ΖΑΡΙΑ… ΜΕ ΚΑΛΠΕΣ;

Μοίρασε το

 του ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ 

«Κουπί» μέχρι τον Σεπτέμβρη , αν μέχρι τότε δεν συμβεί κάτι το απρόοπτο, και από εκεί και πέρα οι εκλογές πέφτουν στο τραπέζι ανάλογα με το κλίμα.

Ουσιαστικά , όπως παραδέχονται ακόμα και συνεργάτες του,οι επιλογές για την «επόμενη μέρα» της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου , για τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι πλέον πολλές.

ΤΟ «ΑΓΧΟΣ» ΤΟΥ 153

Η Κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ , μετά και την απομάκρυνση του Παναγιώτη Κουρουπλή έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα (έμειναν πλέον 154 και ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή πόσοι , ποιοι και πότε θα είναι οι επόμενοι που θα αποχωρήσουν) προσθέτοντας ένα ακόμα «βαρύ» άγχος στο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος και δημοσίως έχει πει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με οριακές πλειοψηφίες 153 βουλευτών και να εκβιάζεται , όπως συνέβη με τον Κ. Καραμανλή.

Παράλληλα είναι πλέον κατανοητό και στο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών ότι το Μεσοπρόθεσμο ,μπορεί να πέρασε με χοντρούς εκβιασμούς, δεν βγάζει πουθενά , γιατί απλούστατα δεν βγαίνουν τα νούμερα και θα είναι αναγκασμένος να λάβει αργότερα ακόμα σκληρότερα μέτρα (πιθανότατα μέσω του νέου Μνημονίου) .
 Για την ώρα όμως «απωθούνται» για αργότερα τα εκλογικά σενάρια, κι΄ αυτό γιατί αν πήγαινε τώρα σε πρόωρεςκάλπες ο Πρωθυπουργός , όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη , τότε δεν θα ήταν απλά μια ήττα  ή μια εκλογική συντριβή.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού , σημείωναν πως με μια «καλή διαχείριση» και «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με ορθοπεταλιές μέσα στο κατακαλόκαιρο», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βελτιωθεί κάπως το κλίμα και να μπορέσει ο Γ. Παπανδρέου «να ρίξει την ζαριά των εκλογών» , ευελπιστώντας σε μια σχετικά «αξιοπρεπή ήττα» , αν και ορισμένοι από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκτιμούν πως υπό κάποιες προϋποθέσεις «μπορεί να πάει ακόμα και για ισοπαλία στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου».

Πρώτο και καθοριστικό σταθμό – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο και απρόβλεπτο- αυτής της «εκλογικής τροχιάς» θεωρούν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την παρουσία εκεί του Πρωθυπουργού . «Αν βγουν κάποια πράγματα και καταφέρει να τα περάσει βελτιώνοντας κάπως το κλίμα , τότε είναι πιθανό να παίξει το χαρτί των εκλογών προσδοκώντας πως ναι μεν θα χάσει αλλά δεν θα έχει αυτοδυναμία και η Ν.Δ» , τόνιζαν στελέχη που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό, Σημείωναν όμως πως υπάρχει και εναλλακτικό εκλογικό σενάριο.

Δηλαδή αν εκτιμηθεί στη ΔΕΘ πως υπάρχει μεν μια βελτίωση του κλίματος , αλλά υπάρχουν σοβαρά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης , τότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , θα παγώσει μέχρι το τέλος του χρόνου και από εκεί και πέρα θα επανεκτιμηθούν οι καταστάσεις.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Τα χαρτιά στα οποία ποντάρει ο Πρωθυπουργός , μήπως και αναστρέψει το κλίμα είναι πρωτίστως:

–    Ένα συμφωνημένο σχέδιο με τους Ευρωπαίους για «βιώσιμη ρύθμιση» του χρέους , κάτι που θεωρείται πως μπορεί «να πουλήσει προοπτική και ελπίδα» στο εσωτερικό.  Οι συζητήσεις αυτές είναι ήδη σε εξέλιξη και παρά τα διάφορα σενάρια που ακούγονται , δεν είναι καθαρό τουλάχιστον από την πλευρά της Κυβέρνησης, το τι ακριβώς μπορεί να είναι θετικό και ανεκτό από την Ελλάδα ως «ρύθμιση του χρέους».

–    Το νέο δάνειο μαμούθ το οποίο συζητήθηκε και σχεδόν κλείδωσε στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και για το οποίο οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν πλην απροόπτου μέχρι το τέλος Ιουλίου .

–    Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (από πολλούς θεωρείται ως το μεγάλο όπλο του Γ. Παπανδρέου με άμεσα αποτελέσματα , αν τελικά προχωρήσει).  Ουσιαστικά θα «ξεπαγώσουν» και θα διατεθούν για έργα στην Ελλάδα περίπου 17 δις ευρώ από την Ε.Ε (χωρίς ή με ελάχιστη εθνική συμμετοχή) . Μπαρόζο και Γιούνγκερ ήδη στη  Σύνοδο Κορυφής εισηγήθηκαν τον συνολικό επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα , ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου ο Γ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στον Μπαρόζο (την Πέμπτη το
βράδυ)   ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση των κονδυλίων , αφού «τηρήθηκε η δέσμευση για το Μεσοπρόθεσμο».

….ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως αν τελικά «περάσει χωρίς ζημιές τον κάβο της ΔΕΘ» ο Πρωθυπουργός τότε σε πρώτη φάση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να «αρχίσει να μεταβάλλει την αρνητική ψυχολογία του κόσμου» το δημοψήφισμα για τα θεσμικά θέματα. «Πολύς δικός μας κόσμος ή κοτάει πλέον προς τα αριστερά ή μας βρίζει μεν αλλά τηρεί και μια στάση αναμονής . Αυτός ο κόσμος έλκεται από την ιδέα μεγάλων ανατροπών στο πολιτικό σύστημα και τομών στους θεσμούς που θα αλλάξουν την βαλτωμένη χώρα», επεσήμαινα συνεργάτες του Πρωθυπουργού
και πρόσθεταν ότι πολλά από αυτά «που ζητάει ο κόσμος στις Πλατείες για ανατροπές στο Πολιτικό Σύστημα θα περιέρχονται στο πακέτο».

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Βαρόμετρο» όμως για τις εξελίξεις και δη για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τους σχεδιασμούς του για την συνέχεια , είναι αν θα μπορέσει  να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη , μαζί με την πιθανή ρύθμιση του χρέους συγκεκριμένες και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις και προγράμματα για το που και πότε θα πάνε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ , ώστε να αρχίσει να τρέχει μια μικρή έστω ανάπτυξη και να αρχίσει να ζεσταίνεται η οικονομική μηχανή. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αν το πετύχουμε θα υπάρξει έστω μια μικρή βελτίωση του κλίματος
και μετά βλέπουμε» , τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος .

Σε περίπτωση που μπορέσει μέχρι τον Σεπτέμβρη ο Πρωθυπουργός να βρει άκρη με τα Κονδύλια του ΕΣΠΑ , την συμφωνία για το χρέος και το νέο δάνειο , θα έχει  την δυνατότητα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη εκλογική πλατφόρμα και ανάλογα διλήμματα , όπως π.χ « εμείς με την υπευθυνότητα μας είχαμε αποτελέσματα , η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης τι αποτελέσματα απέφερε ;» , ή «κερδίσαμε ένα δύσκολο γύρο μπορούμε να παλέψουμε και για καλύτερα αποτελέσματα κ.α».

 ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Πάντως πέραν των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως στην εκλογική ατζέντα» του Μαξίμου εγγράφονται ακόμα :

– To νέο φορολογικό σύστημα με το οποίο θα διασφαλίζονται κατά το δυνατόν δίκαιες και σταθερές ρυθμίσεις και το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

-Οι    διαρθρωτικές και λειτουργικές αλλαγές σε υπηρεσίες και παροχές του Κράτους (Υγεία, Παιδεία κλπ) μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας με διμερείς συμφωνίες προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

– Η πλήρης διαλεύκανση της “παράγκας” του ποδοσφαίρου. Όσο παράταιρο και αν ακούγεται, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σπάσιμο του αποστήματος με τα στημένα παιχνίδια καθώς εκτιμά ότι έχει θετική απήχηση στηνκοινή γνώμη ενώ προτίθεται να διευρύνει το “κυνήγι της παράγκας”, όπως το ονόμαζε υπουργός, παντού: Από τον τζόγο και τα καύσιμα, μέχρι τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην αγορά και τις υπηρεσίες του κράτους”. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία, “πρέπει να χυθεί φως παντού, αυτό ενισχύει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία”

ΤΟ 180

Πέραν τούτων όμως κομβικό σημείο για το αν τελικά θα ρίξει «την ζαριά των εκλογών» , είναι αν τελικά θα πάει το νέο μνημόνιο στη Βουλή για να ψηφιστεί με 180 ή με απλή πλειοψηφία. Ο Α,. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι αν πάει με 180 τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες . Για την ώρα ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πάρει την τελική απόφαση γιατί περιμένει τις εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Αν κρίνει ότι θα πάει σε πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο , διότι ότι ήταν να πάρει το πήρε και δεν θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση κλίματος , τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ζητήσει ψήφιση του νέου Μνημονίου με 180 κατηγορώντας τον Α. Σαμαρά για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας που μπορεί να οδηγήσει την χώρα να έχει άδεια ταμεία και να μην μπορέσει καν να εκμεταλλευτεί μια συμφωνία για ρύθμιση του χρέους , επιχειρώντας να του φορτώσει την ευθύνη για τις πρόωρες κάλπες.

ΜΙΣΟΙ – ΜΙΣΟΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Βέβαια για πολλούς το ενδεχόμενο εκλογών σήμερα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας καθώς ουδείς διανοείται καμία κυβέρνηση στο ναδίρ της δημοτικότητας της, να βάζει με τα χέρια της το βρόχο που θα “κρεμαστεί”.

Όμως… με όποιον υπουργό, υφυπουργό, βουλευτή και κομματικό στέλεχος μιλήσει κανείς αυτές τις ημέρες όλοι το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Άλλοι το θέλουν, άλλοι το φοβούνται, άλλοι το ξορκίζουν. Όλοι όμως το συζητούν ως πιθανότητα. Είτε ως αναγκαιότητα είτε ως πολιτική επιλογή, το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό. Από την ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός έκανε τον ανασχηματισμό, όσοι είδαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης σχολίασαν ότι είναι “εκλογικού ορίζοντα” καθώς έχει έμπειρα στελέχη –αποφεύγοντας τα πειράματα με νέους – και πέτυχε τον “ιστορικό συμβιβασμό” με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο γεγονός που διασφαλίζει την εσωτερική νηνεμία για ένα διάστημα τουλάχιστον.

Οι μισοί υπουργοί και πολλοί βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι τις εκλογές τις θέλει ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Ο ίδιος δημοσίως δεν έχει αναφερθεί σε αυτό, ωστόσο όσοι το υποστηρίζουν ερμηνεύουν ως προανάκρουσμα των προθέσεων του την πρόταση του για αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην έγκριση της δανειακής σύμβασης

Στη λογική υπέρ των πρόωρων εκλογών εκτός του κ. Βενιζέλου φέρονται να είναι και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραϊτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης όπως και ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, στον αντίποδα οι πλειονότητα των υπουργών (Δ. Ρέππας, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης κ.α)  αλλά και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι δεδηλωμένα εναντίον της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. “Δεν φτάσαμε μέχρι εδώ, ψηφίζοντας τέτοιους νόμους και τέτοια μέτρα κόντρα στη συνείδηση μας για να πάμε σε εκλογές. Είναι τρελό!” έλεγε εις εξ αυτών. Κανείς δεν το αποκλείει φυσικά καθώς οι εξελίξεις είναι άδηλες. Ωστόσο δεν πρόκειται να το επιλέξουν παρά μόνο ως ύστατη λύση ανάγκης. Παράλληλα, στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου αρνούνται σφόδρα το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πλειοψηφία των 180 στη δανειακή σύμβαση. “Κατ’ αρχήν ο κ. Σαμαράς το απέρριψε κατηγορηματικά. Άρα γιατί να εκτεθούμε; Αν προκύψει λόγος να πάμε σε εκλογές δε χρειαζόμαστε το πρόσχημα των 180 πάμε και μόνοι μας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου