ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ… ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το έδαφος για τη λήψη των σκληρών κι αντιδημοφιλών μέτρων που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε προλειάνει προεκλογικά ο Κώστας Καραμανλής. Τότε, ο τέως πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί με “ειλικρίνεια” στον ελληνικό λαό, λέγοντας πως οι περιστάσεις δεν επιδέχονται διαφορετική προσέγγιση και πως η νέα λιτότητα θα ήταν περίπου μονόδρομος.

Τότε οι πολίτες δεν τον καταψήφισαν επειδή είπε την “αλήθεια”. Τον καταψήφισαν διότι οι “αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις” ήταν δική του υπόσχεση από το 2004 – που όμως δεν τήρησε. Τότε οι πολίτες τον καταψήφισαν διότι υπήρχε απόσταση μεταξύ των λόγων και των έργων του. Από τη μια μιλούσε για περιορισμό του σπάταλου κράτους κι απ’ την άλλη αύξανε ρουσφετολογικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και προέβαινε σε αδικαιολόγητες σπατάλες που ικανοποιούσαν, κυρίως, την κομματική πελατεία. Από τη μια μιλούσε για αξιοκρατία και διαφάνεια και από την άλλη οργίαζε η πελατειακή αντίληψη και πολλαπλασιάζονταν τα φαινόμενα διαφθοράς. Από τη μια μιλούσε για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και για προστασία των αδυνάτων και από την άλλη αύξανε η φοροδιαφυγή, οι χαριστικές ρυθμίσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Υπήρχαν κι άλλες πολλές αντιφάσεις στην πολιτική του. Το πλήρωσαν ο ίδιος και το κόμμα του.

Η ανάγκη όμως για “τομές και μεταρρυθμίσεις” παρέμεινε. Και μια ευρεία πλειοψηφία πολιτών – ανεξαρτήτου ιδεολογικοπολιτικής προέλευσης – έδειξε να συναινεί στη λήψη αντιδημοφιλών μέτρων, υπό την προϋπόθεση να είναι δίκαια. Είναι η προϋπόθεση που καλείται να τηρήσει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μεγάλο στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου που πήρε ο ίδιος το πολιτικό κόστος της εξαγγελίας – έστω και καθυστερημένης – σκληρών μέτρων που θα πλήξουν την “ευδαιμονία” και το “βόλεμα” μεγάλης μερίδας πολιτών. Είναι η προϋπόθεση αυτή που θα καταδείξει και τη διαφορά μεταξύ του ίδιου και του προκατόχου του. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξει πως η διαφορά υφίσταται. Και πως ό,τι λέει ισχύει και επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Στην πράξη εξάλλου θα κριθούν – και κρίνονται – τα πάντα. Ίσως για αυτό κι ο Αντώνης Σαμαράς δεν διαφώνησε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Όχι μόνο διότι θέλει να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να κριθεί. Αλλά και γιατί κι ο ίδιος πιστεύει πως πολλά θα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα για να μη βουλιάξει. Πόσο δε μάλλον που η προεκλογική “παρακαταθήκη” του προκατόχου του τον δεσμεύει πολιτικά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου