Αλήθεια, πιστεύει το όραμα του ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος κρίνει ως πολύ θετική την ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ. Διερωτάται ωστόσο αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει στο όραμα του που μας κάλεσε να πιστέψουμε. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος κρίνει ως πολύ θετική την ομιλία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ. Διερωτάται ωστόσο αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει στο όραμα του που μας κάλεσε να πιστέψουμε.


Αν κάποιοι δημοσκόποι ρωτούσαν ποια είναι η γνώμη μου για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η απάντησή μου θα ήταν «πολύ θετική».

Το όραμα από την 83η ΔΕΘ

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μιλήσει για παροχές. Aλλά θα καλέσει αυτούς που τον ακούν να μοιραστούν μαζί του ένα όραμα. Αυτό μιας Ελλάδας που επάξια μπορεί να σταθεί στον 21ο αιώνα των κοσμογονικών αλλαγών. Kαι να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του.

Αυτό, κατά τον κ. Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να επιτευχθεί. Aν εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Αν καταστεί η χώρα πιο ανταγωνιστική. Αν βελτιωθεί αισθητά το επενδυτικό κλίμα. Αν μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Αν ενισχυθούν οι υποδομές. Αν καταπολεμηθούν η διαφθορά και η διαπλοκή. Αν απλοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και εξωστρέφεια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και αυτό απαιτεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις που κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, συμπλήρωσε. Κάτι δηλαδή που δεν συνέβη γιατί το παλαιό πολιτικό σύστημα βολευόταν με την διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις, εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί η ανάκτηση της εργασίας. Και η τόνωση του κοινωνικού κράτους, χωρίς όμως επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων.

Προτείνοντας επίσης ένα πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που πρόκειται να κάνει η κυβέρνησή του. Και είπε ότι κυβερνητική θέση είναι να ανατραπεί η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας βασικός πόλος στον διπολισμό

Όλα αυτά απέχουν πολύ από το σύνηθες στυλ και περιεχόμενο των ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα. Αποδεικνύουν ότι. Πρώτον, δεν θέλει να προκαλέσει τις αγορές και τους εταίρους -δανειστές. Δεύτερον, ότι είναι σφοδρή η επιθυμία του να προσελκύσει στην χώρα επενδύσεις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση – πιθανώς δε στο επίπεδο αυτό να έχει αμερικανικές διαβεβαιώσεις.

Επίσης, το ήπιο και εκσυγχρονιστικό περιεχόμενο της ομιλίας του, σε συνδυασμό με τον προηγηθέντα ανασχηματισμό, φέρνουν στο προσκήνιο την νέα του επιδίωξή. Να φέρει με το μέρος του ένα μέρος της “πεφωτισμένης” κεντροαριστεράς. Την στιγμή που η τελευταία δείχνει να είναι ιδεολογικά διχασμένη.

Συνοπτικά, ήταν μία δύσκολη ομιλία για τον Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα δεν θα προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως στο περίφημο 3% των συνιστωσών του κόμματός του. Το τελευταίο θα πρέπει να τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Πόσο μάλλον όταν διαπιστώνει ότι ο σημερινός προσωποπαγής ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά που δεν απέχουν πολύ από το 25% του εκλογικού σώματος. Δηλαδή, καθιερώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν βασικό πολιτικό πόλο στον νέο διπολισμό που αναδύεται στην χώρα. Διπολισμός, ωστόσο, που θα πάρει άλλες διαστάσεις αν καθιερωθεί η απλή αναλογική στο πολιτικό σύστημα.

Συμπέρασμα: Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξαντλήσει την τετραετία. Και εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει πολιτικές στις οποίες δεν πιστεύει. Στην ανάγκη όμως και οι Θεοί πείθονται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου