ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Η Μακεδονία είναι ελληνική συλλαλητήρια Tην άρνησή τους να παραχωρήσουν το όνομα και την ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας δεν τη διακήρυξαν «θερμοκέφαλοι» και «εθνοκάπηλοι Ελληναράδες" Την διακήρυξαν Έλληνες όπως οι Μάνεσης, Αρβελέρ, Τσάτσος, Θεοδωράκης που σε κείμενο τους έγραψαν πως το όνομα μας είναι η ψυχή μας. new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Έχουν βγει διάφοροι προπαγανδιστές και προσπαθούν να «ενοχοποιήσουν» την σθεναρή αντίσταση της Ελληνικής κοινωνίας, που εξακολουθεί πάντα να απορρίπτει το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια.

Λένε πως αυτό αποτελεί εμμονή των «Ελληναράδων» και των «πατριδοκάπηλων». Γενικά ανθρώπων κολλημένων με το «ένδοξο παρελθόν», και «ανίκανων να κοιτάξουν στο μέλλον».

Ανίκανων να χτίσουν, «γέφυρες» λέει, με μια νεοπαγή δημοκρατία που το μόνο που θέλει, λέει, είναι να «συνυπάρξει ειρηνικά» με την Ελλάδα.

(Και δείτε μια «σύμπτωση»:

Είναι λίγο πολύ οι ίδιοι, που δεκατέσσερα χρόνια πριν είχαν λυσσάξει να δεχθούμε το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο…

Μέχρι που βγήκε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε το φοβερό εκείνο:

 • Παρέλαβα κράτος δεν παραδίδω… κοινότητα!

Και τους το ’κλεισε το μαγαζί…)

Όμως, την άρνησή τους να παραχωρήσουν το όνομα και την ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας δεν τη διακήρυξαν «θερμοκέφαλοι» και «εθνοκάπηλοι Ελληναράδες»…

ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ Ο ΜΆΝΕΣΗΣ, Η ΑΡΒΕΛΈΡ, Ο ΤΣΆΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΊΚΗΣ

Την υπέγραψαν μερικά από τα σπουδαιότερα πνεύματα του σύγχρονου Ελληνισμού!

Το έχουν υπογράψει, αναστήματα όπως, ο Αριστόβουλος Μάνεσης (Καθηγητής, πρώην Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο), ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, η Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, πρώην Πρύτανης της Σορβόννης), ο Δημήτρης Τσάτσος κλπ.

Το ιστορικό κείμενο τους υπήρξε «ανοικτή επιστολή στην (τότε) ΕΟΚ» με ημερομηνία 28 Μαρτίου 1992, και τελείωνε με την εμβληματική φράση: «Για μας, η ψυχή μας είναι το όνομά μας».

Σήμερα ειρωνεύονται κάποιοι τη φράση, χωρίς να τολμούν να πουν ποιοι την έχουν υπογράψει…

«Ελληναράς» και ο Αριστόβουλος Μάνεσης;

«Πατριδοκάπηλη» και η Αρβελέρ;

«Θερμοκέφαλος» και ο Ελύτης;

Άντε να χαθείτε, ρε…

Όμως τους επανέφερε στην τάξη – μόλις χθες – ο Μίκης Θοδωράκης!

Ναι, ο Μίκης!

Ο οποίος δήλωσε πως «αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία από την Ελλάδα, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον»!

«Ακροδεξιός» εθνοκάπηλος και ο… Μίκης;

Θα μας τρελάνετε;

Για σκεφτείτε, όμως: Μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, άνω των 90 ετών, μιλάει τώρα για το Μακεδονικό, με αναφορά όχι (μόνο) στην Ιστορία, αλλά στο μέλλον!

Όχι στο σφετερισμό του Ελληνικού παρελθόντος, αλλά στους ολέθριους κινδύνους που εγκυμονεί για το μέλλον της χώρας!

Κι εκεί είναι η ουσία του πράγματος.

Πολιτικοί και γεωπολιτικοί είναι οι λόγοι που δεν μπορούμε να δεχθούμε το όνομα «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος.

Εμείς οι Έλληνες, δηλαδή…

Διότι το πώς θα το ονομάζουν οι υπόλοιποι, από την στιγμή που δεν το δεχόμαστε εμείς, μικρή σημασία έχει. Και το ξέρουν πρώτοι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Μόνοι κάποιοι στην Αθήνα δεν εννοούν να το καταλάβουν…

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΌΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ

Τι μας λένε ακριβώς τώρα;

Ότι, «υπάρχει Ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια». Και για να εμποδιστεί η διείσδυση αυτή, πρέπει να μπουν επειγόντως τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ!

Άρα, να αρθεί το Έλληνικό βέτο του Βουκουρεστίου (από το 2009).

Άρα να βρεθεί «κοινά αποδεκτή λύση» για το όνομα των Σκοπίων…

Μισό λεπτό, όμως:

Το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» κατασκευάστηκε μετά το 1920 από τους Σοβιετικούς (επί Τρίτης Διεθνούς)!

Στην αρχή για να στηρίξει το αίτημα για «ενιαία Μακεδονία-Θράκη».

Υστερα για την «ανεξάρτητη Μακεδονία».

Και τέλος ολοκληρώθηκε από τον Τίτο.

Στην αρχή λειτουργούσε υπέρ της Βουλγαρίας.

Στη συνέχεια υπέρ του Τίτο, ο οποίος ασκούσε πίεση και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Το 1944 (πριν ακόμα ξεσπάσει ο Ελληνικός εμφύλιος), το είχε αντιληφθεί πλήρως ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Έντουαντ Στετίνιους, ο οποίος είχε δηλώσει επίσημα (κι είχε ενημερώσει σχετικώς τους πρέσβεις της χώρας του διεθνώς) πως:

 • «Οι Η.Π.Α. ουδέποτε θα δεχθούν την δημιουργία στο χώρο αυτό κράτος με το όνομα Μακεδονία».

Κι όχι μόνο τότε…

Η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΑΙΤΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

O ίδιος ο Μπίλ Κλίντον είπε δημόσια λίγες μέρες πριν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ (2 Οκτωβρίου 1992):

«Για πολλούς Αμερικανούς το πρόβλημα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κατανοηθεί. Όμως στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίστηκε από τον τότε Υπουργό μας των Εξωτερικών, πρόσχημα επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδος. Αυτό μπορεί να γίνει ξανά, αιτία αστάθειας και συγκρούσεων».

Το ακούσατε: «Μπορεί να γίνει ξανά αιτία αστάθειας και συγκρούσεων…»

Αυτές είναι δηλώσεις του 1992, όχι του 1944…

Είπε επίσης τότε ο Κλίντον: «Χαιρετίζω την απόφαση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία, η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο Κράτος, υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία του η λέξη Μακεδονία».

Αυτά τα έλεγε πριν αναλάβει. Και πριν αναγκαστεί να «ισορροπεί» ανάμεσα σε διάφορές πιέσεις και συμφέροντα. Αλλά ο Κλίντον το τήρησε ως το τέλος.

Η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ, έγινε στην αρχή της δεύτερης θητείας του Μπους (υιού), δώδεκα χρόνια αργότερα!

Αλλά για δεκαετίες ήταν σαφές πως τέτοιο κράτος με τέτοιο όνομα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Και τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν πως θα τη… «σταθεροποιήσει»!

Τι ακριβώς προσπαθούν να μας πουν τώρα;

 • Ότι υιοθετώντας ένα σοβιετικό προπαγανδιαστικό κατασκεύασμα θα … «εμποδίσουν» τη Ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια! Είναι σοβαροί;
 • Κι ακόμα ότι υιοθετώντας ένα ψέμα που αποσταθεροποιεί την Ελλάδα, θα … «σταθεροποιήσουν» τα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει (παρά την κρίση) το ισχυρότερο – και σταθερότερο – δυτικό κράτος!
 • Κι ότι αναγνωρίζοντας ένα πολυεθνοτικό κράτος, σαν κάτι που δεν είναι, σαν… «εθνικό κράτος Μακεδόνων», θα το «σταθεροποιήσουν»!

Έχουν τρελαθεί;

Ο ΟΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΛΕΕΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΤΙΤΟ

Όταν ακόμα και η εγγονή του Τίτο, η Κροάτισσα συγγραφέας Σβετλάνα Μπροζ, δηλώνει τώρα (πριν λίγες μέρες στην «Καθημερινή») απερίφραστα πως:

«Ο όρος Μακεδονία δεν λειτουργεί»!

Κι ακόμα, σημειώνει η ίδια, σήμερα, χωρίς να μασά τα λόγια της:

«…Η συνέχιση της χρήσης του «συνταγματικού» ονόματος «Μακεδονία» – το οποίο δεν έχει γίνει δεκτό από τον ΟΗΕ! – συνιστά μόνον εξαπάτηση και προσβολή προς το διεθνή οργανισμό, αλλά και απόδειξη πως θεωρούν τους εαυτούς τους «έξυπνους» και όλους τους άλλους «ηλίθιους».

Θα ήθελα να θέσω στο τραπέζι ένα απλό ερώτημα: Αν παρουσιάσεις σε κάποιον ένα χάρτη, ο οποίος παραβιάζει την εδαφική του ακεραιότητα, τι θα περιμένεις να κάνει; Να δεχθεί τις προτάσεις στου; Θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατό;»

Φανταστείτε: Η εγγονή του Τίτο, το έχει καταλάβει!

Αλλά κάποιοι δικοί μας δυσκολεύονται να το καταλάβουν ακόμα…

Τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, που υποκρύπτει το όνομα «Μακεδονία» τον αποκαλύπτει και τον καταδικάζει ακόμα και η εγγονή εκείνου που δημιούργησε το πρόβλημα (με τη σημερινή του μορφή) πριν 73 χρόνια!

Κι όμως, σήμερα όποιος στην Ελλάδα μιλάει για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων αντιμετωπίζεται ως… «πατριδοκάπηλος»!

Είναι άραγε και η κα Σβετλάνα Μπροζ-Τίτο… «θερμοκέφαλη Ελληνίδα; Ή μήπως λέει τα προφανή, που κάποιοι δικοί μας δεν μπορούν να εννούν να κααταλάβουν;

Και για να συνεχίσω το ερώτημά της:

 • Τι θα συνέβαινε αν, ας πούμε «τα βρίσκαμε τώρα», και συμφωνούσαμε με κάποιο όνομα τύπου «Νέα Μακεδονία» (που είχαν απορρίψει όλοι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί το Απρίλιο του 1992) με την αντίστοιχη υποχρέωση, βέβαια, πως και οι Σκοπιανοί θα έπαυαν την αλυτρωτική προπαγάνδα στο εξωτερικό, αλλά και μέσα στη χώρα τους…

Κι ύστερα άλλαζε η κυβέρνησή τους (γιατί το έχουν αυτό οι Δημοκρατίες, κάθε τόσο να αλλάζουν κυβερνήσεις) και η επόμενη άρχιζε και πάλι τα ίδια. Και μάλιστα έβαζε «ιδιωτικούς φορείς» – κάποιες ΜΚΟ, ας πούμε – να εκδίδουν χάρτες και να συνεχίζουν την αλυτρωτική προπαγάνδα.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Τι θα συνέβαινε τότε; Εμείς θα είχαμε ήδη αποδεχθεί το νέο όνομα!

Πως θα αντιδρούσαμε;

Απάντηση (για να μη το κουράζουμε):

Δεν θα αντιδρούσαμε! Θα το καταπίναμε – κι αυτό.

Και τότε βέβαια, όσοι συμφώνησαν με τέτοιο εθνικό «φιάσκο» – μη το πω εθνικό έγκλημα – θα στιγματίζονταν για πάντα είτε ως «ηλίθιοι» είτε ως «προδότες».

(Κι όσοι απ’ έξω τους παροτρύνουν σήμερα να τα δεχθούν όλα αυτά, θα τους εγκατέλειπαν στην τύχη τους…)

Και ξέρετε κάτι;

Ο Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα – με το Σκοπιανό ειδικά:

Διότι στάση του κόμματός του για το θέμα ήταν το γνωστό σύνθημα (συγγνώμη, αλλά θα το γράψω όπως το έλεγαν τότε!)

«Στα…@@@δια μας και μας, η Μακεδονία είναι μακριά»!

Αλλά τότε μίλαγαν στο… 3%!

Το υπόλοιπο 97% του Ελληνικού λαού, δεν θα συγχωρήσει όλους τους υπόλοιπους, που έβαλαν την υπογραφή τους ή έδωσαν την ψήφο τους σε ένα τέτοιο «εμπαιγμό».

Τι θα συνέβαινε, αλήθεια, αν στο όνομα του «έντιμου συμβιβασμού» υποχρεώνονταν οι Σκοπιανοί να αλλάξουν το όνομα του κεντρικού αεροδρομίου τους, αλλά ζητούσαν κι από μας, να αλλάξουμε επίσης το όνομα του αντίστοιχου αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και το όνομα του «Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θράκης» – για «λόγους αμοιβαιότητας»;

Και τι θα γινόταν με τα εξαγώγιμα προϊόντα μας, που φέρουν το τόπο προέλευσής τους από τη γη της Ελληνικής Μακεδονίας;

Θα τα αλλάζαμε κι αυτά υποχρεωτικά, έτσι;

Όλα αυτά θα λειτουργούσαν απολύτως αποσταθεροποιητικά μέσα στην Ελλάδα. Σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνική κατάσταση…

Και επί πλέον, τι θα συνέβαινε, αν αύριο οι Αλβανοί των Σκοπίων, ζητούσαν αυξημένα δικαιώματα από την κεντρική τους Κυβέρνηση, αλλά και το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού» τους;

Και κάποιοι βουλγαρόφωνες των Σκοπίων έκαναν το ίδιο για λογαριασμό τους;

Θα είχαμε εμείς αναγνωρίσει «Μακεδονικό κράτος» που θα αποσυντίθονταν στις ΜΗ μακεδονικες «συνιστώσες» του!

Και θα έμενε μόνο η παρακαταθήκη ενός αλυτρωτισμού που στρέφεται εναντίον της Ελλάδος και θα την κληρονομούσαν άλλοι τότε.

Απέναντι σε μια Ελλάδα ήδη σπαρασσόμενη εσωτερικά…

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ

Έχει δίκιο, λοιπόν, ο Μίκης όταν λέει πως κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες για το μέλλον.

Η νομιμοποίηση ενός αλυτρωτισμού – και μάλιστα ψευδο-αλυτρωτισμού – είναι συνταγή που διαλύει τη χώρα μας και δυναμιτίζει ολόκληρη την περιοχή μας!

Είναι πλήρης νομιμοποίηση των «υπονοούμενων» της «Μεγάλης Μακεδονίας», της «Μεγάλης Αλβανίας» και της «Μεγάλης Βουλγαρίας»!

Και μάλιστα από τη μόνη χώρα – την Ελλάδα – που δεν διεκδικεί τίποτε!

Δεν είναι τυχαίο που:

 • Πρώτη χώρα που αναγνώρισε διεθνώς τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ήταν η Βουλγαρία (κι αργότερα βρέθηκε σε πολύ μεγάλη ρήξη με τους Σκοπιανούς),
 • Δεύτερη ήταν η Ρωσία (την «διείσδυση» της οποίας θέλουν να σταματήσουν οι ΗΠΑ ακολουθώντας πλήρως… το παράδειγμά της),
 • Τρίτη η Σερβία (που τώρα δημόσια το έχει μετανιώσει).
 • Και τέταρτη ήταν η Αλβανία που βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη μαζί τους…

Και μας λένε κάποιοι πως θα σταματήσει τάχα η Ρωσική διείσδυση στην περιοχή μας, αν… δικαιώσουμε πλήρως τη τωρινή Ρωσική και την παλαιότερη Σοβιετική πολιτική. Τρελάθηκαν εντελώς!

 • Η Ελλάδα είναι η μόνη Ορθόδοξη χώρα της περιοχής, που παρά τις καλές ιστορικές σχέσεις της με τη Ρωσία ΔΕΝ συμμάχησε ποτέ μαζί της (ενάντια στη Δύση). Και μας λένε ότι, αποσταθεροποιώντας οι δυτικοί την Ελλάδα, θα …σταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια!
 • Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εκτρέφει οποιαδήποτε αλυτρωτικό μεγαλοϊδεατισμό σε βάρος άλλης βαλκανικής χώρας.

Και μας λένε κάποιοι, πως νομιμοποιώντας το «Μακεδονισμό» που πυροδοτεί όλους τους αλυτρωτικούς μεγαλοϊδεατισμούς των γειτόνων μας (μεταξύ τους και κατά της Ελλάδος) θα… «σταθεροποιήσουμε» την περιοχή μας!

Τρελάθηκαν εντελώς.

Εμείς όμως, ΔΕΝ τρελαθήκαμε. Και πιστεύουμε πως οι ψευδοαλυτρωτισμοί δεν λειτουργούν σταθεροποιητικά. Λειτουργούν μόνον εμπρηστικά!

Άσε που «το όνομά μας είναι – πάντα – η ψυχή μας»!

Κι όποιος αυτό δεν καταλαβαίνει, θα το βρει μπροστά του…

Μιλημένα-ξηγημένα…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου