ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Μοίρασε το

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και οι σχετικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης τους, ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου , τόσο με την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και με μια σειρά εκδηλώσεις/ πρωτοβουλίες των Υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών , Παιδείας κ.α

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015 στο ΥΠΕΘΑ, σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με τον αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας.
Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται βρίσκεται η εκτίμηση, πως, στις σημερινές συνθήκες, η εθνική ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο.

[quote text_size=”small”]

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Ολγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από υπουργείο Παιδείας.

[/quote]
Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.

Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου.

Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τις γερμανικές οφειλές αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού για το σκοπό αυτό. Επίσης έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αίτημα του επαναπατρισμού των αρχαιολογικών θησαυρών που αρπάχτηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης όπου θα παραστεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην κατεύθυνση των ενίσχυσης των πρωτοβουλιών αυτών αναμένεται να συμβάλλουν εκτός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ θα υπάρχει συμβολή και από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ πρόταση για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κατέθεσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόταση θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής (19:30) σε ειδική ημερήσια διάταξη.

«Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς το λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου