδαιμονίας και εμπόδιο στην πρόοδο, διαπρεπείς Έλληνες κατέθεσαν τις απόψεις τους.


Δυο δικοί μας άνθρωποι. Δυο αρθρογράφοι που κοσμούν με την παρουσία τους τις στήλες του new deal, ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης βρέθηκαν στο πάνελ των ομιλητών μιας εκδήλωσης με ουσία και περιεχόμενο που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α) με θέμα “Συνταγματική Αναθεώρηση και Παραγωγική Ανασυγκρότηση” στο ξενοδοχείο Royal Olympic, τη Δευτέρα 12η Νοεμβρίου.

Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής τoυ Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο πρ. Διοικητής του Ο.Τ.Ε. κ. Παναγής Βουρλούμης και ο καθηγητής Νομικής κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

Ο Αθανάσιος Σκορδάς και το Ρ.ΕΥ.Μ.Α.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος, πρ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Σκορδάς, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

“Το Σύνταγμα δεν θα αποπληρώσει το χρέος. Αλλά μια ορθολογική αναθεώρησή του θα επιβεβαιώσει ότι: Αφεενός κατανοούμε πως ευημερία χωρίς παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και νέας γνώσης δεν υπάρχει. Αφετέρου θα άρει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που καταδυναστεύουν τις οικονομικές οντότητες… Τι προκαλεί την θεσμική κόπωση και την πολιτική απογοήτευση που παρατηρούμε; Φταίνε οι θεσμοί ή ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε;… Αν αποτύχουμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της θεσμικής εμπιστοσύνης, δεν αποτελεί διέξοδο να επενδύουμε στην Ελλάδα της προσωπικής τύχης».

Τα βασικά ερωτήματα για την συνταγματική αναθέωρηση έθεσε ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Τις εισηγήσεις άνοιξε το μέλος του Δ.Σ., κ. Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης. Υπό μορφήν ερωτημάτων παρουσίασε τα κρίσιμα κατά την άποψη του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος ζητούμενα της συνταγματικής αναθεωρήσεως και πως αυτά επηρεάζουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως 

Πως θα εξασφαλισθεί σταθερός πολιτικός κύκλος και θα περιορισθεί η πρόωρη προκήρυξη εκλογών;

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κρατισμό. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις ώστε να μην βρίσκουν διέξοδο στη μετανάστευση; 

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική διακυβέρνηση, στην υπηρεσία της ανάπτυξης, με νομοθέτηση σαφή και απλή;

Είναι σκόπιμο για την λειτουργία της οικονομίας, να αποκτήσει η χώρα σταθερό πολιτικό κύκλο; Και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί; 

Πώς θα προστατευθεί το αγαθό της ατομικής ιδιοκτησίας αν δεν αναθεωρηθούν τα άρθρα περί δασών και απαλλοτριώσεων; 

Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη; Διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων; Είναι όντως ανεξάρτητη όσο την ηγεσία της διορίζει το υπουργικό Συμβούλιο;

Μήπως η επικείμενη Αναθεώρηση πρέπει να αποσαφηνίσει και το ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών; Ώστε να μην υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους;

Τι θα γίνει με το άρθρο 16 που αφορά και στο κρατικό μονοπώλιο των ΑΕΙ; 

Πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω του Συντάγματος ή να αφεθεί στον κοινό νομοθέτη η φορολογική και ασφαλιστική εγγύηση για τις επενδύσεις;

Ο Παναγής Βουρλούμης: Να μιλήσει η οικονομία και η κοινωνία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος τόνισε ότι είναι αντίθετος στη μονοπώληση της συζήτησης από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς. Έφερε ως παράδειγμα το άρθρο 3 που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κι όμως δεν επηρεάζει την ανάπτυξη. Θεωρεί ότι πρέπει να είναι αυτονόητη η καλή λειτουργία των θεσμών και πρόσθεσε ότι αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στον τρόπο που ασκείται η διακυβέρνηση, δεν πρόκειται να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς αναθεωρητέων διατάξεων, προσθέτοντας ότι μεγαλύτερη αξία έχει η αναθεώρηση σε άρθρα που αφορούν περισσότερο στη διοίκηση και λιγότερο στην πολιτική.

Θανάσης Διαμαντόπουλος: Προϋπόθεση η κυβερνησιμότητα

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος. Ο καθηγητής επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι βασική προϋπόθεση για ουσιαστική αναθεωρητική προσπάθεια, είναι να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα. Πράγμα που δεν επιτυγχάνεται με την απλή αναλογική. Απαραίτητο παράγοντα θεωρεί την εφαρμογή ενός πολιτικού σχεδίου με εσωτερική συνοχή. Επιπροσθέτως, εξήρε τα πλεονεκτήματα των μονοεδρικών περιφερειών. Και πρόσθεσε στις αναγκαίες συνθήκες για μια επιτυχημένη αναθεώρηση, τον δημοσιονομικό ορθολογισμό. Ακολούθως ανέπτυξε σύντομα τις τρεις εκδοχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Και κατέληξε υποστηρίζοντας ως ορθότερη την έμμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τον εκ των προτέρων έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Σπύρος Φλογαϊτης: Πρωθυπουργοκεντρικό το Σύνταγμα

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Σπύρος Φλογαΐτης. Ο διαπρεπής καθηγητής χαρακτήρισε “σπουδαίο” το Σύνταγμα του 1975. Σημείωσε όμως πως του έλειπε η πνοή για το μέλλον. Επ’ αυτού έφερε ως παράδειγμα τον λεπτομερή τρόπο, με τον οποίο το Σύνταγμα προβλέπει τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας την επαύριο μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κ. Φλογαϊτης στάθηκε στο ότι έχουμε επιλέξει το “Σύστημα Μιας Βουλής”. Κάτι που ισχύει από το 1862 και οδηγεί στη συγκέντρωση όλης της εξουσίας σε ένα πολιτειακό όργανο (πρωθυπουργός).

Στις προτάσεις του για την τωρινή αναθεωρητική προσπάθεια ανέφερε ότι πρέπει να ξαναδούμε την παραγωγή κανόνων δικαίου. Όχι με μονοπρόσωπες αποφάσεις, αλλά με σύμπραξη οργάνων της Πολιτείας. Διαφώνησε με τη λεπτομερή περιγραφή πράξεων της Δικαιοσύνης. Και κατέληξε λέγοντας ότι ένα μικρότερο Σύνταγμα, θα ήταν καλύτερο.

Η επιτυχία της εκδήλωσης

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε ζωηρός διάλογος με παρεμβάσεις που έκανε την εκδήλωση, πραγματικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική. Αυτός ήταν κι ο λόγος της επιτυχίας της.

Θάνος Τζήμερος και Χάρης Οικονομόπουλος έκλεψαν την παράσταση

Μεταξύ των εισηγητών και των κ.κ. Αθανάσιου Ράντου, Αντιπροέδρου Σ.τ.Ε., Χάρη Θεοχάρη, ανεξάρτητου Βουλευτή, Πέτρου Παραρά, επίτιμου Αντιπροέδρου Σ.τ.Ε., Θάνου Τζήμερου, Προέδρου “Δημιουργίας, ξανά!”, Νίκου Καραγεωργίου, επιχειρηματία, Πρόεδρου Ε.Σ.Β.Ε.Π., Δημητρίου Ράλλη, Πρέσβυ ε.τ. και Χάρη Οικονομόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών και πρ. Προέδρου Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Η παρέμβαση του Χάρη Οικονομόπουλου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Αφού αναφέρθηκε ευθέως στην ανάγκη υιοθετήσεως του προεδρικού πολιτεύματος, ασχέτως των προβλέψεων του άρθρου 110 του συντάγματος επικαλέστηκε την ρωμαϊκή αρχή: SALUS PATRIAE SUPREMA LEX ESTO!

Στην παρέμβαση του ο Θάνος Τζήμερος επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όμως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα η κατάργηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς μόνον έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση του έργου των δημοσίων λειτουργών και αξιοκρατία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής και πρ. Υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρ. Υπουργό, Μιχάλης Απέσσος, τ. Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γεώργιο Μέργος, πρ. Διοικητή ΙΚΑ, Γεώργιος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής “Συμμαχία για την Ελλάδα”, Δημήτρης Κωνσταντάρας, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων καθώς και πολλά στελέχη της Ν.Δ. και του ευρύτερου πατριωτικού και φιλελεύθερου πολιτικού φάσματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου