Οι διθύραμβοι μιας εθνικής ήττας

Ο Γιώργος Παπασίμος μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, λόγω της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να την εμφανίσει με διθυραμβικό τρόπο. new deal

Μοίρασε το

Ο Γιώργος Παπασίμος μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, λόγω της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να την εμφανίσει με διθυραμβικό τρόπο.


Η ψήφιση της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων στις Πρέσπες την Κυριακή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανισθεί με διθυραμβικό τρόπο, ότι επέλυσε ένα χρόνιο εθνικό θέμα, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος.
Και αυτό γιατί, ενώ η Χώρα βρίσκεται εν μέσω της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της σημερινής Τουρκικής ηγεσίας, χωρίς να κερδίζει ουσιαστικά τίποτα, προχώρησε στην αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων, με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Θέτοντας την Ελληνική υπογραφή και αναγνωρίζοντας, ότι οι κάτοικοι αυτού του κράτους είναι «Μακεδόνες», που ομιλούν την «Μακεδονική γλώσσα», όπως θα αναγράφεται στα διαβατήρια, ταυτότητες και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, επικυρώνεται με δραματικό τρόπο ο επικίνδυνος «Μακεδονισμός».
Πρόκειται για το ψευδές, αλλά υπαρκτό ιδεολόγημα, που διακινείται όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες δυνάμεις εντός και εκτός των Σκοπίων, περί δήθεν «διαμελισμένης Μακεδονικής Πατρίδας», που αποτελείται από την «Μακεδονία του Αιγαίου», που είναι υπό Ελληνική κατοχή, την «Μακεδονία του Πιρίν», υπό Βουλγαρική κατοχή και την «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Σκόπια), που είναι το μόνο τμήμα, που κατάφερε να ελευθερωθεί και να γίνει Κράτος!!! Έτσι, αυτό που αποτελούσε την εθνική γραμμή της Ελλάδος και ανέδειξε με εύγλωττο τρόπο ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, με την περίφημη φράση του «Το όνομα είναι η ψυχή μας», έρχεται να το ακυρώσει η παρούσα συμφωνία, προσδίδοντας πλήρη νομιμότητα στις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις της άλλης πλευράς.

Έπρεπε να προβάλει βέτο

Οι υπαρκτές μεγάλες ευθύνες των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, και ιδιαίτερα την περίοδο του 1992, όπου η Ελλάδα θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην επισπεύδουσα Γερμανία, για την διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, εάν δεν αναγνωρίζονταν το κρατίδιο των Σκοπίων ως Δημοκρατία των Σκοπίων ή με κάποιο άλλο όνομα χωρίς το παράγωγο της Μακεδονίας, δεν αποτελεί «άλλοθι» για την σημερινή κάκιστη για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία. Γιατί, πρέπει να είναι κανείς «τυφλός», ώστε να μην αντιλαμβάνεται, ότι η αναγνώριση από την Ελλάδα των Σκοπίων με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», που κατοικείται, όχι από «Βορειομακεδόνες», αλλά από «Μακεδόνες», που ομιλούν την «Μακεδονική γλώσσα» και όχι κάποιο Σλαβομακεδονικό ιδίωμα, αποτελεί τον πυρήνα του αλυτρωτισμού, ο οποίος πιθανότατα θα εμφανιστεί με απτό πρόσωπο στο μέλλον σε βάρος της Χώρας μας. Και αυτό, γιατί είναι προφανές, ότι αυτό το Κράτος πλέον, με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, θα αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, εν σχέσει με το ποιος έχει τα περισσότερα δικαιώματα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της «Μακεδονίας», το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται εντός της Ελλάδος.
Η τελευταία, όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μια περιοχή εντός της Ελλάδος και όχι Κράτος, όπως αυτό των Σκοπίων, μακροπρόθεσμα θα υπολείπεται και θα τείνει σε καθεστώς πλήρους απώλειας όλων των δικαιωμάτων της (ονοματολογικό, εμπορικά σήματα, ιστορία κ.λπ.).

Μελανό σημείο η παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας

Αλλά, πέραν του παραπάνω «μελανού σημείου», που είναι η επικύρωση από την Ελλάδα της «Μακεδονικής εθνότητας» και «Μακεδονικής γλώσσας», η συμφωνία αυτή είναι κάκιστη και διότι, ενώ παράγει διεθνείς συνέπειες από την υπογραφή της την προσεχή Κυριακή, ήτοι την απώλεια του ισχυρού διαπραγματευτικού όπλου της Ελλάδος, που ήταν η μη ένταξη της Χώρας αυτής στους διεθνείς θεσμούς (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.), που επιθυμεί αναφανδόν να εισέλθει, αφού η Ελλάδα δεσμεύεται να αποστείλει επιστολή για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της Χώρας αυτής, η υλοποίηση των προβλέψεων της συμφωνίας αποτελεί απλώς υπόσχεση του μέλλοντος.
Η επιχειρηματολογία ότι, αν στο μέλλον δεν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις των Σκοπίων, η συμφωνία αυτή θα είναι άκυρη και, έτσι, αναδρομικά δεν θα έχει καμία ισχύ και στους διεθνείς οργανισμούς, θα έχει πολύ μικρή αξία, δεδομένης της έντονης πίεσης των Η.Π.Α. και της Γερμανίας να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Είναι προφανές ότι, από την στιγμή, που τα Σκόπια ενταχθούν ιδιαίτερα στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, με επικύρωση της ενταξιακής τους αίτησης από τις υπόλοιπες Χώρες, η εκ των υστέρων άρνηση της Ελλάδος θα μοιάζει μάλλον με «πρωταπριλιάτικο αστείο».
Για αυτόν τον λόγο, με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, για μια ακόμα φορά η Ελληνική κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου της ιστορίας», εξ ου και ο σκωπτικός τίτλος του παρόντος άρθρου περί «διθυράμβων» μιας εθνικής ήττας.
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Γιώργου Παπασίμου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου