Ακραίος τυχοδιωκτισμός με καθαρό μυαλό

Ο Κώστας Χριστίδης καταγράφει μια σειρά από ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο ακραίος τυχοδιωκτισμός είναι το χαρακτηριστικό του. Από το “όχι” που με “καθαρό μυαλό” έγινε “ναι” το 2015. Την ιερή συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας, την εξαγγελία για νέες προσλήψεις… new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης καταγράφει μια σειρά από ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο ακραίος τυχοδιωκτισμός είναι το χαρακτηριστικό του. Από το “όχι” που με “καθαρό μυαλό” έγινε “ναι” το 2015. Την ιερή συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας, την εξαγγελία για νέες προσλήψεις…


Οι ενέργειες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδεί προ ουδενός διαδέχονται η μία την άλλη. Πρόσφατη κορυφαία εκδήλωση, στο πλαίσιο της όψιμης, κακότεχνης στροφής του Σύριζα προς την άλλοτε καθυβριζόμενη σοσιαλδημοκρατία, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο τραγελαφικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος τότε κατηγορούσε προκαταβολικά τους ψηφοφόρους του “ναι” ως “συνενόχους των μνημονίων”, σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει ότι χάρις στο μυαλό του που “καθάρισε” αμέσως μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η χώρα δεν οδηγήθηκε στην “απόλυτη καταστροφή”. Υπέστη, βέβαια, μία μερική καταστροφή, ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, λόγω επιστροφής στην ύφεση επί διετία, επιβολής των capital controls, πρωτοφανούς υπερφορολόγησης, απώθησης επενδύσεων, κ.α. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους μέχρι χθες νεοκομμουνιστές και σήμερα επίδοξους σοσιαλδημοκράτες.

Ακραίος τυχοδιωκτισμός με καθαρό μυαλό

Οφείλουμε, πάντως, να αναγνωρίσουμε ότι και παλαιότερα το μυαλό του κ. Τσίπρα ήταν “καθαρό”. Συγκεκριμένα, το 2011, εν όψει του δημοψηφίσματος που σχεδίαζε να διεξαγάγει τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε δηλώσει: “Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος (από την Ευρωζώνη), τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας, θα έλθει πολύ πριν από την κάλπη. Αυτό θα είναι μία επικίνδυνη ζαριά για την χώρα μας”.

Μετά, βεβαίως, θόλωσε πάλι το μυαλό του. Μετά καθάρισε και, αν καθαρίσει και άλλο, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει περαιτέρω στροφή προς την χριστιανοδημοκρατία αυτή την φορά και να κραυγάσει “Come back, κυρία Μέρκελ”.

Στο μέτωπο των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση ψήφισε – μόνη αυτή – την περαιτέρω περικοπή τους, τώρα προσπαθεί να πείσει, εντός και εκτός συνόρων, ότι το μέτρο αυτό είναι αχρείαστο. Γιατί τα χρήματα όλων, συνταξιούχων και μη, τα έχει ήδη υφαρπάξει μέσω των υπέρογκων άμεσων και έμμεσων φόρων…

Παρά την ιδιαιτέρως δυσχερή συγκυρία, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη εξήγγειλε 35.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Στις οποίες περιλαμβάνονται 10.000 προσλήψεις λόγω του κενού που δημιουργείται από την διακοπή της μισθοδοσίας ισάριθμων κληρικών από το δημόσιο. Οι οποίοι όμως θα επιδοτούνται από το δημόσιο!

Προσλήψεις μια συριζαϊκή πατέντα

Πρόκειται για νέα συριζαϊκή πατέντα. Η οποία πρέπει ίσως να εξετασθεί και στην περίπτωση των 50.000 περίπου αστυνομικών. Ίσως θα είναι καλύτερα να εξέλθουν και αυτοί από το δημόσιο και αντί να μισθοδοτούνται, να …επιδοτούνται από αυτό.

Έτσι θα μπορέσουν να “εντείνουν την αυτοπροστασία τους”, όπως συνέστησε η αρμόδια υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατ’ αναλογία συστάσεων του υπουργού Παιδείας για την επιβολή της τάξεως εντός των πανεπιστημιακών χώρων από ένα “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”. Στην θέση τους θα μπορούσαν να προσληφθούν καθαρίστριες, φύλακες, κηπουροί και άλλοι που αδυνατούν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Ο χώρος δεν επαρκεί για την παράθεση άλλων παραδειγμάτων. Όπως πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση και κατ’ εξοχήν ο πρωθυπουργός ενεργούν με νοοτροπία χαρτοπαίκτη. Έτοιμου να θυσιάσει τα πάντα στην κλιμάκωση ενός ακραίου τυχοδιωκτισμού.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου