Γιατί να πάρουν οι δήμοι τον ΕΝΦΙΑ

Ο Κώστας Χριστίδης εντοπίζει στην μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι δήμοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια. Θα υπάρξει διαφάνεια και ευθύνη για τους πολίτες δημότες. new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης εντοπίζει στην μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι δήμοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια. Θα υπάρξει διαφάνεια και ευθύνη για τους πολίτες δημότες.


Σε πρόσφατη εκδήλωση στον Πειραιά, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών Τάσος Αβραντίνης ανέπτυξε παλαιότερη πρόταση του Στέφανου Μάνου (ο οποίος επίσης παρέστη και μίλησε στην ίδια εκδήλωση) περί “μεταφοράς” του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Πως οι δήμοι θα πάρουν πάνω τους τον ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, η πρόταση συνίσταται στα εξής:

Kατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονη κατάργηση των περίπου ισόποσων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Με αυτούς το κράτος επιδοτεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παροχή του δικαιώματος σε κάθε δήμο να καθορίζει ένα ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος θα υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια κάθε ακινήτου προσαυξημένη με τον συντελεστή δόμησης. Θα το υπολογίζουν οι δήμοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες τους.

Η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους θα επιτυγχάνεται σε σύνδεση των δήμων με την βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού τέλους για κάθε ακίνητο με την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και την επακόλουθη καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο.

Μεταρρύθμιση με οφέλη

Τα οφέλη που προκύπτουν από την μεταρρύθμιση αυτή είναι τεράστια.

Κατ’ αρχάς, γίνονται πράξη οι συνταγματικές επιταγές. Σύμφωνα με αυτές, “η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται με βάση το αποκεντρωτικό σύστημα’’ (άρθρο 101, παραγρ.1). Και “η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης” (άρθρο 102, παραγρ.1).

Βεβαίως, δεν νοείται διοικητική αυτοτέλεια χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Ανεξαρτήτως τούτου, όμως, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προάγει την δημοσιονομική διαφάνεια. Οι δημότες μέσω τοπικών διαβουλεύσεων θα έχουν πιο σαφή εικόνα και πιο αποφασιστικό ρόλο για τις υπηρεσίες που επιθυμούν να λαμβάνουν από τον δήμο τους. Και για τα συνεπαγόμενα δημοτικά έσοδα, δηλ. τα ανταποδοτικά τέλη που θα καταβάλλουν.

Διαφάνεια στους δήμους, ευθύνη για τους πολίτες

Παραλλήλως, απλοποιείται δραστικά το σημερινό περίπλοκο φορολογικό σύστημα. Ενισχύεται το αίσθημα ευθύνης σε ατομικό και τοπικό επίπεδο. Οι δαπάνες των δήμων καλύπτονται από τους δημότες τους. Και όχι από τους φορολογούμενους άλλων δήμων (με εξαίρεση στις περιπτώσεις απομακρυσμένων ορεινών ή νησιώτικων δήμων, που μπορεί να τυγχάνουν συμπληρωματικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφέστερη και η σύγκριση μεταξύ επιτυχημένων και μη δημοτικών αρχόντων. Ενώ αυξάνεται και η ευθύνη των δημοτών για σωστές επιλογές. Ήδη και υπό το σημερινό καθεστώς είναι καταλυτική η σύγκριση μεταξύ των δήμων. Για παράδειγμα εκείνων που συλλέγουν τα απορρίμματα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλ. μέσω δημοτικών υπαλλήλων, με κόστος πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο ανά τόνο απορριμμάτων. Και εκείνων όπως, π.χ. της Ρόδου, ο οποίος έχει αναθέσει το σχετικό έργο σε ιδιωτική επιχείρηση.

Τέλος, μειώνεται η δυνατότητα των κεντρικών κυβερνήσεων να αναπτύσσουν κομματικές, πελατειακές σχέσεις. Όχι ότι τέτοιες σχέσεις δεν υφίστανται και σε επίπεδο δήμου. Αλλά με την μεγαλύτερη διαφάνεια και ευθύνη των δημοτών, οι δυνατότητες αυτές περιορίζονται. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση εξαγγέλθηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία ΔΕΘ. Θα ήταν ευχής έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου