Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

new-Deal ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Επιλογές θεμάτων και άξιων προσοχής άρθρων από την συντακτική ομάδα του new-Deal
κανενα new deal για τουσ ξεριζωμενουσ

ΚΑΝΕΝΑ NEW DEAL ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ (42 ΕΚ.) ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!

«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΙ «27»

Την ώρα που οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν «ικανοποιημένοι» για τη συμφωνία που πέτυχαν αναφορικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η σημερινή παγκόσμια ημέρα προσφύγων έρχεται να υπενθυμίσει με τον πλέον σκληρό και κυνικό τρόπο, ότι το κύμα των «υποχρεωτικά εκτοπισμένων» μεγαλώνει και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μεθόδους τύπου σύστασης Frontex, ούτε με διευρύνσεις συμφωνιών επανεσδοχής, κ.ο.κ. Απαιτείται άμεσα ένα παγκόσμιο new deal για να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία του Πλανήτη.

 

 

Επειδή όμως κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό, οι ηγέτες του Δυτικού κόσμου έχουν κάθε λόγο να εμφανίζονται ικανοποιημένοι όταν συμφωνούν έστω και σε μέτρα ασπιρίνες. Ανάμεσά τους κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη συμφωνίας των «27» για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνίας «σημαντικής», υπό την έννοια της διάστασης απόψεων και προσεγγίσεων των κρατών – μελών που αποδεδειγμένα δεν υφίστανται στον ίδιο βαθμό την πίεση του προβλήματος.

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συζήτησαν, ούτε συζητούν τα αίτια του προβλήματος και την εξάλειψή τους. Επιμένουν να συζητούν τη «δίκαιη κατανομή των βαρών» που συνεπάγεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Έτσι, έμειναν για άλλη μια φορά σε ρυθμίσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω της Frontex, αλλά και στη διενέργεια κοινών πτήσεων των κρατών της ΕΕ, σε σχέση με την επιστροφή των λαθρομεταναστών. Επίσης, οι «27» θα προωθήσουν συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, τόσο με τις χώρες προέλευσής τους, όσο και με τις χώρες διέλευσής τους.

Και επειδή στο πλαίσιο μιας τέτοιου είδους αντιμετώπισης, κάποιος πάντα ευθύνεται περισσότερο, η Τουρκία και η Λιβυή είχαν την τιμητική τους. Χαρακτηρίστηκαν χώρες-κλειδιά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και θα ενισχυθούν οικονομικά από την ΕΕ για να κρατούν μακριά απ” τα ευρωπαϊκά σύνορα τους πρόσφυγες.

Αυτοί ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έφθασαν τα 42 εκατομμύρια. Οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατ., ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ανέρχονται στα 16 εκατ., ένας αριθμός μικρότερος κατά 700.000 αναλογικά με το 2007.

Βασικός λόγος ξεριζωμού προβάλλονται οι συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατ.κατοίκων. Όπως τονίζει ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες η κρίση των προσφύγων στο Πακιστάν είναι «ίσως εκείνη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κρίση στη Ρουάντα» το 1994.

Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και επιβράδυνση του συνολικού αριθμών των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατ. άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν, ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως «τουλάχιστον 5,7 εκατ, πρόσφυγες ζουν στη λήθη», μη διαθέτοντας «καμία άμεση λύση εν όψει». Τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων έχει η Κολομβία με 3 εκατ. ανθρώπους, ακολουθούμενη από το Ιράκ (2,6 εκατ.), το Νταρφούρ (2 εκατ.) και κατόπιν η ΛΔ του Κονγκό (1,5 εκατ.) και η Σομαλία (1,3 εκατ.).

Η Νότιος Αφρική ήταν η χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου με 839.000 αιτούντες, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (49.000 αιτήσεις) και η Γαλλία (35.000).

Το Πακιστάν είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή προσφύγων (1,8 εκατ.) και ακολουθούν η Συρία (1,1 εκατ.), το Ιράν (980.000) και η Γερμανία (582.000). Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ