Γιατί ο Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εξηγεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτωβρίο και ποια είναι τα εμπόδια που ενδεχομένως δεν του επιτρέψουν να υλοποιήσει το σκοπό του. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος εξηγεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτωβρίο και ποια είναι τα εμπόδια που ενδεχομένως δεν του επιτρέψουν να υλοποιήσει το σκοπό του.


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προετοιμάζει ανακοινώσεις με υποψηφίους ευρωβουλευτές και βουλευτές. Για τις εθνικές εκλογές, ωστόσο, η ημερομηνία διεξαγωγής τους παραμένει άγνωστη. Κάποιοι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εικάζουν ότι θα γίνουν τον προσεχή Μάϊο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα προθεσμίες. Άρα πάμε για εθνικές εκλογές το προσεχές φθινόπωρο. Και οι λόγοι που κάτι τέτοιο προβάλλει ως το πιθανότερο σενάριο, είναι αρκετά σοβαροί και άρα πειστικοί.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει εκλογές τον Οκτώβριο

Πρώτος και πολύ βασικός στόχος του πρωθυπουργού και του στενού του περιβάλλοντος είναι η ολοκλήρωση της κατάληψης του Κράτους. Μέσω του στόχου αυτού, ο κ. Τσίπρας και οι άμεσοι σύμβουλοί του, ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να φέρουν κοντά τους και κάποια στελέχη από τον σημιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που το σίδερο είναι ζεστό και η ΝΔ αντιδρά στην προσπάθεια του προέδρου της να τα προσελκύσει.

Κατά δεύτερο λόγο, ο κ. ΑλέξηςΤσίπρας πιστεύει ότι με τις παροχές που δίνει και την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που θα σημειωθεί από την αρχή της τουριστικής περιόδου και μετά, το κλίμα για εκλογές θα είναι καλύτερο τον Οκτώβριο 2019 από το αντίστοιχο σήμερα. Στο ίδιο διάστημα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύει ότι θα μπορέσει να επηρεάσει και περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης από αυτά που επηρεάζει τώρα.

Παράλληλα όμως θα βελτιωθεί και το κλίμα στην Βόρεια Ελλάδα, χώρο όπου ο κ.Τσίπρας θα ποντάρει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και στην επιχειρηματική ενίσχυση του κ. Ιβάν Σαββίδη. Ασφαλώς δε, ειδικό βάρος δίνει ο πρωθυπουργός και στον κ. Σαββάκη, πρόεδρο των βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος σήμερα απέκτησε ελέω Τσίπρα και εθνική εμβέλεια. Είναι δε σαφής ότι ο πρώην ΣΒΒΕ θα πρέπει με κάποιους τρόπους να ανταποδώσει την αναβάθμισή του.

Από την άλλη πλευρά, ενόψει των ευρωεκλογών και με πιθανές εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση ρίχνει στο επικοινωνιακό παιχνίδι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά είναι αναστρέψιμη. Ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις 10 ή τις 12 μονάδες που εμφανίζονται από συγκεκριμένες εταιρείες. Μία τέτοια δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο. Δείχνει διαφορά 5,5 μονάδες ενώ στο ΚυριακάτικοΈθνος δημοσιεύτηκε άλλη έρευνα που δείχνει ότι η διαφορά είναι μόλις στις 4,1 μονάδες.

Οι δημοσκοπήσεις επιδιώκουν την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Βασικός στόχος της προβολής αυτών των ερευνών είναι να υπάρξει σπείρωση στις τάξεις των ψηφοφόρων και να φύγει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», στόχος των δημοσκοπήσεων είναι να καταμετρηθούν οι επιπτώσεις απότις φιλολαϊκές παροχές του Δεκεμβρίου (συντάξεις, αναδρομικά κλπ.). Τα αποτελέσματά τους θα ληφθούν κι αυτά υπόψη στις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού, πάντως, επικρατεί ανησυχία για την ανάλυση των γκάλοπ που έκανε το Ευρωκοινοβούλιο και δίνουν καθαρή αυτοδυναμία στηΝ.Δ. Στο πλαίσιο αυτό έτσι όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν εντολή να βγαίνουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και να υπερτονίζουν τη μικρή διαφορά που μπορεί να ανατραπεί όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και προχώρησαν οι παροχές και προσλήψεις της.

Και η Novartis στην φαρέτρα;

Αναφορικά με τον σχεδιασμό τώρα, η κυβέρνηση προβληματίζεται για τα αν πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση Novartis. Μέσα στον κυβερνητικό σχηματισμό υπάρχουν δυο τάσεις.

Η λαϊκιστική που θέλει πολιτικούς στη φυλακή και η μετριοπαθής που πιστεύει ότι οι διώξεις απομακρύνουν ένα κεντροαριστερό κοινό που απεχθάνεται τους φανατισμούς και τις διχαστικές κορώνες.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, εξελίξεις αναμένονται στις αρχές Μαρτίου. Αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές για ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων, τότε θα πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό. Ήδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα – “ΚόντραNews” μιλά για νέους μάρτυρες που… είδαν πολιτικούς να δωροδοκούνται. Και τονίζει ότι θα υπάρξουν διώξεις σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις.

Σοβαρό αγκάθι για την Κυβέρνηση είναι και το θέμα των τραπεζών, το οποίο ίσως από μόνο του, μπορεί να  οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές. Και τούτο διότι, μέσω μιάς τραπεζικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να αφήσει «καμμένη γη» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι θα επανέλθει ο ίδιος τροπαιούχος στην εξουσία μετά από νέες εκλογές μέσα στο 2020.

Υπό αυτή την έννοια, και μεν το πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εθνικές εκλογές. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένοι τραπεζικοί παράγοντες που μπορούν να τις προκαλέσουν.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου