ΤΑ ΜΜΕ (ΕΠΙ)ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από μια θυελλώδη εβδομάδα που ξεκίνησε με τη σύγκρουση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο ΚΤΕ οικονομίας, συνεχίστηκε με τη μαραθώνια συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στο Ζάππειο και ολοκληρώθηκε με την επικύρωση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου σταθερότητας η κυβέρνηση μετράει τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Στα αρνητικά είναι η εικόνα πολυφωνίας που βγήκε προς τα έξω με κάποιους βουλευτές να επικρίνουν υπουργούς ότι εμφανίζονται ως «προστάτες του λαού» για ευνόητους λόγους και άλλους υπουργούς και βουλευτές να στηρίζουν το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την «τιτάνια» προσπάθεια που καταβάλλει να πείσει την Κομισιόν και τις αγορές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξαγγέλλει. Η παρέμβαση μάλιστα του πρωθυπουργού να στηρίξει εμφαντικά τον υπουργό Οικονομικών ερμηνεύτηκε ως κίνηση με αποδέκτες τους «παλιούς» που δεν χάνουν ευκαιρία να ζητούν την «ευαγγελική» προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κινήματος. Όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος οι δεσμεύσεις έχουν ορίζοντα τετραετίας, και δεν είναι πειστικό να ζητούν κάποιοι να γίνουν σε τρεις μήνες πράγματα που δεν έγιναν για δεκαετίες.

Ερμήνευε μάλιστα το ανέβασμα των τόνων από μερίδα βουλευτών, είτε στην αγωνία για την επιτυχία της κυβέρνησης, είτε σε πικρίες κάποιων λόγω της μη συμμετοχής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε και σε διαφωνίες για κάποια σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τον Καλλικράτη και τον εκλογικό νόμο. Αυτοί οι τελευταίοι διαφωνούν μεν αλλά δεν μπορούν να εκδηλωθούν ανοιχτά καθώς τα δύο αυτά υπό επεξεργασία νομοσχέδια, αποτελούν τους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής, που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, έχει γίνει κοινωνός του προβληματισμού που επικρατεί σε τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό όταν ρωτήθηκε στο Ζάππειο αν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση νομοσχεδίων, απάντησε ότι οι βουλευτές θα πεισθούν και θα στηρίξουν. Ωστόσο στη συνάντηση που είχε με τους διευθυντές εφημερίδων και ρωτήθηκε σχετικά, όπως διέρρευσε, απάντησε πως αν καταψηφιστεί νομοσχέδιο της κυβέρνησης η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη και πάμε σε εκλογές. 

Κριτική με όρους παρελθόντος

Πάντως ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης από την πολυφωνία, αλλά και τις ερμηνείες που δίνουν τα ΜΜΕ στην έκφραση διαφορετικών απόψεων στα όργανα του κόμματος κατά την επεξεργασία των κυβερνητικών προτάσεων. Ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε την πάγια θέση του για δημοκρατικό διάλογο, είπε πως είναι θεμιτό και «υγιές» για το πολιτικό μας σύστημα να ακούγονται όλες οι προτάσεις και οι βουλευτές να παίζουν το συνταγματικό τους ρόλο, συμπλήρωσε ωστόσο θέτοντας την κόκκινη γραμμή, ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις οι διαφοροποιήσεις τελειώνουν. Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους πολιτικούς αναλυτές και οι συνεχείς αναφορές του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν κυβέρνηση συνολικά αλλά και κάποιους υπουργούς ατομικά, μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι κάποια μέσα εθισμένα στον τρόπο που λειτουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, με λαγούς και παπαγαλάκια, δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με τις ανοιχτές διαδικασίες, και τη λήψη αποφάσεων με ανοιχτό διάλογο, που μπορεί πολλές φορές να γίνεται έντονος και να εμφανίζεται ως ενδοκυβερνητικός πόλεμος. Υπάρχει βέβαια και ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στοχοποίηση από κάποια ΜΜΕ συγκεκριμένων υπουργών από κάποια ΜΜΕ, την οποία την ερμηνεύουν ως πίεση κάποιων κατεστημένων συμφερόντων να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Μάλιστα προ ημερών έγινε σχολιασμός από τον Γ. Πεταλωτή δημοσιευμάτων που αφορούσαν τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, και που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε «λιβελογραφήματα». Στην κυβέρνηση πάντως πιστεύουν ότι τα δημοσιεύματα αυτά θα συνεχιστούν καθώς όπως έλεγε υπουργός, κάποιοι ψάχνουν δια των πιέσεων διαύλους επικοινωνίας με το Μαξίμου και για το λόγο αυτό στο στόχαστρο μπαίνουν είτε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, είτε οι υπουργοί που αποτελούν προσωπικές επιλογές του.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού του κυβερνητικού επιτελείου, δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει όταν έδωσε το λόγο στον Θ. Πάγκαλο στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, το συντονιστικό του ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρόλος του κ. Πάγκαλου θα αναβαθμιστεί και θα γίνει καθημερινά ενεργός λόγω του κύρους και της μεγάλης πείρας του, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε δυσλειτουργία και πυροσβεστικά σε κάθε κόντρα, συνεπικουρώντας και τους νέους και άπειρους υπουργούς. Φυσικά σε συνεργασία με τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Και φυσικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε το δικό του μήνυμα από το Πολιτικό Συμβούλιο, όταν δήλωσε ότι αντιρρήσεις και διαφωνίες εκφράζουν όσοι φοβούνται τις αλλαγές.

Τα εσωτερικά «μέτωπα»

Μπορεί η κυβέρνηση να ασκεί κριτική σε όσους «διογκώνουν», τις διαφορετικές φωνές στους κόλπους της και να επιχειρεί να παρουσιάσει τις αντιθέσεις όχι ως αντιπαράθεση αλλά ως ένα νέο μοντέλο ανοιχτής διακυβέρνησης, ωστόσο από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών διαφαίνεται ότι κάποιες αντιπαραθέσεις έχουν ενοχλήσει τα ανώτερα κλιμάκιά της. Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα κορυφαία στελέχη δεν το εντοπίζουν ούτε στις εκτιμήσεις και ερμηνείες των ΜΜΕ, ούτε στα καυτά δίδυμα υπουργών, που αναδείχθηκαν είτε από προσωπικές πικρίες, είτε από διαφορετική προσέγγιση, είτε από απειρία κάποιων υπουργών. Το εντοπίζουν σε επίπεδο κόμματος και μεσαίων στελεχών τα οποία ζητούν εξηγήσεις και για τις κόντρες και για τις καθυστερήσεις, αλλά κυρίως για τα βασικά νομοσχέδια που βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης όπως είναι ο Καλλικράτης και ο νέος εκλογικός νόμος.

Για το λόγο αυτό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες μια γιγαντιαία εξόρμηση στελεχών σε όλη την επικράτεια που ενημερώνει για όλα αυτά τις κομματικές οργανώσεις. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας έχει τεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και σύσσωμο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος να διασκεδαστούν οι ανησυχίες στελεχών κυρίως στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία φοβούνται ότι με την αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας, τις συγχωνεύσεις των δήμων, και την κατάργηση των Νομαρχιών, πολλά από αυτά θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο. Μάλιστα σε πολλές από τις συναντήσεις αυτές ανέβηκαν οι τόνοι ωστόσο όπως δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αποκλείεται να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, καθώς όπως είπε η κοινωνία με συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές της.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου