ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος εκ της θέσεως του, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οφείλει να είναι υπερκομματικός. Πλην όμως είναι γνωστό πως υψηλά τραπεζικά αξιώματα πήρε επί κυβερνήσεων ΝΔ, πρώτα ως Διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας και μετά την έλευση των Γάλλων, ως ο απόλυτος ρυθμιστής του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, ο Γιώργος Αλογοσκούφης που τον διόρισε στη θέση που κατέχει μέχρι σήμερα, “ανασχηματίστηκε” το χειμώνα του 2009 και το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, οι πολίτες τού αρνήθηκαν μια θέση στα βουλευτικά έδρανα. Στο μεταξύ στην πλατεία Συντάγματος τον διαδέχτηκε ο Γιάννης Παπαθανασίου. Κι εκείνον, τον Οκτώβριο του 2009, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο μόνος που δεν είδε διάδοχο ήταν ο κ. Προβόπουλος. Θα έλεγε κανείς πως ακλόνητος βλέπει τους υπουργούς Οικονομίας να περνούν…

Βέβαια, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι μια συνηθισμένη προσωπικότητα του ελληνικού τραπεζικού γίγνεσθαι. Στην Τράπεζα της Ελλάδας είχε θητεύσει κι ως υποδιοικητής, ενώ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομίας επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά. Συνεπώς, είναι ένας άνθρωπος που εκτός απ’ τον χώρο των τραπεζών, γνωρίζει και το χώρο της ΝΔ.

Ίσως όμως και να γνωρίζει πολλά άλλα ακόμα, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει στη θέση κι επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.

Μέρος των όσων γνωρίζει αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στον Τύπο. Πλην όμως ήταν η Βάσω Παπανδρέου που τα έθεσε ενώπιον του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γεγονός που προσδίδει και πολιτική διάσταση στο θέμα. Η πρώην υπουργός μαζί με άλλους εννιά βουλευτές της συμπολίτευσης με ερώτησή του επικρίνουν το σημερινό Διοικητή πως με τους χειρισμούς του διευκόλυνε τους απανταχού κερδοσκόπους να κτυπήσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Ήταν στις 5 Οκτωβρίου, μια μόλις μέρα μετά τις εκλογές, που ο κ. Προβόπουλος άλλαξε τον Κανονισμό στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) υιοθετώντας τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθέντων (failed) συναλλαγών για επιπλέον δέκα ημέρες, ενώ προηγουμένως αυτές διακανονίζονταν εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Ήταν μια απόφαση που κατά την εκτίμηση της κας Παπανδρέου (και όχι μόνο…) δημιούργησε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Ο κ. Προβόπουλος απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση, πλην όμως η πρώην υπουργός επανήλθε ζητώντας έγγραφα που να αποδεικνύουν πως δεν ενήργησε αυθαίρετα και ατύπως. Κι εδώ βρίσκεται το ουσιώδες, καθώς μια τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται και να τελεί εις γνώση, αποκλειστικώς, του κ. Προβόπουλου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου