ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μοίρασε το

Η πύκνωση των κρουσμάτων έλλειψης συνοχής στην τρικομματική συγκυβέρνηση αγχώνει ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Τρία γεγονότα που σημειώθηκαν χθες προκαλούν και επιτείνουν αυτή την ανησυχία. Καταρχάς, η απόσυρση της τροπολογίας από τον υπουργό Εργασίας για την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς σε ΟΕΚ και ΟΕΕ, καθώς ήταν ορατό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία απεσύρθη δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και δεν είναι η μοναδική περίπτωση που υπουργός της κυβέρνησης παίρνει άρον-άρον πίσω μια τροπολογία.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την τροπολογία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη φορολογία των σκαφών, μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ το μεγαλύτερο ναυάγιο που επέφερε το πιο καθοριστικό -μέχρι στιγμής- πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης ήταν η απόσυρση από το Υπουργείο Οικονομικών της σκανδαλώδους τροπολογίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, λόγω πληροφοριών ότι και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θα υπήρχαν εκτεταμένες ανταρσίες και η τροπολογία κινδύνευε να απορριφθεί.
Το δεύτερο γεγονός που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αποστασιοποιημένη στάση που επιλέγει να τηρήσει και πάλι για λόγους τακτικής και εσωκομματικής κατανάλωσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι αιχμές που αφήνει κατά του πρωθυπουργού και των επιλογών του. Μόλις χθες η Ιπποκράτους σε non paper που διένειμε προς τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, σε μια εμφανή προσπάθεια υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα και να «κοντύνουν» τα συναισθήματα ικανοποίησης που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο, σημείωνε για την επίσκεψη Μέρκελ ότι δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας…
Τρίτη και εξίσου σοβαρή πηγή ανησυχίας είναι τα βέλη που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ με αφορμή την άρνηση του προέδρου του να παραστεί στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. «Είναι κρίμα που σε μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα, ο κ. Κουβέλης δε θέλησε να εμφανισθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση και να υποστηρίξουν σε μία συζήτηση με την κ. Μέρκελ από κοινού την εθνική στρατηγική», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σε αντίστοιχο ύφος, συνιστώντας προς πάσα κατεύθυνση ψυχραιμία.
Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με την αποκάλυψη του θέματος της λίστας Λαγκάρντ και τα σχόλια εκ μέρους της Αγίου Κωνσταντίνου για τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες της Ιπποκράτους, κάτι που ενόχλησε έντονα τον κ. Βενιζέλο και το περιβάλλον του.
Όλα αυτά τα φαινόμενα φέρνουν εύλογα πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να θέσει εκ νέου επι τάπητος το ζήτημα της διατήρησης της συνοχής της κυβέρνησης στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η διεξαγωγή της οποίας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. Επισημαίνεται πάντως ότι αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απουσιάζει στο Παρίσι όπου έχει κληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα την παγκοσμιοποίηση.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου