ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ…

Μοίρασε το

Η ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η μαζική αμφισβήτηση του δικομματισμού, τα νέα πολιτικά σχήματα, οι τάσεις για την αλλαγή των συσχετισμών συγκροτούν τη νέα πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα δυναμική αντίστοιχη με την περίοδο της μεταπολίτευσης και με τα κόμματα που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

Δυο είναι οι προϋποθέσεις όμως για να πάρει θετικό δρόμο αυτή η φορά των πραγμάτων. Η πρώτη αφορά την αλλαγή του παραδοσιακού στερεότυπου του «κομματικού εγωισμού», δηλαδή όλης εκείνης της νοοτροπίας που θέτει το κομματικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο. Η νοοτροπία που στηρίζεται στην περιχαράκωση, την άρνηση συνεργασιών, τη φανατική αντιπαράθεση. Εδώ θα κριθούμε όλοι. Και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ…

Όσον αφορά τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πάντως οι πρώτες «εξετάσεις» της ήταν θετικές, με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που κέρδισαν τους τρεις μεγάλους δήμους με επικεφαλείς πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην οδηγηθεί η υπέρβαση του ισχύοντος πολιτικού συστήματος στην ισχυροποίηση των πολιτικών άκρων.

Ειδικά στη χώρα μας θα ήταν επιζήμιο ο πλουραλισμός στη νέα Βουλή να συμπεριλαμβάνει ακροδεξιές δυνάμεις που ευθέως αμφισβητούν τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να βάζεις το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Δεν μπορεί να ανατρέπεις το μεταδιδακτορικό πολιτικό σκηνικό με τους νοσταλγούς της δικτατορίας.

Επομένως οι διαφαινόμενες εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα αρχή. Η «μπάλα» είναι τώρα στην πλευρά των ίδιων των πολιτών. Η αποχή, η αναβίωση του δικομματισμού, η στήριξη των πολιτικών άκρων, η σταυροδοσία σε πρόσωπα του life style, είναι σίγουρα οι λάθος επιλογές.

Η ψήφος που έχει λογική, που δεν περιορίζεται στην αγανάκτηση και πιέζει για ένα βήμα μπροστά είναι η έξυπνη επιλογή…

Όλοι λοιπόν θα κριθούμε…

O  Θόδωρος Μαργαρίτης είναι Υπ. Βουλευτής Α’ Αθήναςτης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου