ΣΤΟ ΛΑΚΚΟ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δίνει την εντύπωση ότι είναι διαρκώς εκνευρισμένος. Πως τίποτα δεν τον ικανοποιεί για αυτό και σπανίως χαμογελά. Το ύφος του είναι σαφώς παρεξηγήσιμο. Αποτελεί ένδειξη σοβαρότητας, ή απόδειξη σοβαροφάνειας;

Αισθήσεις, υποψίες κι επιφυλάξεις επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται από τα έργα. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει κλείσει ούτε ένα μήνα που ανέλαβε να ξαναστήσει τη διαλυμένη Ελληνική Αστυνομία. Θα ήταν άδικο να περιμένει κανείς πως θα το έκανε απλά κουνώντας ένα «μαγικό ραβδί». Απ’ την άλλη, βέβαια, δεν είναι και νέος στην… πιάτσα. Το… άθλημα το γνωρίζει καλά και τα διαπιστευτήρια ικανοτήτων έδειξε το 1999, όταν ο Σημίτης τον έριξε στο «λάκκο με τα φίδια» – όπως είχε παραπονεθεί τότε ως υφυπουργός Εμπορίου.

Κατά συνέπεια, έχει κάθε λόγο να δείχνει βλοσυρός και αυστηρός. Τόσο όταν έκανε κριτική σε όσους τον διαδέχθηκαν, όσο και τώρα που ξαναγύρισε στα παλιά του λημέρια και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Άλλωστε, σε ένα τέτοιο υπουργείο αν δεν δείχνεις και δεν είσαι αυστηρός – έως και αυταρχικός – το παιχνίδι το έχεις χαμένο από χέρι.

Κάπως έτσι, απ’ την πρώτη στιγμή προσπάθησε «να πιάσει τον ταύρο απ’ τα κέρατα» και να εκπέμψει μηνύματα με διαφορετικούς αποδέκτες. Πρώτος αποδέκτης το ίδιο το Σώμα και στόχος η κατασταλτική αυθαιρεσία. «Όποιος ακουμπήσει πολίτη χωρίς λόγο θα φεύγει», ακούστηκε να λέει. Ήταν το μήνυμα για μηδενική ανοχή στις «ζαρντινιέρες». Δεύτερος αποδέκτης πάσης φύσης ταραξίες. Έστειλε τις κλούβες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια δείχνοντας αποφασισμένος να καταργήσει το «άβατο». Σε επίπεδο συμβολισμού και μόνο η επαναφορά στην τάξη του συγκεκριμένου χώρου είναι σημαντική. Τρίτος αποδέκτης οι τρομοκράτες. Άρχισε τις επικηρύξεις κι έδειξε ότι το Σώμα επί δικής του υπουργίας δεν θα μείνει αδρανές.

Όπως συμβαίνει πάντα, η δράση φέρνει αντίδραση. Κάτι το επεισόδιο στο Φλοράλ, κάτι η φονική επίθεση των τρομοκρατών στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, ανάγκασαν και πάλι τον Χρυσοχοϊδη να εμφανιστεί αυστηρός στα κανάλια. Πλην όμως η αποπομπή του Βασίλη Τσατιούρα, την περασμένη βδομάδα, έδειξε πως η αυστηρότητά του δεν είναι επιφανειακή. Πόσο μάλλον που αποτελεί προϋπόθεση πολιτικής επιβίωσης.

Διότι στην καρέκλα που κάθεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι μόνος. Αν οι Αστυνομικοί αυθαιρετούν, ο υπουργός θα δει την κοινωνία να του γυρίζει την πλάτη. Αν οι κουκουλοφόροι αυθαιρετούν ανενόχλητοι πάλι η κοινωνία θα του γυρίζει την πλάτη. Αν οι τρομοκράτες παραμένουν ασύλληπτοι το ίδιο. Συνεπώς, ο υπουργός δεν έχει καμία διάθεση να ξοδέψει το παραμικρό απ’ το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο, για το χατίρι κανενός.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου