ΝΑΥΑΓΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Τιτανικός βυθίστηκε διότι ουδείς ήταν στη γέφυρα για να δει προς τα που πηγαίνει το σκάφος. Είναι η εκδοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προτίμησε να επικεντρωθεί στις αιτίες του ναυαγίου. Απέναντί του ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στις …ταξικές επιπτώσεις του ναυαγίου. Οι διασωθέντες ήταν οι επιβάτες της πρώτης θέσης.

Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή των αιτιών του ναυαγίου. Είναι αυτή της πλοιοκτήτριας εταιρίας που για λόγους γοήτρου επιθυμούσε τη συντόμευση του παρθενικού υπερατλαντικού ταξιδιού. Ο καπετάνιος, παρά τις επιφυλάξεις των αξιωματικών του, είχε δώσει εντολή να “φουλάρουν” οι μηχανές και το πλοίο να φτάσει γρηγορότερα στον προορισμό του. Όσο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, η αιτία βρίσκεται αλλού. Όχι τόσο για λόγους κόστους, αλλά από την αλαζονεία περί του “αβύθιστου” υπερπλοίου δεν είχε προβλεφθεί επαρκής αριθμός σωσίβιων λέμβων.

Ο παραλληλισμός της ελληνικής οικονομίας με τον Τιτανικό, ανήκει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος, όπως κι ο πολιτικός του προϊστάμενος, πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζουν – όπως γνώριζε κι ο ατυχής πλοίαρχος του Τιτανικού – πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας εγκυμονεί τον κίνδυνο της πρόσκρουσης και του συνεπαγόμενου ναυαγίου. Η διαφορά με τον ατυχή πλοίαρχο είναι πως η κυβέρνηση κάνει ότι θεωρεί δέον και δυνατό να αποφύγει το ναυάγιο. Ο πλοίαρχος ούτε που φανταζόταν τι θα μπορούσε να συμβεί. Υπέθετε ίσως.

Για τον Αλέξη Τσίπρα οι παραπάνω πληροφορίες είναι χρήσιμες. Από τη στιγμή που το σκάφος δεν διαθέτει επαρκή αριθμό σωσίβιων λέμβων, ενδεχόμενο ναυάγιο θα οδηγήσει τους επιβάτες των άλλων θέσεων στον πάτο. Ορθώς, όπως υποψιάζεται, όσοι βρίσκονται στην πρώτη θέση θα διασωθούν. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να συνεχίσει το σκάφος να επιπλέει. Και ως γνωστό και σώφρων σε συνθήκες ιδιαιτέρως αντίξοες δεν ξεσηκώνεις πλήρωμα και επιβάτες σε ανταρσία…

Το …παραπάνω αυτονόητο είναι γνωστό στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Για αυτό και ζήτησε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει υπευθυνότητα και σωφροσύνη. Βεβαίως, το αίτημα του δεν αποστερεί τη δυνατότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να εκφράζει τις αντιρρήσεις του για τις πιέσεις που δέχεται το επιβατικό κοινό, προκειμένου το σκάφος να συνεχίσει να επιπλέει έστω και μετ’ εμποδίων. Πλην όμως οφείλει και να γνωρίζει πως η πλεύση είναι ζωτικής σημασίας για όλους, ενώ το ναυάγιο η θανατική καταδίκη όσων δεν βρίσκονται στην πρώτη θέση και θεωρεί πως εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου