ΠΙΚΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Όταν πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός είχε επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών σε Ευρώπη και Αμερική, για να πείσει συμμάχους και φίλους ότι οι κερδοσκόποι χρησιμοποιούσαν το υπαρκτό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για να χτυπήσουν την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα η κακοπιστία στη χώρα μας περίσσεψε.

Είτε από ιδεοπληξία, κάποιοι είτε επειδή πίστευαν ότι θα εκμεταλλευτούν για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη τη συγκυρία, σχεδόν τον λοιδορούσαν ελπίζοντας; ότι οι ξένοι ηγέτες θα του επιφύλασσαν ανάλογη αντιμετώπιση! Μάλιστα υπήρχαν και σοβαροί αναλυτές που επέπλητταν τον Γ. Παπανδρέου για τα συνεχή ταξίδια του και ότι άφηνε τα καθημερινά προβλήματα για να ασχοληθεί με τη διεθνή υψηλή πολιτική. Ακόμα και όταν υπήρξε η κοινή επιστολή Μέρκελ, Σαρκοζί, Παπανδρέου προς Μπαρόζο για αντιμετώπιση των διεθνών κερδοσκόπων την ερμήνευσαν σαν επικοινωνιακό τέχνασμα που δεν περιείχε ουσιαστικό οικονομικό περιεχόμενο. Η χώρα βάλετο πανταχόθεν και το εσωτερικό μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές εμφανιζόταν. Η μυωπική πολιτική της Α. Μέρκελ που για τους γνωστούς ενδογερμανικούς λόγους επέτεινε το πρόβλημα και οδήγησε τη χώρα να ενεργοποιήσει το σωτήριο μηχανισμό στήριξης που απέτρεψε τελικά τη χρεοκοπία.

Τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη; Ακόμα και οι Γερμανοί τρέχουν και δε φτάνουν για να αντιμετωπίσουν την αποσταθεροποίηση του ευρώ και επιτίθενται στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης. Αυτοί είναι που συμφώνησαν για τον πρωτοφανή σε μέγεθος μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή το ΔΝΤ, ώστε να στηριχθούν στο μέλλον όποιες χώρες της  ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας με αποτέλεσμα μάλιστα να κατηγορηθούν για «προστατευτισμό». Αυτοί είναι μαζί με τους Γάλλους και άλλες χώρες του κοινού νομίσματος που ζήτησαν τη στήριξη από τους G20, στον κοινό αγώνα κατά της κερδοσκοπίας.

Ο πρωθυπουργός δικαιώθηκε πλήρως στην προσπάθειά του να αναδείξει ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία αποτελεί μόνο το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μια πικρή δικαίωση που επέτεινε τα χρονίζοντα και υπαρκτά προβλήματα της χώρας μας. Ματώσαμε ως χώρα και ως πολίτες τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ίσως το δικό μας πρόβλημα να αφυπνίσει και την κοιμώμενη Κομισιόν, που βλέπει πλέον ότι μόνο με πλήρη πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει το κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου