Κυριακή, 27 Μαΐου 2018
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, γόνος επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής οικογένειας των Πατρών (Νεολόγος Πατρών, 1879-1973), γεννήθηκε στο Ψυχικό το 1941 και φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια δημοσιογραφικής καρριέρας.
Οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, έχει τιμηθεί με 42 δημοσιογραφικά βραβεία και είναι Ιππότης της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Εργάστηκε 30 χρόνια στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και σε άλλα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συνεργάστηκε με γνωστές εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά.
Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες Εστία, Ναυτεμπορική και είναι σύμβουλος στο περιοδικό Μάνατζερ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσιάζει την εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» στο οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc.
Είναι επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και διοικητικός πρόεδρος του ελληνικού τμήματός της, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χρημάτισε επί εξαετία πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου. Από το 2002 είναι μέλος της Γερουσίας για την Ένωση της Ευρώπης, από την οποία και τιμήθηκε για τα άρθρα του περί ομοσπονδιακής Ευρώπης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Yves longchamp: «μαυρη τρυπα» η ελλαδα

YVES LONGCHAMP: «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» Η ΕΛΛΑΔΑ

«Προσωπικά δεν βλέπω καμμία λύση στον ορίζοντα για την Ελλάδα. Όλοι οι δείκτες απέχουν πολύ από τού να δείχνουν προς την ανάκαμψη. Αντιθέτως, έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα οδεύει προς νέα συμπίεση των οικονομικών δραστηριοτήτων και άρα έχουμε μία από τα ίδια». Υπεύθυνος Ερευνών στην ελβετική εταιρεία Ethenea Independent Investors (Schweiz) A.G., σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ο κ.Yves Longchamp δεν μασάει τα λόγια του.

«Στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά το ψυχόδραμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οικονομία και ο προϋπολογισμός τα πάνε πολύ χάλια. Δεν βλέπουμε καμμία βελτίωση και η μακροοικονομική κατάσταση παραμένει δραματική. Η ανεργία βρίσκεται στο 23%, το ΑΕΠ παραμένει 26% πιο κάτω από το αντίστοιχο του 2009, οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες και η κατανάλωση βρίσκεται σε στασιμότητα. Ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει καμμία απολύτως ένδειξη που να δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Η χώρα οδεύει προς την ύφεση», τονίζει.

«Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Παρά την εσωτερική υποτίμηση, η παραγωγική μηχανή της χώρας παραμένει αδρανής, γιατί πάσχει από εξωστρέφεια και πρόσβαση σε εκτός Ελλάδος αγορές. Το ακανθώδες αυτό πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέες παραγωγικές και εξωστρεφείς επενδύσεις, αλλά πώς να γίνουν όταν κυριαρχεί η πολιτική αστάθεια… Ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα όπου άλλα ψηφίζει το κοινοβούλιό της και άλλα γίνονται στην πράξη;

»Η Ελλάδα έχει γίνει μία «μαύρη τρύπα», στην οποία κανείς δεν βλέπει τί συμβαίνει. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για τον Αλ. Τσίπρα. Όσο δεν προχωράει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει στις αγορές, θα εξαρτάται από μία υποθετική αναδιάρθρωση χρέους, η οποία –αν και όταν συμβεί– θα είναι δώρον άδωρον χωρίς επενδύσεις. Προσωπικά, στην παρούσα φάση δεν βλέπω λύση για την Ελλάδα», λέει ο Βέλγος ειδικός.

Και βέβαια, θα προσθέταμε εμείς, με την διοικητική ανικανότητα που την διακρίνει, η κυβέρνηση πέρα από την οικονομία διαλύει και τις κοινωνικές δομές. Με Πολάκηδες, Μπαλτάδες, Κυρίτσιδες και άλλους Φίληδες, ο δρόμος προς την Καθαρτήριο είναι για τα καλά ανοιχτός.